Secretele repartitorului de caldura

Secretele repartitorului de caldura

16 martie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Montarea repartitoarelor de caldura se dovedeste a fi decizia corecta in cazul celor care isi incalzesc locuintele folosind sistemul centralizat de termoficare. Este normal sa platesti doar ceea ce consumi si sa ai totodata controlul modului de inregistrare si de calculare a consumului de agent termic. Totusi, repartitorul iti poate aduce surprize neplacute daca il folosesti incorect.
 
In primul rand trebuie sa stiti ca repartitorul este un fel de termometru care inregistreaza o temperatura si face niste calcule fara sa gandeasca. El nu stie de unde ii vine acea caldura, el o inregistreaza si o cuantifica in momentul in care o simte. Tocmai de aceea exista oameni care se plang ca repartitorul le-a inregistrat consum in bucatarie sau in baie, desi in aceste camere n-au deschis niciodata caloriferele.
 
Iata cateva ponturi ca sa nu platesti caldura caldura pe care nu ai consumat-o. Pentru baie: dupa ce ai facut dus, nu lasa usa de la baie inchisa. Lasa vaporii de caldura sa se risipeasca, altfel repartitorul iti va inregistra si caldura acestora. Pentru bucatarie: nu aseza aragazul langa repartitor, mai ales daca in casa ta se gateste mult. Altfel vei plati caldura degajata de cuptor. Pentru sufragerie sau dormitor: nu acoperi repartitorul cu perdele sau draperii grele si, mai ales, nu usca cearsafurile pe calorifer. Daca repartitorul si caloriferul sunt complet acoperite, caldura nu se va disipa in camera si se va strange toata sub lucrurile care acopera sursa de caldura. Si nu in ultimul rand, nu aerisi camera atunci cand caloriferul este pornit.
 
In cazul ideal, repartitorul ar trebui sa fie conectat cu robinetul care permite intratea agentului termic in calorifer, pentru a inregistra doar in robinetul este in pozitia deschis. Dar, cum astfel de sisteme repartitor-robinet nu se gasesc in Romania, nu ne ramane decat sa fim atenti.
 

Adauga un comentariu


2 Comentarii

xyz

08 iulie, 20:30

In general repartitorul este teapa . El asigura doar repartizarea "justa" a consumului si pierderilor . El ofera doar senzatia ca platesti ce consumi in realitate este o iluzie care imparte pierderile . Solutia este debransarea . Centrala proprie are randamentul peste orice CET modernizat , nu are directori , contabili , etc,

ana

20 noiembrie, 08:50

intrebare cu bucluc
Cum las vaporii de abur din baie sa se risipeasca daca nu las geamul deschis? si Cum deschid geamul daca caloriferul e pornit? Ma confrunt cu aceasta dilema mereu. Deci cum procedez?
Sa nu spuneti ca sa inchid caloriferul cand incep sa fac baie ca nu e corect pentru cel care face baie dupa mine. Ii las o baie rece. Daca iar nu deschid geamul ii las o baie plina de aburi. Pentru cine este placut si sanatos?

Alte articole

Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I) Avantajele incalzirii prin pereti si variantele de punere in opera (I)
Pompa de caldura - amortizarea investitiei Pompa de caldura - amortizarea investitiei
Utilizarea robinetelor termostatice Utilizarea robinetelor termostatice
Legea te obliga sa-ti montezi repartitoare de caldura. Esti de acord? Legea te obliga sa-ti montezi repartitoare de caldura. Esti de acord?
Instalarea centralei termice Instalarea centralei termice
Confort termic fara lemne sau gaze? Confort termic fara lemne sau gaze?

Vezi mai multe articole