Preturile caselor intra la apa pe pietele importante

04 decembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Valoarea locuintelor din zone importante ale SUA si din mai multe state europene scade.
 
Criza creditelor se simte tot mai mult pe piata imobiliara internationala. In SUA continua declinul preturilor, iar acelasi fenomen incepe sa se faca simtit si in Marea Britanie. Acest trend se vede si in numarul creditelor imobiliare acordate populatiei. Specialistii considera ca in Romania inca nu se poate constata o astfel de criza. Se considera ca se va putea vorbi despre o ieftinire pe piata dupa ce oferta de locuinte noi va deveni mult mai consistenta.
 
Un studiu realizat de Office of Federal Housing Enterprise Oversight arata ca pentru prima oara dupa treisprezece ani s-a inregistrat o depreciere trimestriala a preturilor locuintelor. Deprecierea este de 0,4% in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. Este vorba despre indicele HPI (House Price Index), calculat in baza datelor obtinute din tranzactii de vinzare-cumparare, dar si din refinantari. In ceea ce priveste evolutia preturilor de la an la an, se constata o crestere a preturilor cu 1,8% in trimestrul al treilea din 2007 comparativ cu aceeasi perioada din 2006. Exista insa si zone in care preturile au scazut puternic.
 
In zona Santa Barbara-Santa Maria-Goleta, preturile au scazut cu 11,6%, in Punta Gorda - Florida s-au redus cu 11,8%, in vreme ce in Merced, California, s-a inregistrat o depreciere de 13%. Preturile au scazut cel mai mult in statele Michigan (-3,7%), California (-3,6%), Nevada (-2,4%), Massachusetts (-2,3%), Rhode Island (-2,2%). Cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat in Utah (12,9%), Wyoming (11,8%), Montana (7,7%), New Mexico (7,4%) si Washington (7,0%).
 
Preturile locuintelor au scazut si pe alte piete din Europa. Astfel, in Irlanda se vorbeste despre o depreciere a valorilor locuintelor cu 3,6% de la inceputul anului si pina in luna septembrie. Conform unui studiu realizat de Banca de retail Permanent tsb, pretul mediu al unei locuinte in Irlanda era de 299.483 de euro in luna septembrie, comparativ cu 308.179 de euro in luna septembrie a anului trecut.
 
Exista cercetari care au aratat ca proprietatile din regiunea capitalei letone Riga s-au ieftinit cu 3,5% in iunie, dupa ce in luna mai inregistrasera o depreciere de 1%. Inflatia imobiliara incepe sa scada si in Anglia. Conform unui studiu al Nationwide, preturile au scazut cu 0,8% in noiembrie. Pretul calculat pentru o locuinta medie este de 184.099 de lire sterline, cu 12.000 mai mult decit anul trecut, dar totodata cu aproape 2.000 de lire mai mic decit in luna precedenta.
 
In lunile urmatoare se va vedea daca problemele generate de creditele ipotecare vor continua sa duca la scaderea preturilor locuintelor. Pe de alta parte, conform Bancii Angliei, numarul creditelor imobiliare aprobate a scazut de la 100.000 in septembrie la 88.000 in octombrie.
Romania asteapta
 
Analistii imobiliari considera ca in Romania nu vor scadea preturile. „Sint piete ciclice, ceea ce inseamna crestere, stabilizare, crestere, deci nu este nimic surprinzator ca pe aceste piete precum SUA, Marea Britanie sau Irlanda scad preturile. Piata romaneasca este foarte tinara. La noi nu scad preturile ca in alte parti, pentru ca se constata o disproportie cerere-oferta. Totusi, singurul segment care va fi afectat sint apartamentele in blocurile vechi, care vor mai creste circa doi ani, dupa care vor scadea“, spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvint al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Gazele se platesc in 45 de zile Gazele se platesc in 45 de zile
Inspectoratul de Stat in Constructii a dat amenzi in T1 de 0,584 mil. lei, cu 26% mai putine decat anul trecut - 28 iunie 2010 Inspectoratul de Stat in Constructii a dat amenzi in T1 de 0,584 mil. lei, cu 26% mai putine decat anul trecut - 28 iunie 2010
VEKA aduce in Romania o inovatie in domeniul sistemelor de profile PVC: VEKA SPECTRAL VEKA aduce in Romania o inovatie in domeniul sistemelor de profile PVC: VEKA SPECTRAL
Romanii nu cer credite nici pentru casele ieftinite - 09 Aprilie 2009 Romanii nu cer credite nici pentru casele ieftinite - 09 Aprilie 2009
Preturi Preturi
Romania Construct Forum face bilantul primului an de criza in imobiliare Romania Construct Forum face bilantul primului an de criza in imobiliare

Vezi mai multe articole