Dotari in bucatarie

Sanatatea familiei in bucatarie - dotari pentru siguranta crescuta [Partea a II-a]

27 iunie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Siguranta in bucatarie inseamna unelte si informatii potrivite pentru a face gatitul mai usor si mai sigur. In topul listei ar trebui sa se gaseasca un set de cutite bune pe care ai invatat sa le folosesti corect. Pe lista mai adaugam si tocatoare, tigai si – elementul cel mai important – profilaxia pentru cei mici.

Tocatoare, recipiente si tigai

  • Alege un tocator care sa poata fi curatat usor si unul care sa fie produs dintr-un material ce se intelege bine cu masina de spalat vase
  • Daca este posibil, cumpara doua tocatoare si atribuie unul doar carnii si pestelui
  • Intotdeauna curata tocatorul dupa utilizare pentru a preveni contaminarea mancarii
  • Pentru o taiere sigura, plaseaza o carpa de spalat vase umeda sub tocator pentru a preveni o eventuala alunecara de pe masa. Recipientele si tigaile create din material greu distribuie caldura mai bine, insa sunt mai greu de ridicat atunci cand sunt pline. Ridicarea unor recipiente grele poate duce la dureri de spate si ale membrelor superioare. Foarte multi bucatari profesionisti descopera acest lucru cand se accidenteaza din pricina ridicarii unor ustensile de gatit prea grele. De aceea, ar trebui sa alegem ustensile de gatit cat mai usoare, cu 2 suporturi pentru ridicat si sa le tinem pe primele arzatoare, pentru a nu ne intinde dupa ele.
Cum le facem cunostinta copiilor cu ustensilele de bucatarie si cum le vorbim despre siguranta in aceasta parte a locuintei

Siguranta si sanatatea copiilor incepe cu prevenirea otravirii accidentale. Muta detergentii, pesticidele si alte substante chimice periculoase care sunt tinute in mod normal sub chiuveta de la bucatarie intr-un cabinet inalt sau foloseste incuietori de siguranta pentru a preveni prescolarii si bebelusii care abia au invatat sa mearga sa ingere aceste otravuri.

Urmatoarea idee este despre prevenirea arsurilor. Chiuveta este un loc excelent pentru un numar ridicat de accidente cauzate de apa care fierbe sau de recipientele incinse. Pune reguli cu privire la ce este ok si ce nu este ok sa atinga cei mici.
Atunci cand vine vorba de a ajuta in bucatarie, fiecare copil este diferit. Poate cel mic vrea sa te ajute la gatit si atunci poate interveni un accident.

Este destul de dificil de pus etichete pe baza varstei – unii copii sunt mai dezvoltati decat altii, in functie de starea de dezvoltare.
Cel mai important lucru – indiferent de varsta copilului, trebuie sa fii gata sa demonstrezi un comportament adecvat, specific, inteligent. Atunci cand ii explici copilului tau despre pericolele din bucatarie, il modelezi. Trebuie sa ai rabdare si sa explici in timp ce punctezi lucrurile esentiale – spune de ce faci un anumit lucru si de ce este important. Acest lucru adauga un punct in plus la sanatatea familiei – prin siguranta crescuta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Casa activa recupereaza si regleaza umiditatea din aer Casa activa recupereaza si regleaza umiditatea din aer
Dusul cu sauna – e un moft sau chiar ajuta in pastrarea sanatatii? Dusul cu sauna – e un moft sau chiar ajuta in pastrarea sanatatii?
Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I
Sanatatea casei noastre in vreme de pandemie - MisiuneaCasa din nou la radio! Sanatatea casei noastre in vreme de pandemie - MisiuneaCasa din nou la radio!
Criteriile de alegere a unui dezumidificator Criteriile de alegere a unui dezumidificator
Cele 8 elemente ale unei case sanatoase Cele 8 elemente ale unei case sanatoase

Vezi mai multe articole