Preturile locuintelor scad pana in 2009

13 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apartamentele s-au ieftinit continuu de la inceputul anului, 2008 fiind primul de dupa 1990, cand se inregistreaza scaderi de preturi.
 
Piata imobiliara este in regres in orasele mari ale regiunii de vest. Nebunia ultimilor 18 ani de cresteri constante a preturilor s-a terminat vara aceasta.
 
Lipsa cumparatorilor a provocat scaderea preturilor. Expertii imobiliari din vestul tarii spun ca piata da inapoi din cauza sistemului bancar.In aceste conditii, la Oradea, Timisoara sau Resita preturile au scazut cu valori cuprinse intre 7 si 30 la suta.
 
Nimeni nu mai ia credite
 
Iustin Campeanu, manager al agentiei Intermedius Timisoara, spune ca preturile au scazut cu 7-10 la suta. Aurel Vid, directorul agentiei imobiliare Sovida, spune ca politica bancilor a blocat piata. ,,Lumea e disperata, aude la televizor ca bancile isi modifica mereu dobanzile asa ca nimeni nu mai vrea sa faca imprumuturi". Nicoleta Popa, managerul agentiei RHM Cartier, spune ca sunt si scaderi ale preturilor cu pana la 30 la suta.
 
,,Nimeni nu stie cat trebuie sa plateasca, toti stau si asteapta. Un lucru mergea foarte bine in Romania si l-au stricat guvernantii si pe asta!", a declarat Popa.
 
Din aprilie piata e blocata
 
Pentru finele acestui an, agentiile imobiliare prognozeaza continuarea tendintei de scadere a preturilor la apartamentele vechi. „Pana la sfarsitul acestui an va fi o usoara scadere, dar la inceputul anului viitor preturile la aprtamente vor creste din nou", apreciaza Petrisor Morar, specialist imobiliar. Incepand din aprilie preturile la apartamente, case si terenuri au scazut in Oradea cu 10 la suta.
 
Agentii imobiliari nu cred ca tranzactiile imobiliare se vor debloca foarte curand in orasul bihorean. „Din aprilie preturile au inceput sa scada, iar picajul continua", a spus Constantin Dudau, administratorul Operativ Serv. Expertii imobiliari spun ca preturile vor scadea pana la nivelul anului 2007.
 
„Este primul an cu scadere. Inainte aveam anunturi in ziarele locale de aproximativ 3-4 milioane pe saptamana, acum anunturile s-au redus la jumatate", a mai spus Dudau.
 
La Resita toti vor sa vanda
 
La Resita oferta este mult mai mare decat cererea. "Preturile la apartamente au inghetat. Nimeni nu mai vrea sa cumpere, toti vor sa vanda. Estimez ca pana la toamna, vor fi scaderi ale preturilor la apartamente cu pana la 10 la suta", a afirmat agentul Marian Radoi de la Master Imobiliare Resita. Blocajul pietei poate afecta si singurul proiect de dezvoltare cu apartamente noi in care investeste omul de afaceri resitean Ionel Popa.
 
Acesta a inceput constructia unui complex rezidential, cu spatii comerciale la parter si garaje la subsol. Proiectul, in valoare de 12 milioane de euro, vizeaza construirea a 102 apartamente de lux. (Matei Mircioane)
 
Italienii tin sus preturile la apartamentele din Arad
 
Aradul este singurul oras din regiune unde s-a inregistrat o crestere a preturilor anul acesta, in special pentru cladirile istorice din zona centrala. Acest tip de locuinte e vizat de oameni de afaceri italieni. Achizitiile lor din ultimele trei luni au ridicat preturile cu 25 pana la 30 la suta. Potrivit agentilor imobiliari, un apartament in centrul vechi al Aradului ajunge sa coste cat unul in Milano.
 
„Un client a achizitionat, anul trecut, un apartament intr-o cladire istorica cu 175.0000 euro. Apartamentul a fost complet restructurat si restaurat si scos la vanzare, la pretul de 300.000 euro. Cunosc italieni care au avut si castiguri de peste 500.000 euro din tranzactii imobiliare", a declarat Maria Cojocaru, managerului agentiei Cangurus Advertising. (Paula Bulzan)
 
Principala cauza a scaderii preturilor la apartamentele vechi este dificultatea cu care se dau creditele in prezent. Un lucru mergea foarte bine in Romania si l-au stricat guvernantii si pe asta!
Nicoleta Popa,
manager RHM Cartier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Inundatiile baga la apa si asiguratorii Inundatiile baga la apa si asiguratorii
Legislatia aferenta Fondului Proprietatea, in dezbatere publica Legislatia aferenta Fondului Proprietatea, in dezbatere publica
Tefal Resource - Tu reciclezi, noi te rasplatim! Tefal Resource - Tu reciclezi, noi te rasplatim!
Bula imobiliara se sparge Bula imobiliara se sparge
Producatorii de energie termica solicita majorarea pretului gigacaloriei Producatorii de energie termica solicita majorarea pretului gigacaloriei
Piata panourilor-sandwich, prima scadere in 15 ani - 06 Aprilie 2009 Piata panourilor-sandwich, prima scadere in 15 ani - 06 Aprilie 2009

Vezi mai multe articole