on

Pregatirea mortarului – Ingrediente si cantitati

19 iulie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Prepararea mortarului de zidarie poate parea, de cele mai multe ori, o stiinta savanta pentru un neinitiat in tainele constructiilor. Insa, in realitate, tot ceea ce conteaza in acest proces este dozarea optima a materialelor. Desigur, aceasta este unul dintre cele mai des cautate topicuri de pe Forumul Misiunea Casa.

Astfel, pentru cei care doresc sa stie ce ingrediente trebuie adaugate in amestec si, mai ales, in ce cantitati, am hotarat sa prezentam o schema foarte usor de aplicat. Pentru inceput, este important de retinut ca atit mortarul, cit si betonul, se dozeaza in functie de marca, respectiv de clasa.

Iata in continuare trei retete pentru M 50 Z (mortar de zidarie), M 50 T (mortar de tencuiala) si un mortar pentru beton C 16/20. Dozajele sunt pentru un metru cub de mortar sau beton.

M 50 Z => 4+1/2 saci de 50 kg ciment, 2+1/2 saci de 25 kg. var, 104 galeti de 10 litri nisip.

M 50 T => 5+1/2 saci de 50 kg. ciment, 2+1/2 saci de 25 kg. var, 94 galeti de 10 litri de nisip

C 16/20 => 8 saci de 50 kg. de ciment, 69 galeti nisip 0-3, 51 galeti nisip 3-7, 21 galeti apa. (cantitatea de apa este orientativa si va fi corectata in functie de umiditatea naturala a agregatelor).

Retetele de mai sus sunt in conformitate cu normativele tehnice in vigoare.

Pentru reparatii de ordinul sutelor de grame, este recomandat urmatorul dozaj: 3 parti ciment, 9 parti nisip, 1 parte var.

Explicatia termenilor din formule

M 50 T reprezinta o codificare care inseamna mortar de marca 50 (adica va realiza minim 50 kg/cmp dupa 28 de zile), iar T semnifica ca este un mortar de tencuiala. In celalalt caz, Z semnifica mortar de zidarie.

Mortarul M 50 T se poate folosi atit la interior, cat si la exterior. Pentru spatii umede este indicata folosirea unui mortar M 100 T numai de ciment, fara var.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

emm emm

23 iulie, 16:32

Era mai usor si nu inteleg de ce nisipul fiind tot praf nu l ati pus in formula tot in kg ! Era mai simplu !

Ghita

21 iulie, 20:30

Pentru reparatiile in gospodarie nu trebue maltara de ordinul metrilor cubi,cred ca era mult mai util sa dati in procente nisipul ,cimentu si varul .Pe intelesul tuturor :o parte ciment atatea parti nisip si atatea pari var etc..

Alte articole

Revolutia materialelor de constructii: Bitublocks Revolutia materialelor de constructii: Bitublocks
 De ce este important sa aplicam amorsa De ce este important sa aplicam amorsa
Tehnologia SIN, unica in Romania, doar la King Steel Tehnologia SIN, unica in Romania, doar la King Steel
Cladiri din BCA - structuri in cadre sau pereti din zidarie portanta? Cladiri din BCA - structuri in cadre sau pereti din zidarie portanta?
Tencuiesti cu Multibat si faci economie de material, timp si bani Tencuiesti cu Multibat si faci economie de material, timp si bani
Radioactivitatea în construcții: periculoasă sau nu? Radioactivitatea în construcții: periculoasă sau nu?

Vezi mai multe articole