Prima Casa are trei camere in provincie - 16 februarie 2010

16 februarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Noua varianta a programului guvernamental este orientata spre constructia de locuinte de la zero
 
Oferta din marile orase ale tarii este ceva mai mare decat in Capitala in noile plafoane de pret. Cu 75.000 de euro poti cumpara orice tip de apartament. Noile prevederi din cadrul programului guvernamental ii fac pe constructorii din tara sa exclame in cor: „Apa de ploaie“.
 
Developerii cred ca noile norme nu vor incuraja constructiile noi, tranzactiile vor ramane la acelasi nivel, iar preturile nu vor suferi modificari.
Investitorii imobiliari din tara au facut tot posibilul ca sa-si alinieze intreaga oferta de pret in limitele anuntate de programul „Prima Casa" inca de anul trecut. De pilda, in complexul Avantgarden din Brasov un apartament cu trei camere costa acum putin peste 52.000 de euro.
 
In Constanta, in proiectul Tomis Plus, doar apartamentele de doua camere s-ar incadra in noul plafon, respectiv 70.000 de euro, insa dezvoltatorul a construit locuinte mult mai spatioase, similare unora de trei camere in alte orase. Aria unui imobil cu doua camere, oferit pentru 59.500 de euro este cuprinsa intre 75 si 78 de metri patrati. In Suceava apartamentele de trei camere noi au maximum 70 de metri patrati construiti. Cu noile plafoane, poti cumpara tot ce doresti in Arad.
 
„Se pot cumpara cu aceste sume apartamente cu una, doua, trei camere, chiar si un penthouse de doua camere", declara Florin Mos, director de marketing in cadrul dezvoltatoruluiARED.
 
Gata de ieftiniri
 
In proiectul de pe malul marii, apartamentele de trei camere costa acum 85.000 de euro. Reprezentantii companiei dezvoltatorare se anunta insa dispusi sa rediscute aceste valori. „In general, agentii si dezvoltatorii sunt deschisi sa mai umble la oferta de pret in momentul in care apare o persoana cu un credit aprobat de catre o banca", explica Suzanne Marinescu, director de marketing Tomis Plus.
 
Ea precizeaza ca va fi discutata si varianta unor ieftiniri a apartamentelor de trei camere in viitorul apropiat. „O problema o vor reprezenta achizitiile din stadiu de proiect. Acestea au fost specifice perioadei de boom din piata imobiliara. Acum toti vor sa vina si sa vada pe ce dau banii", adauga Marinescu. Constanteanca vede in noile norme un impuls dat celor care au proiecte in lucru si au blocat lucrarile din lipsa de lichiditati.
 
Atentie la evaluatori!
 
Cei care au vrut sa cumpere apartamente cu ajutorul Guvernului in provincie s-au confruntat cu o lipsa de concordanta intre preturile cerute si evaluarile facute de banci pentru apartamentele pe care doreau sa le achizitioneze.
 
In Suceava, spre exemplu, apartamentele noi au preturi cuprinse intre 850 si o 1.000 de euro pe metru patrat. „Bancile nu evalueaza aici, in oras, metrul patrat nou construit la o valoare mai mare de 750 de euro. Oricat s-ar mari plafonul, problema aceasta ramane", afirma Mihai Olimpiu. In acest caz este indicat sa aveti ceva mai multi bani decat avansul de 5% atunci cand mergeti la banca.
 
Georgiana Man, director de marketing Nobila Casa, companie care vinde apartamente in ansamblul Bonjour Residence din Cluj, spune ca in acest moment „Prima Casa" nu pare deloc atractiva pentru noi constructii.
 
Principalul motiv il constituie reticenta fata de proiecte off-plan. „Par mai degraba incurajati constructorii de case si duplexuri. La imobile mai mari e greu sa mizezi pe multe antecontracte semnate prin acest program", precizeaza aceasta.
 
Noile norme ar putea avea drept consecinta si ieftinirea apartamentelor noi de patru camere din orasele de provincie, potrivit lui Daniel Crainic, marketing manager in cadrul portalului imobiliare.ro. „Pe de alta parte, orientarea programului spre locuintele noi si constructii ar putea determina ieftinirea considerabila a apartamentelor vechi", adauga Crainic.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

BenQ iti aduce acasa experienta cinematografica 4K UHD BenQ iti aduce acasa experienta cinematografica 4K UHD
Pasii pentru a fi sigur ca obtii casa pe credit Pasii pentru a fi sigur ca obtii casa pe credit
Cum se pastreaza corect hainele? Cum se pastreaza corect hainele?
Grupul Tata lanseaza o casa modulara de... 720 dolari Grupul Tata lanseaza o casa modulara de... 720 dolari
Prima Casa: Cel mai mic venit acceptat de banci - circa 100 euro. Cel mai mare grad de indatorare - 70% - 17 Iulie 2009 Prima Casa: Cel mai mic venit acceptat de banci - circa 100 euro. Cel mai mare grad de indatorare - 70% - 17 Iulie 2009
Ce poti vizita in acest weekend la Romexpo? Ce poti vizita in acest weekend la Romexpo?

Vezi mai multe articole