Scaderea numarului de tranzactii anunta ieftinirea locuintelor

13 noiembrie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Analistii imobiliari se asteapta ca pretentiile proprietarilor de apartamente vechi sa scada dupa ce numarul tranzactiilor pe acest segment s-a diminuat.
 
Analistii cred ca in piata, se asista deja la o stagnare a preturilor pe segmentul apartamentelor vechi. In conditiile in care, la nivel national, numarul tranzactiilor este in scadere, de la 391.964 de tranzactii, in primele noua luni ale anului 2004, la 369.482 de tranzactii in perioada similara a acestui an, se considera ca cererea solvabila este in scadere, iar acest lucru se va vedea in preturi. Specialistii spun ca acest lucru este sustinut si de faptul ca in ultimul an s-a constatat o crestere a interesului pentru terenuri si o scadere in ceea ce priveste apartamentele in blocurile vechi. Preturile terenurilor si ale apartamentelor noi nu vor scadea.
 
Aceasta diminuare a numarului de tranzactii din ultimii ani este considerata ca fiind un semn cu privire la evolutia viitoare a pietei imobiliare. „Cererea solvabila este mai mica si eu nu am semnale ca preturile apartamentelor vechi ar fi crescut, dimpotriva, cred ca se poate vorbi despre o stagnare care vine si din aceasta reducere a numarului tranzactiilor. In prezent, preturile acestora se mentin din inertie, insa cred ca este nevoie de timp pentru ca acest lucru sa se schimbe. Preturile nu vor scadea brusc, peste noapte, ci in timp“, spune expertul imobiliar Liviu Ureche. Acesta considera ca se vor schimba si preferintele cumparatorilor. „Cred ca multi se vor orienta catre blocurile noi, iar apartamentele vechi vor resimti concurenta proiectelor noi“, mai spune Liviu Ureche.
 
Se considera ca preturile apartamentelor vechi se mentin la un nivel ridicat din cauza ca acestea pot fi ocupate imediat si au un atu si in ceea ce priveste pozitionarea. „Numarul tranzactiilor scade deoarece se tranzactioneaza mult pe piata de locuinte in proiecte noi, chiar daca pretul acestora este uneori mai mare, desi adeseori pretul poate fi acelasi. Preturile acestui tip de locuinte vor creste insa in proportie mai mica decit pretul locuintelor noi si tranzactiile se vor imputina deoarece trendul este orientarea spre complexuri rezidentiale inchise, cu multiple facilitati si zone verzi generoase“, spune Anda Marian, manager multi-family and international sales in cadrul companiei Coldwell Banker Affiliates of Romania.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cat mai costa o locuinta in Capitala Cat mai costa o locuinta in Capitala
Blocuri de 25 de etaje pe malul Lacului Vacaresti Blocuri de 25 de etaje pe malul Lacului Vacaresti
INS: Mai putine locuinte date in folosinta in 2010 INS: Mai putine locuinte date in folosinta in 2010
Camex 2012 Camex 2012
Cum va feriti de chiriasii inselatori Cum va feriti de chiriasii inselatori
Pana la un miliard de lei pentru un perete daramat Pana la un miliard de lei pentru un perete daramat

Vezi mai multe articole