on

Responsabilitate sociala in actiune, noul proiect Yana (You Are Not Alone)

26 februarie, 2020

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Responsabilitatea sociala corporativa a reprezentat, de-a lungul timpului, o preocupare constanta pentru compania Hoval, intreprizand o serie de actiuni in stransa legatura cu principiile sale, care onoreaza si sustin familia, implicandu-se in societate, cu scopul de a asigura un impact pozitiv si de a contribui la dezvoltarea durabila a acesteia.

Aceasta preocupare s-a materializat, chiar de la inceputurile companiei, in punerea bazelor Fundatiei YANA de catre doamna Antonia Frick, o organizatie neguvernamentala, apolitica, independenta care are scopul de a alcatui si implementa proiecte de sprijinire a unor categorii sociale vulnerabile.  Reprezentanta a YANA Charitable Foundation, cu sediul in Principatul Liechtenstein,  Fundatia YANA deruleaza in prezent programe adresate familiilor, varstnicilor, copiilor si tinerilor in judetul Bacau, Romania.

Cu o vechime de 24 de ani, YANA si-a inceput activitatea in anul 1996, cand Doamna Antonia Frick, membru al familiei fondatoare Hoval si presedinta fundatiei, vine in Romania, avand o experienta de 26 de ani ca presedinta a programului de ajutor pentru familie “Familienhilfe Liechtenstein”, cu dorinta de a crea si sustine la noi in tara proiecte de sprijinire a familiei si a altor categorii sociale vulnerabile.

Isi incepe munca prin cautarea si alegerea de colaboratori in mediul universitar de specialitate din Bucuresti, unde face primele „investitii strategice”: ofera burse studentilor in asistenta sociala. Unii dintre acestia au pus mai apoi bazele mai multor programe sociale, in diverse zone ale tarii.

Fundatia YANA - You Are Not Alone (nu esti singur), cu sediul in loc. Nicolae Balcescu, Bacau, este furnizor de servicii sociale cu servicii acreditate in domeniul protectiei copilului si programe de ajutorare pentru familii si varstnici in dificultate, precum si tabere de formare prin voluntariat pentru adolescenti si tineri. 

Centrele de zi pentru copilul aflat in dificultate, in numar de 4, se afla in comuna Nicolae Balcescu (Casa YANA – Nicolae Balcescu, Casa Heidi - Valea Seaca, Casa Peter – Galbeni) si comuna Margineni (Casa Aurora-Luncani).

In centrele de zi ale Fundatiei YANA, zilnic, de luni pana vineri, mai mult de o suta de copii, aflati in diverse situatii de dificultate, primesc o masa calda, servicii de educatie non-formala si informala (activitati de educatie artistica, de dezvoltare a abilitatilor de viata independenta - autogospodarire, sanatate si igiena corporala, educatie financiara si juridica, educatie rutiera etc), servicii de asistenta psihologica si asistenta sociala, ajutor material de urgenta. In caz de necesitate, copiii primesc ajutor financiar pentru procurarea de ochelari si pentru tratamente stomatologice.

Alti aproximativ 50 de copii aflati in dificultate participa la activitatile centrelor de zi cu o frecventa bisaptamanala, iar de serviciile de terapie aplicata (logopedie, terapie ocupationala, kinetoterapie) beneficiaza in mod curent 30 de copii.

Noul proiect social Yana pentru victimele violentei domestice

In ultimii ani, prin infiintarea de centre de zi pentru copii, YANA a dorit sa raspunda  unor situatii concrete in care copii din familii in dificultate, in special monoparentale, se afla in situatii de risc, chiar in pragul instrainarii de familie, sau al abandonului scolar.  Astazi, in aceste case, Yana insoteste 180 de copii in formarea si dezvoltarea lor, prin servicii menite sa le imbunatateasca calitatea vietii si sa le ofere sansa la un viitor bun.

Un proiect aflat in derulare in momentul de fata este reprezentat de construirea si dotarea unei noi cladiri multifunctionale din satul Nicolae Balcescu, judetul Bacau, care insumeaza peste 300 mp destinati cazarii femeilor si copiilor abuzati, victime ale violentei domestice, precum si organizarii de evenimente suportive, de relaxare si socializare, ca spectacole si alte activitati artistice destinate copiilor. 

Conform statisticilor, violenta domestica este o adevarata plaga in societatea moderna, care zguduie fundatia familiei, pilonul societatii noastre, si provoaca traume de-a lungul generatiilor. In Romania, 30% dintre femei spun ca au fost afectate de violenta fizica sau sexuala la un moment dat in viata, doar din cifrele raportate la politie. Acest bagaj emotional negativ trebuie usurat prin dezvoltarea unor programe sociale complexe si coerente, iar centrul asociatiei YANA, de ajutorare a familiilor aflate in dificultate, reprezinta un pas esential in aceasta directie.

Compania Hoval s-a implicat in acest frumos si necesar proiect, cu dorinta de a-si pune la dispozitie resursele in slujba comunitatii, acest lucru s-a concretizat in oferirea pro bono a unei solutii pentru incalzire si apa calda menajera, prin echipamentele sale de ultima generatie, care asigura o eficienta energetica ridicata si economii substantiale in exploatare – cazanul in condensatie Ultragas 70, boilerul Combival ERR 800 si grupul de pompare solar (solar armature group) deservesc  cladirea multi-functionala a asociatiei YANA.

Compania Hoval isi doreste sa incurajeze mai departe astfel de actiuni si spera ca implicarea sa sa inspire si alte companii sau membrii ai comunitatii sa intreprinda actiuni suportive similare, cu convingerea ca imbunatatirea vietii persoanelor defavorizate se poate face prin pasi si eforturi marunte, dar colective si constante, responsabilitatea pentru mediu si societate fiind o indatorire comuna a noastra, a tuturor.

Pentru orice contributii materiale (inclusiv campania 2%)  sau voluntariat (deschis atat pentru persoanele din Romania, cat si din strainatate – existand pana la momentul de fata peste 16 editii ale taberei internationale de voluntariat), va puteti adresa direct asociatiei YANA:

Cod BIC Raiffeisen Bank: RZBRROBU

Unitate bancar: RAIFFEISEN BANK S.A.

AGENT.BACAU / BACAU,STR.DUMBRAVA ROSIE NR.2

Cod IBAN: RO79 RZBR 0000 0600 1162 2675

Tip cont: curent

Valuta: LEI

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Grupul TeraPlast a dobandit controlul asupra Depaco Grupul TeraPlast a dobandit controlul asupra Depaco
Kuma aduce designul modern in baia ta Kuma aduce designul modern in baia ta
norme norme
Credite bancare pentru lucrari majore necesare blocului Credite bancare pentru lucrari majore necesare blocului
Philips Lighting: Proiecte de succes din Romania Philips Lighting: Proiecte de succes din Romania
oferta oferta

Vezi mai multe articole