on

Prize inteligente – Control de la Distanta

11 martie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Prize inteligente? Ai mai auzit de asa ceva? Hai sa ne lamurim impreuna despre ce este vorba si la ce se refera aceasta tehnologie care castiga din ce in ce mai mult teren.

Despre case inteligente si sisteme integrate de control si automatizare s-a tot discutat pe forumul "Misiunea Casa", insa tehnologia este scumpa si inaccesibila la acest moment pentru omul de rand. In plus necesita o regandire a intregii instalatii. O solutie nu atat de complexa, insa mai ieftina si mai usor de implementat, vine de la prelungitoarele si prizele care inglobeaza sisteme de control care pot fi accesate fie prin module de telecomanda radio sistem proprietar, fie prin wireless cu ajutorul unei interfete de control.

Acestea fiind spuse, deja cred ca ti-au trecut prin minte cateva idei despre unde ai putea folosi aceste prize. Daca nu, iti spunem noi – la actionarea sistemelor de udare a gradinii sau a luminilor din curte, pentru pornirea si oprirea diverselor electrocasnice a caror prelungitor de alimentare se afla ascuns dupa o mobila sau intr-o zona greu accesibila etc.

Cum functioneaza mai precis – este relativ simplu; in general un astfel de echipament se integreaza in circuitul de alimentare, respectiv scoti din priza consumatorul pe care il vei comanda de la distanta, cuplezi priza inteligenta si in ea consumatorul cu pricina. Aceasta are doua componente – un circuit alimentat in permanenta care se ocupa de gestiunea legaturii radio sau wi-fi si partea de putere comandata, respectiv un releu care va alimenta consumatorul tau.

Exista, asa cum am specificat si la inceput, echipamente mai simple, care pot fi comandate printr-un sistem propriu, de o telecomanda cu cateva canale. Se vand 1-2-3 prize impreuna cu telecomanda, iar fiecare canal are un set de 2 butoane (pornit-oprit). Sistemul este simplu, dar nu exista un feedback, respectiv noi apasam butonul de pornire, insa nu avem un martor pe telecomanda care sa ne indice daca intr-adevar priza a preluat comanda si a alimentat consumatorul. Singura solutie este sa ne convingem ca echipamentul actionat a pornit sau daca martorul dupa priza este aprins. La fel si in cazul opririi. Acesta ar fi dezavantajul unui astfel de sistem ieftin. O alta limitare a acestui sistem este distanta de comanda, limitata de puterea dispozitivului radio, in general niste zeci de metri. Sistemul insa nu ar fi practic fara un feedback, chiar daca ar avea posibilitate de comanda de la distanta mai mare, deoarece fara sa monitorizam consumatorii comandati s-ar putea crea situatii nedorite sau chiar periculoase, atunci cand am considera un consumator oprit - in realitate el ramanand alimentat.

Varianta mai moderna si poate „inteligenta“ in adevaratul sens al cuvantului este oferita de dispozitivele mai complexe ce pot fi integrate in reteaua wi-fi. Aceste echipamente necesita existenta unui router wi-fi, iar pentru comanda de la distanta mare si a unei conexiuni internet cat si a unui dispozitiv PC, laptop, tableta sau smartphone conectate de asemenea la internet.

Fiecare producator de astfel de echipamente ofera aplicatii gratuite prin intermediul carora poti comanda si programa prizele inteligente, cat si alte echipamente dezvoltate in acest sens (camere video de supraveghere, diversi senzori etc). Astfel, poti comanda luminile din curte si verifica aprinderea lor pe camera de supraveghere sau iarna poti programa pornirea alimentarii circuitului de incalzire in stationare a autovehiculului pentru a-l gasi dimineata incalzit si dezghetat.

Exista producatori care integreaza in echipamentele lor inteligente si aparate de masura care iti pot relata in timp real care este consumul pe circuitul respectiv si pot de asemenea actiona si ca o siguranta atunci cand este depasit un prag setat de putere.

Pentru o functionare fara probleme iti recomandam sa comanzi cu astfel de dispozitive echipamente care au o putere maxima de 2500W si sa respecti specificatiile producatorilor. La unele produse pot exista limitari chiar si la puteri mai mici. Trebuie sa te asiguri ca aparatele electrice pe care le pornesti de la distanta nu pot provoca incendii sau supraincalziri daca functioneaza nesupravegheat si sa respecti gradul de protectie al echipamentului. Daca ai nevoie sa comanzi un echipament pentru exterior, monteaza priza inteligenta in casa si foloseste un circuit cu protectia adecvata pentru alimentare exterioara.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Linus®, incuietoarea inteligenta cu functii inovatoare Linus®, incuietoarea inteligenta cu functii inovatoare
Avantajele unui interfon pentru vila ta Avantajele unui interfon pentru vila ta
Securitatea casei – Ce aduce in plus un sistem Smart Home Securitatea casei – Ce aduce in plus un sistem Smart Home
PrimeSense, tehnologie la un alt nivel PrimeSense, tehnologie la un alt nivel
CES 2013, gadget-uri pentru casa CES 2013, gadget-uri pentru casa
Nest, termostatul cu un pas mai aproape de inteligenta artificiala Nest, termostatul cu un pas mai aproape de inteligenta artificiala

Vezi mai multe articole