Preturile caselor intra la apa pe pietele importante

04 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Valoarea locuintelor din zone importante ale SUA si din mai multe state europene scade.
 
Criza creditelor se simte tot mai mult pe piata imobiliara internationala. In SUA continua declinul preturilor, iar acelasi fenomen incepe sa se faca simtit si in Marea Britanie. Acest trend se vede si in numarul creditelor imobiliare acordate populatiei. Specialistii considera ca in Romania inca nu se poate constata o astfel de criza. Se considera ca se va putea vorbi despre o ieftinire pe piata dupa ce oferta de locuinte noi va deveni mult mai consistenta.
 
Un studiu realizat de Office of Federal Housing Enterprise Oversight arata ca pentru prima oara dupa treisprezece ani s-a inregistrat o depreciere trimestriala a preturilor locuintelor. Deprecierea este de 0,4% in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. Este vorba despre indicele HPI (House Price Index), calculat in baza datelor obtinute din tranzactii de vinzare-cumparare, dar si din refinantari. In ceea ce priveste evolutia preturilor de la an la an, se constata o crestere a preturilor cu 1,8% in trimestrul al treilea din 2007 comparativ cu aceeasi perioada din 2006. Exista insa si zone in care preturile au scazut puternic.
 
In zona Santa Barbara-Santa Maria-Goleta, preturile au scazut cu 11,6%, in Punta Gorda - Florida s-au redus cu 11,8%, in vreme ce in Merced, California, s-a inregistrat o depreciere de 13%. Preturile au scazut cel mai mult in statele Michigan (-3,7%), California (-3,6%), Nevada (-2,4%), Massachusetts (-2,3%), Rhode Island (-2,2%). Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in Utah (12,9%), Wyoming (11,8%), Montana (7,7%), New Mexico (7,4%) si Washington (7,0%).
 
Preturile locuintelor au scazut si pe alte piete din Europa. Astfel, in Irlanda se vorbeste despre o depreciere a valorilor locuintelor cu 3,6% de la inceputul anului si pina in luna septembrie. Conform unui studiu realizat de Banca de retail Permanent tsb, pretul mediu al unei locuinte in Irlanda era de 299.483 de euro in luna septembrie, comparativ cu 308.179 de euro in luna septembrie a anului trecut.
 
Exista cercetari care au aratat ca proprietatile din regiunea capitalei letone Riga s-au ieftinit cu 3,5% in iunie, dupa ce in luna mai inregistrasera o depreciere de 1%. Inflatia imobiliara incepe sa scada si in Anglia. Conform unui studiu al Nationwide, preturile au scazut cu 0,8% in noiembrie. Pretul calculat pentru o locuinta medie este de 184.099 de lire sterline, cu 12.000 mai mult decit anul trecut, dar totodata cu aproape 2.000 de lire mai mic decit in luna precedenta.
 
In lunile urmatoare se va vedea daca problemele generate de creditele ipotecare vor continua sa duca la scaderea preturilor locuintelor. Pe de alta parte, conform Bancii Angliei, numarul creditelor imobiliare aprobate a scazut de la 100.000 in septembrie la 88.000 in octombrie.
Romania asteapta
 
Analistii imobiliari considera ca in Romania nu vor scadea preturile. „Sint piete ciclice, ceea ce inseamna crestere, stabilizare, crestere, deci nu este nimic surprinzator ca pe aceste piete precum SUA, Marea Britanie sau Irlanda scad preturile. Piata romaneasca este foarte tinara. La noi nu scad preturile ca in alte parti, pentru ca se constata o disproportie cerere-oferta. Totusi, singurul segment care va fi afectat sint apartamentele in blocurile vechi, care vor mai creste circa doi ani, dupa care vor scadea“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bilantul ultimului targ imobiliar al anului: 21 de locuinte vandute din 9.000 - 07 Decembrie 2009 Bilantul ultimului targ imobiliar al anului: 21 de locuinte vandute din 9.000 - 07 Decembrie 2009
eMAG deschide la Timisoara cel mai mare showroom din provincie eMAG deschide la Timisoara cel mai mare showroom din provincie
Produsele Guardian Glass din sticla plana, cu pelicula si laminata obtin certificarea Bronz Cradle to Cradle in Europa Produsele Guardian Glass din sticla plana, cu pelicula si laminata obtin certificarea Bronz Cradle to Cradle in Europa
Scadere generalizata pe piata imobiliara Scadere generalizata pe piata imobiliara
Soc la intretinere Soc la intretinere
Idei de amenajare a curtii, de la Symmetrica – Inspiratie in functie de stilul arhitectural al casei Idei de amenajare a curtii, de la Symmetrica – Inspiratie in functie de stilul arhitectural al casei

Vezi mai multe articole