Lucrari de termoizolare

Termoizolare – ancorarea mecanica a placilor termoizolante

12 septembrie, 2013

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Continuam seria articolelor dedicate termoizolarii. Daca pana acum am discutat despre verificarea suprafetei suport, elementele sistemului compozit de izolare termica, cele 4 lucruri pe care este bine sa le cunosti inainte sa realizezi termoizolarea cladirii si sfaturi pentru aplicarea adezivului, subiectul zilei de azi il constituie ancorarea mecanica a placilor termoizolante.

 

De ce mai este nevoie de ancorarea mecanica a placilor de polistiren, din moment ce acestea sunt fixate cu adeziv? Intrebarea este buna, raspunsul este simplu: datorita solicitarilor mecanice speciale la care este supus un sistem termoizolant. Ancorarea mecanica este necesara in cazul suportului din beton, caramizi pline sau cu goluri, din beton agregat usor sau din BCA.

Cum alegi diblurile? O alta intrebare foarte buna. Diametrul rozetei trebuie sa fie de cel putin 60 mm iar cel al diblului de minim 8 mm.

                       

Iata care trebuie sa fie lungimea minima de ancorare, in functie de tipul stratului suport:
- daca suportul este din beton sau caramida plina, lungimea minima de ancorare trebuie sa fie de minimum 25 mm;
- daca suportul este din BCA, lungimea minima de ancorare trebuie sa fie de minimum 65 mm;
- daca suportul este din placi fibrolemnoase, lungimea minima de ancorare trebuie sa fie de minimum 40 mm.

Atentie! Gaurirea suportului trebuie sa se faca numai dupa ce adezivul s-a intarit, cu ajutorul unui burghiu recomandat de producator si ajustat la diametrul diblului.

Numarul diblurilor folosite pentru ancorarea placilor din polistiren trebuie stabilit tinand cont de mai multi factori: forta de smulgere din suport, inaltimea constructiei, taria vantului si aria geografica. In regiunile in care vantul sufla cu pana la 85km/h, ancorarea se va face cu aproximativ 6 dibluri/m2, in timp ce in regiunile in care vantul sufla cu viteze ce depasesc 120 km/h, ancorarea se va face cu 8 pana la 12 dibluri/m2, in functie de inaltimea cladirii.

Nu in ultimul rand, trebuie sa tii seama de faptul ca schema de ancorare a placilor de polistiren este in forma de “T”.

 

Subiectul episodului urmator il va constitui aplicarea stratului de armare.


Adauga un comentariu


1 Comentariu

ion ion

20 septembrie, 10:01

Pentru ce sa gauresti pereti? strici casa daca ai caramida sparge caramida daca aj BCA crapa materialul. Recomand Placa de izolare tip LAMELA pui adeziv are rezistenta la rrupere de peste 110kpa, garantie de izolare acustica si bineinteles antiincendiara fara abureli si minciuni de ignifugare , care este un cuvant onventat sa pacaleasca omul de rand .

Alte articole

Imbunatatirea confortului fonic - solutii pentru peretii interiori, planseu si acoperis Imbunatatirea confortului fonic - solutii pentru peretii interiori, planseu si acoperis
Izolatia contra frigului: economii mari cu preturi mici Izolatia contra frigului: economii mari cu preturi mici
Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului Avantajele folosirii polistirenului extrudat in izolarea termica a acoperisului
Benzile de etansare pentru hidroizolatii - Moduri de utilizare si avantaje Benzile de etansare pentru hidroizolatii - Moduri de utilizare si avantaje
Cum putem izola casa pentru orice anotimp Cum putem izola casa pentru orice anotimp
Izolarea acoperisului - o adevarata bataie de cap Izolarea acoperisului - o adevarata bataie de cap

Vezi mai multe articole