Termosemineul - centrala termica din living

11 ianuarie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Centralele termice avand drept combustibil lemnul au evoluat intr-atat incat au ajuns la randamente spectaculoase (75-85%, chiar mai mult pentru cele cu gazeificare, de putere mare). Ce pacat insa ca focul arde intr-o incinta inchisa si nu ne putem bucura de spectaculozitatea si caldura lui... vizuala! Probabil aceasta a fost si nemultumirea
initiala a celor care au reusit sa imbine beneficiile unei centrale termice cu avantajele estetice ale unui semineu atunci cand au produs primele termoseminee performante. Nu ne referim la acele sisteme realizate la limita improvizatiei, cu cateva tevi fixate in focarul unui semineu obisnuit.
 
Practic, vorbim despre adevarate centrale termice amplasate in living, cu randamente apropiate de cele cu gazeificare, care pot sa furnizeze unei locuinte atat caldura, cat si apa calda, in conditii obisnuite de confort. Uneori, atunci cand asistenta necesara unei centrale cu lemne (incarcarea) este dificila sau cand puterea este dimensionata sub nivelul unor conditii meteorologice extreme, termosemineul poate fi folosit ca o contributie la centrala pe gaze sau cu combustibil lichid, ori ii poate fi inseriata o varianta pe baza de curent electric ca supliment. E drept, unele variante mai scumpe sunt prevazute cu alimentare automata (exista un container de depozitare din care este preluat combustibilul), iar pentru controlul mai riguros al temperaturii se poate modifica tirajul prin ventilatia flacarii.
 
Consumul de combustibil este cam de 7-8 kg/h. Automatizarea merge si mai departe, cu ajutorul unei centrale electronice care poate fi programata pentru functionarea in anumiti parametri, inclusiv atunci cand este vorba despre aprindere/stingere. Capacitatea de incalzirea a locuintei variaza, bineinteles, in functie de puterea prevazuta de producator, astfel incat deservirea unei case cu suprafata de pana la 300 mp nu este o problema. Probabil ar putea fi construite si termoseminee mai puternice, dar fabricantii n-au simtit ca ar exista o cerere reala in acest sens.
 
Constitutiv, acest sistem este asemanator unei centrale termice obisnuite: in primul rand are un focar cu schimbator de caldura, continut chiar de focar. Ca orice semineu modern, este prevazut cu usa din sticla termorezistenta, care poate fi deschisa in diverse moduri (vertical sau lateral). Preturile incep undeva la 14.000 de lei, prin aceasta intelegand doar focarul, nu si restul instalatiei sau finisajele semineului propriu-zis, care reprezinta o investitie separata. In privinta instalatiei, vom trece in revista in continuare componentele necesare. Foarte important este vasul de expansiune care, ca la oricare centrala termica pe lemne, este unul deschis - permite apei sa ramana la presiunea atmosferica, pentru a nu ridica prea mult temperatura de fierbere a apei (cu cat creste presiunea in instalatie, cu atat temperatura de fierbere a apei este mai ridicata). Bineinteles, mai sunt implicate o pompa de recirculare, supraplinul, robinetele, radiatoarele, tevile etc si, printre cele mai importante elemente, un cos de fum de calitate fara dubii, calibrat corespunzator ca tiraj. De asemenea, utilizatorul unui asemenea sistem nu trebuie sa piarda din vedere existenta unei prize de aer extern, care va intretine arderea lemnelor din termosemineu, dar si... viata celor din casa. Lipsa oxigenului poate deveni o problema.
 
In linii mari, cam acestea sunt coordonatele unei asemenea instalatii. Cu mentiunea ca unele varietati ale termosemineelor pot furniza nu apa, ci... aer cald. Acesta este trimis catre camerele locuintei printr-un sistem de circulare deosebit de ingenios si la fel de eficient. Ca sa nu mai spunem si ecologic, fapt care speram sa nu deranjeze pe nimeni.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Renunta la improvizatiile periculoase si monteaza-ti semineul doar cu profesionisti desavarsiti! Renunta la improvizatiile periculoase si monteaza-ti semineul doar cu profesionisti desavarsiti!
Confort termic fara lemne sau gaze? Confort termic fara lemne sau gaze?
Panouri solare termice - cum le putem utiliza adecvat in timpul verilor caniculare pentru a maximiza beneficiile Panouri solare termice - cum le putem utiliza adecvat in timpul verilor caniculare pentru a maximiza beneficiile
Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control Metode de economisire a energiei: sfaturi inteligente pentru mentinerea costurilor sub control
Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact Cea mai mica centrala murala din Romania o gasesti la Avi Compact
Seminee electrice – Perfecte pentru orice tip de locuinta Seminee electrice – Perfecte pentru orice tip de locuinta

Vezi mai multe articole