Sectorul imobiliar si constructiile cresc concomitent cu salariile din domeniu

12 septembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Sectorul constructiilor si cel imobiliar au inregistrat cresteri de peste 30% in primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, a declarat, ieri, secretarul de stat in Ministerul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) Horia Irimia. Pe de alta parte, potrivit Institutului National de Statistica (INS), salariile in constructii au crescut in primul semestru din acest an cu 23,9%, fata de prima jumatate a anului precedent, devansand cresterea preturilor materialelor de constructii, care a fost de 13,9%.
 
„Domeniul imobiliar este unul dintre principalii piloni pe care se bazeaza cresterea economica din Romania, sectorul constructiilor si cel imobiliar avand cresteri de peste 30 la suta in primul semestru din acest an, comparativ cu 2007”, a spus Irimia in deschiderea lucrarilor Congresului International Imobiliar de la Bucuresti. Potrivit acestuia, in primele sase luni ale anului 2008, s-au construit 22.253 de locuinte, fata de 16.000 in aceeasi perioada a lui 2007. In plus, Irimia a mai spus ca anul acesta vor fi date in folosinta 3.000 de noi locuinte prin programul ANL, iar alte peste 3.000 de locuinte se afla in lucru pentru chiriasii evacuati din casele retrocedate. Pe de alta parte, Ministerul Dezvoltarii si Locuintelor va modifica regimul de avizare a mansardarilor imobilelor, astfel ca, incepand cu anul viitor, aceste lucrari vor putea fi realizate dupa obtinerea acordului din partea a doua treimi din locatari, precum si din partea tuturor proprietarilor de la ultimul etaj. „Azi, daca eu vreau sa fac o mansardare si este un Gica contra in blocul respectiv, iar toti ceilalti proprietari sunt de acord, nu se poate face mansardarea”, a explicat Irimia. El a mai spus ca acesta reprezinta un proiect de modificare a unei legi deja existente, insa exista si o serie de initiative parlamentare pe aceasta tema, cu care s-a declarat de acord. „Acesta este un proiect de modificare a unei legi. Sunt si initiative parlamentare pe aceasta tema, cu care am fost de acord. Legea condominiilor face parte din acel pachet al legilor locuirii, care mai include Legea locuintei, Legea chiriei, Legea parteneriatului public privat”, a spus Irimia. In opinia oficialului MDLPL, mansardarea poate reprezenta o solutie in orase cum este Bucurestiul, si nu numai, unde se inregistreaza o lipsa mare de teren. „In aceste orase, mansardarea este o solutie, pentru ca de multe ori reabilitarea termica a unui bloc poate fi cuplata cu mansardarea pentru ca, daca tot faci o serpanta, costurile vor fi chiar mai mici daca vrei sa faci reabilitarea respectiva”, a spus secretarul de stat.
 
Cresterile salariale din constructii le-au depasit pe cele ale materialelor
Salariile in constructii au crescut in primul semestru din 2008 cu 23,9%, fata de prima jumatate a anului 2007, in timp ce pretul materialelor de constructii a crescut cu 13,9%, potrivit INS.
In aceeasi perioada, indicii de cost in constructii au urcat cu 14,4%, cel mai mare avans fiind inregistrat la cladirile nerezidentiale - 15,2%. Totodata, in prima parte a acestui an, numarul autorizatiilor eliberate pentru cladiri rezidentiale a fost de 29.394, in crestere cu 12,9%.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Bonus de Craciun: somaj ethnic - 09 Decembrie 2009 Bonus de Craciun: somaj ethnic - 09 Decembrie 2009
Doar 2.500 de locuinte, gata in 2009 - 07 Ianuarie 2009 Doar 2.500 de locuinte, gata in 2009 - 07 Ianuarie 2009
A scazut la jumatate valoarea tranzactiilor imobiliare A scazut la jumatate valoarea tranzactiilor imobiliare
Numarul de apartamente vandute lunar in cartierul Residenz a scazut la jumatate fata de anul trecut - 12 Iunie 2009 Numarul de apartamente vandute lunar in cartierul Residenz a scazut la jumatate fata de anul trecut - 12 Iunie 2009
In octombrie, preturile apartamentelor vechi din Capitala au scazut cu pana la 13% - 10 DECEMBRIE 2008 In octombrie, preturile apartamentelor vechi din Capitala au scazut cu pana la 13% - 10 DECEMBRIE 2008
E simplu să câștigi cu Ruukki! E simplu să câștigi cu Ruukki!

Vezi mai multe articole