Cum au evoluat in ultimii doi ani costurile serviciilor de administrare a imobilelor

10 octombrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Costurile serviciilor in cazul administrarii de imobile s-au dublat in ultimii doi ani, iar comisionul firmelor de administrare variaza intre 8 si 20% din totalul cheltuielilor de intretinere, sustin reprezentantii companiei de consultanta si brokeraj imobiliar Coldwell Banker Affiliates of Romania.
"In ultimii doi ani s-a observat o dublare a costurilor serviciilor. In cazul administrarii de imobile, costul serviciilor de paza a crescut de la 1,5 la 3-3,5 euro pe post/ora, costul serviciilor de curatenie de la 0,6 la 1,5-2 euro pe mp, intretinerea ascensoarelor de la 80 la 100-120 euro pe luna, intretinerea spatiilor verzi de la 4-5 euro / mp la 10-12 euro / mp, etc. In aceste conditii, costul lunar al intretinerii, fara sa luam in considerare consumurile individuale de apa, gaze si electricitate, variaza intre 0,3 si 3 euro pe mp locuibil, in functie de facilitatile de care dispune imobilul, iar comisionul firmelor de admistrare este intre 8 si 20% din totalul cheltuielilor de intretinere", au declarat cei de la Coldwell Banker.
 
Potrivit acestora, spre deosebire de un administrator obisnuit de bloc, "insarcinat mai degraba cu recuperarea cheltuielilor de la proprietari", o firma specializata cunoaste importanta controlului costurilor si a optimizarii consumurilor prin programarea intretinerii echipamentelor si urmarirea permanenta a furnizorilor.
 
"S-a tot vorbit in 2008 de o piata imobiliara matura in Romania, despre faptul ca rentabilitatea investitiilor imobiliare nu mai are trendul ascendent din anii anteriori. In acest context, rentabilitatea investitiilor va depinde in mare masura de modul in care imobilul este administrat, respectiv valorificat in timp. Optimizarea acestor costuri, prin oferirea de programe de property & facility management integrate, specializate, duce in timp la un plus de valoare investitional, deoarece perioada de garantie a unor echipamente nu inseamna in mod direct costuri zero. Si nu pentru ca aceste costuri de intretinere sunt mari in mod direct, ci pentru ca pastrarea valorii in timp a unui bun inseamna servicii specializate" este de parere directorul diviziei de property & facility management (PFM) din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, Marcel Alexe Ressler (foto).
 
Acesta sustine ca daca pe segmentul rezidential serviciile de PFM sunt intr-un stadiu incipient in Romania, pe piata spatiilor de birouri se poate vorbi deja de experienta.
 
Referindu-se insa la ansamblurile rezidentiale, Ressler spune ca dezvoltatorii au luat startul mai tarziu.
 
"In 2005, stocul de locuinte noi in Bucuresti era de doar 1.500 unitati. Totusi, cresterea s-a facut rapid, iar pentru sfarsitul anului 2008 se estimeaza un stoc de 14.000 de unitati. De asemenea, daca luam in considerare proiectele rezidentiale anuntate de dezvoltatori a fi livrate pana in 2009, acesta se va dubla", a adaugat reprezentantul Coldwell.
 
Potrivit acestuia, firmele de PFM au capacitatea de a gestiona unitar subcontractorii si de a optimiza costurile de intretinere insa se remarca o oarecare reticenta a proprietarilor de ansambluri rezidentiale cu privire la contractarea de astfel de servicii de la companii specializate.
 
"Insa, in doi ani piata managementului PFM rezidential va creste exponential, in conditiile in care dezvoltatorii, respectiv proprietarii, vor simti diferenta de costuri in timp, iar contractarea de astfel de servicii va deveni parte integranta a transferului de proprietate asupra apartamentelor. In timp, managementul proprietatii va face diferenta intre investitii", mai afirma Marcel Alexe Ressler.
 
Compania de origine americana este detinuta in prezent de Realogy Corporation, unul dintre cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial. Prin reteaua sa, Coldwell Banker acopera 47 de tari cu 3.600 de birouri si 120.000 de brokeri.
 
Coldwell Banker Affiliates of Romania ofera servicii de consultanta si brokeraj pe toate segmentele pietei: rezidential, birouri, industrial, retail, terenuri si investitii. In prezent, compania are mai multe puncte de lucru in Bucuresti, Ploiesti, Campulung Muscel, Brasov, Piatra Neamt, etc.
 
Coldwell Banker Commercial Property & Facility Management ofera servicii de negociere de contracte cu furnizori, gestionare subcontractori, intocmire planuri de intretinere preventiva, previzionare si control al costurilor, programe de reducere a consumurilor si costurilor de operare, intretinere tehnica cu personal propriu instruit corespunzator si experimentat, echipa tehnica de interventie 24/24 h, raportari cu privire la activitatile de administrare, intretinere si operare.
 
Sursa: Wall street

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

De ce e Bucurestiul un dezastru urbanistic De ce e Bucurestiul un dezastru urbanistic
Blocuri Blocuri
Agentiile imobilare umfla pretul casei cu 10% Agentiile imobilare umfla pretul casei cu 10%
Preturi... Preturi...
Sute de milioane de euro - investiti in complexuri rezidentiale in Bucuresti Sute de milioane de euro - investiti in complexuri rezidentiale in Bucuresti
Brico Depot lanseaza Catalogul 2017, dedicat mesterilor si profesionistilor in bricolaj Brico Depot lanseaza Catalogul 2017, dedicat mesterilor si profesionistilor in bricolaj

Vezi mai multe articole