on

Pregatirea mortarului – Ingrediente si cantitati

19 iulie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Prepararea mortarului de zidarie poate parea, de cele mai multe ori, o stiinta savanta pentru un neinitiat in tainele constructiilor. Insa, in realitate, tot ceea ce conteaza in acest proces este dozarea optima a materialelor. Desigur, aceasta este unul dintre cele mai des cautate topicuri de pe Forumul Misiunea Casa.

Astfel, pentru cei care doresc sa stie ce ingrediente trebuie adaugate in amestec si, mai ales, in ce cantitati, am hotarat sa prezentam o schema foarte usor de aplicat. Pentru inceput, este important de retinut ca atit mortarul, cit si betonul, se dozeaza in functie de marca, respectiv de clasa.

Iata in continuare trei retete pentru M 50 Z (mortar de zidarie), M 50 T (mortar de tencuiala) si un mortar pentru beton C 16/20. Dozajele sunt pentru un metru cub de mortar sau beton.

M 50 Z => 4+1/2 saci de 50 kg ciment, 2+1/2 saci de 25 kg. var, 104 galeti de 10 litri nisip.

M 50 T => 5+1/2 saci de 50 kg. ciment, 2+1/2 saci de 25 kg. var, 94 galeti de 10 litri de nisip

C 16/20 => 8 saci de 50 kg. de ciment, 69 galeti nisip 0-3, 51 galeti nisip 3-7, 21 galeti apa. (cantitatea de apa este orientativa si va fi corectata in functie de umiditatea naturala a agregatelor).

Retetele de mai sus sunt in conformitate cu normativele tehnice in vigoare.

Pentru reparatii de ordinul sutelor de grame, este recomandat urmatorul dozaj: 3 parti ciment, 9 parti nisip, 1 parte var.

Explicatia termenilor din formule

M 50 T reprezinta o codificare care inseamna mortar de marca 50 (adica va realiza minim 50 kg/cmp dupa 28 de zile), iar T semnifica ca este un mortar de tencuiala. In celalalt caz, Z semnifica mortar de zidarie.

Mortarul M 50 T se poate folosi atit la interior, cat si la exterior. Pentru spatii umede este indicata folosirea unui mortar M 100 T numai de ciment, fara var.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

emm emm

23 iulie, 16:32

Era mai usor si nu inteleg de ce nisipul fiind tot praf nu l ati pus in formula tot in kg ! Era mai simplu !

Ghita

21 iulie, 20:30

Pentru reparatiile in gospodarie nu trebue maltara de ordinul metrilor cubi,cred ca era mult mai util sa dati in procente nisipul ,cimentu si varul .Pe intelesul tuturor :o parte ciment atatea parti nisip si atatea pari var etc..

Alte articole

Caracteristicile betonului intarit - rezistenta si durabilitate Caracteristicile betonului intarit - rezistenta si durabilitate
Chitul de rosturi Ceresit CE 40 cu tehnologia Silica Active Chitul de rosturi Ceresit CE 40 cu tehnologia Silica Active
Cum estimezi cantitatea de vopsea de care ai nevoie Cum estimezi cantitatea de vopsea de care ai nevoie
Cum afecteaza criza coronavirusului industria constructiilor? Cum afecteaza criza coronavirusului industria constructiilor?
Pentru casa care te tine o viata, alege BCA Pentru casa care te tine o viata, alege BCA
Adeziv polistiren - baza unei termoizolatii de calitate (2) Adeziv polistiren - baza unei termoizolatii de calitate (2)

Vezi mai multe articole