Statul demoleaza casa pe credit

10 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Guvernul pregateste o ordonanta care spulbera sperantele a zeci de mii de romani care voiau sa-si ia casa de la bancile pentru locuinte.
 
Statul se pregateste sa dea lovitura de gratie celor peste 90.000 de clienti ai bancilor pentru locuinte, Ministerul Finantelor publicind un proiect de ordonanta prin care se propune sa nu mai fie acordata prima de la stat.
 
„Avind in vedere influentele negative asupra bugetului de stat prin cresterea cheltuielilor publice, prin prezenta reglementare se propune sa nu mai fie acordate sumele cu titlu de prima de stat“, arata nota de fundamentare a acestui proiect. Potrivit consilierilor din minister, acesta este supus dezbaterii publice.
 
Doua banci au fost infiintate pe baza sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ. Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a fost prima care a adus acest produs pe piata in 2004, fiind urmata de HVB anul trecut, ele numarind impreuna peste 90.000 de clienti. Bancile mizau pe dublarea activitatii in 2006.
 
Ar fi a doua teapa
 
Initial, suma acordata de stat a fost de 30% din suma economisita, dar nu mai mult de 250 de euro pe an.
 
Subventia primita de clientii RBL de la bugetul de stat pentru contractele incheiate in anul 2005 s-a ridicat la circa sase milioane de euro.
 
In vara anului trecut, la insistentele Ministerului Transporturilor si Locuintei, care a motivat ca aceasta subventie ii subtiaza prea mult bugetul, Guvernul a decis brusc sa scada acest ajutor la 15%. Miscarea a luat pe nepregatite bancile care foloseau sistemul si, nu in ultimul rind, clientii acestora.
 
„Populatia incepe sa creada in economisire, incepe sa aiba cultura economisirii. Mai mult, avem deja primii clienti care au optat pentru produsul nostru doar pentru partea de economisire. S-a beneficiat de prima de la stat si sumele economisite sint folosite pentru cumpararea unui apartament“, afirma ieri, intr-o conferinta, presedintele RBL, Ionut Costea, nestiind de existenta proiectului Guvernului de eliminare a primei.
 
Lovitura pentru tinerii intre 25 si 35 de ani
 
Potrivit HVB Banca pentru Locuinte, sistemul este preferat in esenta de tinerii intre 25 si 35 de ani, segment ce ocupa peste 28% din vinzari.
 
La HVB, clientul trebuie sa economiseasca pe o perioada de minimum 18 luni.
 
Prin economisire constanta si incasarea primei de stat de 15%, alaturi de dobinda bonificata de banca de 3% anual, clientul ar trebui sa stringa o suma de 40% din necesarul de finantare, restul de 60% reprezentind creditul oferit de banca cu o dobinda fixa de doar 6% pe an. Oferta este aceeasi si la Raiffeisen.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Presiuni pe costul caselor noi Presiuni pe costul caselor noi
Avantaje si dezavantaje pentru locuintele fara finisaje - 28 NOIEMBRIE 2008 Avantaje si dezavantaje pentru locuintele fara finisaje - 28 NOIEMBRIE 2008
Flanco aniverseaza 27 de ani cu cea mai extinsa gama de solutii de finantare si servicii complete de livrare Flanco aniverseaza 27 de ani cu cea mai extinsa gama de solutii de finantare si servicii complete de livrare
Avertisment: Producatorii de polistiren, material folosit la reabilitarea termica, fac rabat la calitate Avertisment: Producatorii de polistiren, material folosit la reabilitarea termica, fac rabat la calitate
Garsoniera de 15.000 de euro in Egipt Garsoniera de 15.000 de euro in Egipt
Primele blocuri de stat construite dupa 1989! Primele blocuri de stat construite dupa 1989!

Vezi mai multe articole