Taxele scumpesc apartamentul cu 7%

15 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cumpararea unui apartament nu presupune doar achitarea sumei cerute de proprietar. Cheltuielile suplimentare, cu taxe si comisioane, pot ajunge la 7% din valoarea de piata a imobilului.
 
Pretul unui apartament este mult mai mare decit cel cerut de proprietar, deoarece cumparatorul va mai plati diverse comisioane si taxe care reprezinta o cheltuiala de citeva mii de euro. Varianta optima este cea a achizitionarii apartamentului cu banii jos si fara a apela la un intermediar. In acest caz se vor cheltui bani doar pentru legalizarea tranzactiei la notar. Cheltuielile cresc daca se apeleaza la o agentie imobiliara sau la o banca, deoarece se percep comisioane.
 
Sume importante vor fi lasate la notariat. Astfel, conform Uniunii Nationale a Notarilor Publici, pentru o garsoniera cu o valoare de 40.000 de euro se vor achita taxe notariale de 2.147 de lei, adica aproximativ 650 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere, care costa 60.000 de euro, taxele notariale vor fi de 2.935 de lei, adica aproximativ 890 de euro.
 
Creditul de la banca este pentru majoritatea celor care vor o locuinta. Numarul comisioanelor difera de la banca la banca. Totusi, comisionul solicitat pentru acordarea creditului este practicat, sub diverse forme, de toate bancile, sub titulaturi diferite insa. In general, acest comision se aplica fie periodic, adica la sold, fie o singura data, „flat“, in momentul acordarii creditului. Astfel, vom lua ca reper un comision de 2%, calculat la suma acordata. Asadar, in cazul unui credit pentru o garsoniera de 40.000 de euro, avansul va fi de 25%, adica 10.000 de euro, iar creditul, de 30.000 de euro. Acest comision va fi de 600 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere care costa 60.000 de euro, valoarea creditului, in conditiile aceluiasi avans, va fi de 45.000 de euro, iar comisionul va ajunge la 900 de euro.
 
In cazul unui credit apare si problema ipotecii. Astfel, pentru o garsoniera pentru care, asa cum am mai spus, se solicita un credit de 30.000 de euro, in aceasta etapa se vor plati la notariat 1.035 de lei, adica aproximativ 313 euro. In cazul apartamentului cu doua camere, care presupune un credit de 45.000 de euro, onorariul va fi de 1.332 de lei, adica in jur de 400 de euro. Urmeaza taxele de inscriere a ipotecii, care reprezinta 100 de lei, plus 0,1% din valoarea ipotecii. Astfel, pentru creditul de 30.000 de euro, acestea vor fi de aproape 200 de lei, adica 60 de euro, in vreme ce pentru creditul de 45.000 de euro se ajunge la 250 de lei, adica 75 de euro. In cazul garsonierelor, totalul acestor costuri este de 2.823 de euro, adica aproape 7% din valoarea locuintei. Pentru doua camere, totalul este de 4.065, adica peste 6,5% din valoarea apartamentului.
Mii de euro la agentie
 
In calcul trebuie luata si varianta achizitionarii apartamentului printr-o agentie imobiliara. In Romania se practica un comision de 6%: 3% de la vinzator, 3% de la cumparator. Astfel, in cazul unei garsoniere care costa 40.000 de euro, comisionul pe care il va plati clientul va fi de 1.200 de euro. In cazul unui apartament cu doua camere, in valoare de 60.000 de euro, suma pe care o va incasa agentia va fi de 1.800 de euro.
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Finantele se imprumuta pentru constructia de locuinte si modernizarea rurala Finantele se imprumuta pentru constructia de locuinte si modernizarea rurala
Cadouri de Paste si gadgeturi performante incepand de la 36 de lei, pentru sarbatori alaturi de cei dragi, chiar si de la distanta Cadouri de Paste si gadgeturi performante incepand de la 36 de lei, pentru sarbatori alaturi de cei dragi, chiar si de la distanta
Numarul autorizatiilor de construire, in scadere cu 3% fata de primul trimestru din 2010 Numarul autorizatiilor de construire, in scadere cu 3% fata de primul trimestru din 2010
Apartamentele din Bucuresti Apartamentele din Bucuresti
VEM Proiect Lightining: “iluminatul comercial devine principalul driver de business in 2017” VEM Proiect Lightining: “iluminatul comercial devine principalul driver de business in 2017”
EFORTURILE SAINT-GOBAIN DE COMBATERE A SCHIMBARILOR CLIMATICE AU FOST RECUNOSCUTE INCA O DATA DE  ORGANIZATIA CDP (CARBON DISCLOSURE PROJECT) EFORTURILE SAINT-GOBAIN DE COMBATERE A SCHIMBARILOR CLIMATICE AU FOST RECUNOSCUTE INCA O DATA DE ORGANIZATIA CDP (CARBON DISCLOSURE PROJECT)

Vezi mai multe articole