Temperatura punctului de roua este temperatura la care trebuie racit, sub presiune constanta, un amestec de vapori si gaze cu continut constant de vapori, pentru ca, din cauza saturatiei cu vapori, sa apara primele picaturi de lichid. Mai concret, daca intr-o camera (al carei volum e constant) umiditatea aerului ramane aceeasi, exista o anumita temperatura sub care vaporii de apa condenseaza pana cand temperatura se ridica peste nivelul critic.
Aceasta este explicatia relativ stiintifica, caci in practica cu totii stim ce este temperatura punctului de roua si efectul de disconfort ce-l are asupra noastra. De aceea este de preferat ca acest punct de roua sa poata fi oarecum controlat, iar acest lucru nu este tocmai imposbil atata timp cat avem in dotare un deumidificator. Totusi, acesta este inutil daca parametrii in care trebuie folosit nu sunt stiuti, ba chiar poate fi periculos pentru sanatatea noastra daca prin folosirea necorespuzatoare a lui umiditatea relativa este coborata sub 40%.
Tabelul alaturat va este de folos sa detectati suprafetele pe care se poate forma condens. In sezonul rece, peretii au temperatura ceva mai scazuta decat aerul din incapere si, de aceea, aceste zone sunt predispuse la igrasiei si mucegai.
Pentru a exemplifica, daca intr-o camera avem 20ºC si o umiditate relativa de 50%, conform tabelului, pe suprafetele cu o temperatura mai mica de 9,3ºC se formeaza condensul.
Comentarii
Nu exista comentarii.