Preturile locuintelor noi cresc usor din toamna

29 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Activitatea din sectorul de constructii va creste in intervalul august-octombrie, comparativ cu perioada mai-iulie, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul National de Statistica (INS) in randul managerilor mai multor companii.
 
Dupa perioada de stagnare inregistrata in ultimele luni in domeniul investitiilor noi, antreprenorii din constuctii considera ca din toamna piata va inregistra o usoara crestere. Tendinta se va manifesta preponderent pe segmentul de imobiliare noi. Analistii imobiliari spun ca, desi efectele crizei din domeniul constructiilor care se manifesta pe continentul american si in Europa se resimt si la noi, in Romania nu este vorba nicidecum de o criza reala.
 
Sondajul realizat de INS printre managerii societatilor din constructii releva faptul ca in ceea ce priveste activitatea din constructii, aceasta va inregistra o tendinta de crestere a volumului productiei, corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi. Pe ansamblul sectorului constructiilor, numarul de salariati va inregistra o tendinta de stabilitate, potrivit a 84% din estimari. Cresterea preturilor lucrarilor de constructii, estimata de manageri, va fi in perioada urmatoare de o intensitate mai mica fata de cea din luna precedenta.
 
Mariri sub 10%
Cresterea preturilor la materialele de constructii si scumpirea utilitatilor vor conduce la o posibila marire a preturilor la imobiliare. Locuintele din cartierele rezidentiale noi s-ar putea scumpi din aceasta cauza cu pana la 10%, incepand din toamna. "In conditiile in care materialele de baza utilizate in constructii (ciment, fier beton etc.) s-au scumpit de la inceputul anului, unele din ele cu peste 100%, iar preturile la curentul electric si gaze s-au majorat, este greu de tinut pasul si, probabil, vom asista la marirea preturilor la rezidentialele noi cu pana in 10%", a declarat analistul imobiliar Liviu Ureche.
 
 
In contextul gravei crize imobiliare internationale, Romania continua sa fie considerata de investitorii din domeniu o piata atractiva datorita cererii reale de locuinte, unor oportunitati conjucturale si unei forte de munca, cel putin la ora actuala, considerata inca ieftina, desi in viitorul apropiat costurile cu forta de munca ar putea creste.
"Cresterea prognozata in domeniul constructiilor noi – dar fara cresterea numarului de salariati din sector – este rezultatul eficientizarii activitatilor pe santiere si al utilizarii unor tehnologii noi. In prezent, companiile care activeaza in domeniul constructiilor isi pun tot mai mult problema obtinerii unor randamente bune. Cerere reala de locuinte exista, e loc de crestere si piata nu se mai poate duce in jos", a precizat Liviu Ureche.
 
Sursa: Romania libera

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

IKEA da banii inapoi clientilor care au cumparat lampi care pot provoca incendii IKEA da banii inapoi clientilor care au cumparat lampi care pot provoca incendii
Akzo Nobel lanseaza Sadolin Tinova in Romania Akzo Nobel lanseaza Sadolin Tinova in Romania
Saint-Gobain lanseaza noua campanie de comunicare: “MISSION TO EARTH” Saint-Gobain lanseaza noua campanie de comunicare: “MISSION TO EARTH”
Cu Brico Depot, iarna te gaseste pregatit! Cu Brico Depot, iarna te gaseste pregatit!
Apartamente de 300 milioane de euro in Ghencea Apartamente de 300 milioane de euro in Ghencea
Romanii se viseaza producatori de energie eoliana. Transelectrica, sufocata de cereri ce depasesc de opt ori capacitatea de transport - 23 ianuarie 2010 Romanii se viseaza producatori de energie eoliana. Transelectrica, sufocata de cereri ce depasesc de opt ori capacitatea de transport - 23 ianuarie 2010

Vezi mai multe articole