Statul demoleaza casa pe credit

10 mai, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Guvernul pregateste o ordonanta care spulbera sperantele a zeci de mii de romani care voiau sa-si ia casa de la bancile pentru locuinte.
 
Statul se pregateste sa dea lovitura de gratie celor peste 90.000 de clienti ai bancilor pentru locuinte, Ministerul Finantelor publicind un proiect de ordonanta prin care se propune sa nu mai fie acordata prima de la stat.
 
„Avind in vedere influentele negative asupra bugetului de stat prin cresterea cheltuielilor publice, prin prezenta reglementare se propune sa nu mai fie acordate sumele cu titlu de prima de stat“, arata nota de fundamentare a acestui proiect. Potrivit consilierilor din minister, acesta este supus dezbaterii publice.
 
Doua banci au fost infiintate pe baza sistemului de economisire-creditare in domeniul locativ. Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) a fost prima care a adus acest produs pe piata in 2004, fiind urmata de HVB anul trecut, ele numarind impreuna peste 90.000 de clienti. Bancile mizau pe dublarea activitatii in 2006.
 
Ar fi a doua teapa
 
Initial, suma acordata de stat a fost de 30% din suma economisita, dar nu mai mult de 250 de euro pe an.
 
Subventia primita de clientii RBL de la bugetul de stat pentru contractele incheiate in anul 2005 s-a ridicat la circa sase milioane de euro.
 
In vara anului trecut, la insistentele Ministerului Transporturilor si Locuintei, care a motivat ca aceasta subventie ii subtiaza prea mult bugetul, Guvernul a decis brusc sa scada acest ajutor la 15%. Miscarea a luat pe nepregatite bancile care foloseau sistemul si, nu in ultimul rind, clientii acestora.
 
„Populatia incepe sa creada in economisire, incepe sa aiba cultura economisirii. Mai mult, avem deja primii clienti care au optat pentru produsul nostru doar pentru partea de economisire. S-a beneficiat de prima de la stat si sumele economisite sint folosite pentru cumpararea unui apartament“, afirma ieri, intr-o conferinta, presedintele RBL, Ionut Costea, nestiind de existenta proiectului Guvernului de eliminare a primei.
 
Lovitura pentru tinerii intre 25 si 35 de ani
 
Potrivit HVB Banca pentru Locuinte, sistemul este preferat in esenta de tinerii intre 25 si 35 de ani, segment ce ocupa peste 28% din vinzari.
 
La HVB, clientul trebuie sa economiseasca pe o perioada de minimum 18 luni.
 
Prin economisire constanta si incasarea primei de stat de 15%, alaturi de dobinda bonificata de banca de 3% anual, clientul ar trebui sa stringa o suma de 40% din necesarul de finantare, restul de 60% reprezentind creditul oferit de banca cu o dobinda fixa de doar 6% pe an. Oferta este aceeasi si la Raiffeisen.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

La Praktiker, cumparatorii beneficiaza de servicii complete de finantare prin creditul Cetelem La Praktiker, cumparatorii beneficiaza de servicii complete de finantare prin creditul Cetelem
Leroy Merlin deschide cel de-al 19-lea magazin din Romania, la Targoviste Leroy Merlin deschide cel de-al 19-lea magazin din Romania, la Targoviste
Casele, asigurate obligatoriu la vara Casele, asigurate obligatoriu la vara
Saint-Gobain relanseaza platforma www.saint-gobain.ro Saint-Gobain relanseaza platforma www.saint-gobain.ro
Ca sa platiti mai putin la intretinere, solutia ideala este contorizarea individuala - 10 Martie 2009 Ca sa platiti mai putin la intretinere, solutia ideala este contorizarea individuala - 10 Martie 2009
Grupul Hornbach, crestere cu 4,9% a cifrei de afaceri, la 3,94 de miliarde de euro Grupul Hornbach, crestere cu 4,9% a cifrei de afaceri, la 3,94 de miliarde de euro

Vezi mai multe articole