Functionalitatea casei (I)

Functionalitatea casei (I)

04 august, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Casa, ca si concept, nu este ceva de la care sa se ceara mai mult decat poate oferi, deoarece aceasta are “misiunea” ei bine definita, in general aceeasi pentru majoritatea cladirilor cu aceasta destinatie. La o prima privire, casa trebuie sa fie sigura, durabila, confortabila, sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea omului si sa fie eficienta din punct de vedere energetic, deci functionala. Dar adevarul este ca niciunul dintre noi nu este scutit de problemele care apar pe parcursul exploatarii acesteia: mucegai, zone reci, acoperis putred, aer poluat si costuri ridicate la energie. Oricare dintre aceste probleme de performanta este un indicator al faptului ca aveti o casa care nu se comporta tocmai cum ar trebui - este bolnava si are nevoie de un diagnostic si tratament.
 
In timp ce aceste minisuri de eficienta pot fi reprezentate de tot felul de probleme, ele, totusi, au o cauza comuna. Ele rezulta din incapacitatea noastra de a intelege complexitatea sistemului interactiv care se numeste casa. Surprinzator, pana acum 16 ani au fost initiate foarte putine cercetari stiintifice care sa raspunda la intrebarea: cum trebuie exploatata (corect) o casa/cladire? In schimb, constructorii si contractorii s-au axat aproape in totalitate pe asa-zisa experienta rezultata din proiectele desfasurate de-a lungul timpului. Apoi, cand lucrurile au inceput sa mearga tot mai prost, nu au stiut sa-si explice motivele, si abia atunci au inceput sa caute in locuri necercetate pana in momentul respectiv. Astfel au inceput sa inteleaga principiile de functionare al unei case functionale, dar numai in cazul modelelor relativ universale. Chiar si asa, reusita a fost doar partiala.
 
Simplificand problema, conceptia generala despre case, de pana acum, a fost ca acestea nu sunt decat un simplu set de componente care in mare parte sunt independente una de alta. Deseori, componentele separate de care vorbim sunt proiectate de oameni care nu interactioneaza in vederea obtinerii unui rezultat eficient. Arhitectul proiecteaza pentru un design cat mai placut, nu pentru o eficienta termica sau pentru fiabilitatea cladirii in general. Structuristul construieste structura casei pentru stabilitate structurala, dar nu si pentru etansare sau aspect. Instalatorul care proiecteaza si instaleaza sistemul de incalzire si racire si sistemul de tevi, nu ia in calcul cu adevarat necesarul de aer proaspat al ocupantilor. Fiecare actor al acestei piese are orgolii profesionale, lucru daunator pentru beneficiarul lucrarii. Felul in care contribuiti si dumneavoastra la acest climat este la fel de important. E bine sa aveti o idee clara despre ce va doriti si, in acelasi timp, sa stiti sa influentati in bine deciziile celorlalti colaboratori.
 
Va continua!

Adauga un comentariu


1 Comentariu

MIREA TUDOREL

02 iulie, 08:44

Avem mare nevoie de astfel de informatii de oarece eforturile individuale pentu a gasi astfel de informatii nu au totdeauna rezultatul dorit.

Alte articole

Constructiile din zidarie si factorii care le deterioreaza Constructiile din zidarie si factorii care le deterioreaza
Cum alegi si ce ii ceri arhitectului Cum alegi si ce ii ceri arhitectului
Cât se câştigă în construcţii în România. Sunt salarii și de peste 10.000 de lei! Cât se câştigă în construcţii în România. Sunt salarii și de peste 10.000 de lei!
PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile PlanRadar, soluția digitală pentru proiectarea, construcția și întreținerea clădirilor sustenabile
Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara Misiunea Casa Noua, episodul 2: renovarea si amenajarea interioara
Buiandrugii - Ce sunt si care este rolul lor in constructii Buiandrugii - Ce sunt si care este rolul lor in constructii

Vezi mai multe articole