Purificator de aer pentru o casa sanatoasa

Imbunatatirea calitatii aerului din casa – avem nevoie de un purificator?

08 aprilie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Calitatea aerului din interiorul locuintei este esentiala pentru o sanatate a intregii familii, iar aceasta poate fi imbunatatita printr-un purificator de aer, un sistem care capteaza micile particule de praf, bacteriile si alergenii care circula prin intreaga locuinta. Intrebarea este, avem nevoie de un astfel de sistem? Haideti sa aflam.

Ganditi-va cat de mult timp petrecem acasa – dormind, relaxandu-ne, mancand sau doar petrecand timp cu familia si prietenii. Pentru asta ne dorim ca aerul pe care il inspiram sa fie pe cat de curat, pe atat de sigur. Insa mobilierul tapitat, covoarele, draperiile, jucariile de plus sunt deseori pline de praf si alergeni. Calitatea aerului nu este, de multe ori, pe masura dorintei noastre.

• Calitatea aerului din interior poate fi mai slaba decat cea din exterior

• Problemele pot aparea de la umezeala, insecte, animale, fum, produse chimice

• Efectele pot varia de la mici neplaceri pana la probleme de sanatate majore – alergii, astm, depresie, dureri de cap, probleme cardio-vasculare

• Cel mai bun remediu consta in purificare, ventilatie, curatenie la timp, dar si controlul umiditatii

Cum functioneaza un purificator de aer

Exact dupa cum indica numele, un purificator indeparteaza anumiti factori “poluanti” din aer si imbunatateste calitatea aerului din locuinta. Aceste sisteme utilizeaza filtre si alte metode prin care extrag alergenii si praful din aerul pe care il respiram.

Particulele din aer care pot fi indepartate de un purificator de aer includ:

- polen

- fire de par ce provin de la animale de companie

- fum de tigara

- praf si acarieni

- mucegai

- virusuri si bacterii

- mirosul si fumul ce provine de la gatit

Gazele din aer care pot fi indepartate de unele din purificatoarele de aer includ substante chimice din:

- vopsele si lacuri

- produse de curatare

- variatii de gaz din bucatarie

- substante adezive

- fum de tigara

- gazul de esapament

Tipuri de purificatoare de aer

Cateva tipuri de purificatoare, dar si ceea ce indeparteaza ele din aer:

Purificator de aer. Acesta indeparteaza micile particule din aer utilizand sarcini electrice.

• Purificator de gaz. Un astfel de sistem indeparteaza gazele novice din aerul locuintei, de cele mai multe ori printr-un mecanism cu carbon activ care le absoarbe.

• Purificator cu oxidare fotocatalitica (PCO). Acesta indeparteaza gazele nocive prin transformarea lor in gaze inofensive utilizand un catalizator. Acestea nu sunt insa foarte eficiente si nici nu indeparteaza particulele de praf sau alergenii.

• Purificator cu UV. Acest tip de purificator foloseste lumina ultravioleta pentru a indeparta germeni precum mucegai, alergeni, unele bacterii, dar si virusuri.

• Purificator cu Ozon. Un generator de Ozon indeparteaza gaze, particule, mucegai, alergeni, bacterii folosind Ozonul. Trebuie mentionat aici faptul ca aceasta substanta poate fi periculoasa pentru anumiti oameni.

Avem nevoie de un purificator de aer?

In primul rand, trebuie stabilita compozitia aerului din casa si aflat daca aceasta afecteaza sanatatea intr-un anumit fel. Agenti contaminanti precum mucegaiul si alergenii pot avea un impact puternic asupra sistemului respirator, deci beneficiile sunt imense pentru persoanele cu alergii, locuintele cu animale de companie sau cei cu astm bronsic.

Nici un purificator nu poate indeparta toti contaminantii pentru a oferi un aer complet pur, insa sistemul potrivit poate reduce alergenii si praful din aer, imbunatatind astfel radical calitatea aerului.

Alegerea si utilizarea unui purificator de aer

Sunt foarte multe tipuri si branduri disponibile in acest moment pe piata. Cel mai bun purificator de aer pentru locuinta ta este cel mai eficient in indepartarea tipurilor de “poluanti” care te intereseaza mai mult.

Modul in care sunt folosite si locul in care sunt instalate variaza in functie de sistem:

• Cele mai multe sunt plasate in interiorul gurilor de aerisire pentru curatarea aerului din intreaga casa

• Cele portabile pot fi folosite pentru indepartarea prafului si alergenilor dintr-o anumita camera, pentru ca apoi sa fie mutate acolo unde este nevoie – spre exemplu, acolo unde exista animale de companie sau unde cineva fumeaza

In final

O buna ventilatie asigura patrunderea unui aer curat in locuinta, sporind sanatatea intregii familii. Una dintre cele mai bune metode pentru a curata aerul este sa avem grija de problemele care cauzeaza contaminarea: praful, mucegaiul, parul animalelor de companie, dar si tinerea departe de casa a unor produse toxice.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Planul casei si al familiei in cazul unui dezastru Planul casei si al familiei in cazul unui dezastru
De ce este important sa curatam cosul de fum? De ce este important sa curatam cosul de fum?
Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I Cele mai non-toxice metode de a curata locuinta: Partea I
Cum scapam de mucegai si igrasie? Cum scapam de mucegai si igrasie?
Beneficiile luminii naturale Beneficiile luminii naturale
Plante care purifica aerul din camera Plante care purifica aerul din camera

Vezi mai multe articole