Confortul oferit de o pardoseala izolata

Confortul oferit de o pardoseala izolata

25 mai, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Ideea de confort al casei se identifica de cele mai multe ori cu lipsa puntilor termice intre interiorul si exteriorul locuintei. Asa cum multi dintre dumneavoastra stiu deja, exista transfer termic si la nivelul podelei, iar pe timp de iarna acesta provoaca multe neplaceri.
            O termoizolatie de orice tip creeaza mai multe avantaje: optimizeaza confortul termic, protejeaza constructia si reduce consumul energetic destinat incalzirii. In tara noastra, problema controlarii fenomenului pierderilor de caldura a fost pusa pe tapet destul de tardiv, desi clima din Romania impunea o tratare mult mai timpurie a chestiunii. Constatam azi ca majoritatea romanilor au descoperit relativ tarziu avantajul lucrarilor de termoizolare. Primul pas a fost placarea zidurilor exterioare, cu diverse materiale izolatoare.
 
Pardoseala conteaza
            De curand s-a dus vestea ca si prin podea se pierde sau se primeste multa caldura. Betonul, un material cu mare potential de transfer termic, are o inertie destul de scazuta in acest sens. Planseul poate fi un impediment important in calea incalzirii constante a unei incaperi, dar si a pastrarii unei temperaturi mai scazute pe timpul verii, atunci cand se consuma o cantitate importanta de energie punand in functiune instalatiile de aer conditionat.
            Este important si daca respectiva pardoseala se afla pe pamant, peste un subsol (pivnita, garaj, demisol – cu destinatie de locuinta sau doar ca spatiu tehnic) ori deasupra unui alt apartament.
            In situatia in care dedesubt se afla o alta incapere nelocuita sau aflata in proprietatea aceleiasi familii, este recomandat ca izolarea sa se realizeze pe tavanul camerei de jos (se merge pe principiul izolarii unui element constructiv pe partea expusa frigului sau caldurii, in functie de anotimp). Se vor lua in seama toate aspectele importante, inclusiv localizarea punctului de roua, scopul fiind alegerea solutiei corecte.
            Daca izolarea pe exterior nu reprezinta o varianta viabila, ramane solutia izolarii pardosealii pe interiorul incaperii dumneavoastra. Intr-adevar, aici, sunteti stapan si va puteti apuca de treaba
            Este neaparat necesar sa luati legatura cu un specialist care sa calculeze nivelul maxim pana la care se poate ridica podeaua. In functie de aceste socoteli, se va alege si grosimea potrivita pentru placile de polistiren (evident – extrudat). Veti folosi, de asemenea, carton bitumat, pentru a elimina riscul aparitiei umiditatii. Polistirenul este, oricum, un material hidrofug. Ar mai fi nevoie de armatura din fibra de sticla si adeziv. Punerea in opera se face destul de simplu, mai ales in situatia in care pardoseala e dreapta si nu necesita turnarea unei sape de egalizare. Dupa incheierea lucrarilor de de termoizolare se toarna o noua sapa, apoi se monteaza tipul de acoperire preferat: parchet, gresie, mocheta etc.
           
Si soclul poate fi o punte termica
            O situatie de luat in seama este si aceea in care soclul nu este termoizolat pe exterior. Daca va doriti o casa eficienta din punct de vedere termic va trebui sa rezolvati si acesta problema. Soclul este o punte termica extrem de „activa“ iar lasarea acestuia fara izolatie va scadea simtitor efectul termoizolarii pardoselii. E posibil ca lucrarea dumneavoastra sa se deterioreze sau ca igrasia sa apara, totusi, in zonele aflate imediat deasupra pardoselii din interior. Folositi neaparat polistiren extrudat impreuna cu un adeziv rezistent la inghet.
            Odata incheiate aceste lucrari va puteti monta o centrala termica fara a va mai face probleme in legatura cu pierderile de caldura. Evident sistemul de termoizolarea ar trebui sa fie complet, aceasta incluzand si prezenta obligatorie a usilor etanse precum si a ferestrelor cu sticla termoizolanta

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

4 lucruri pe care este bine sa le cunosti inainte sa realizezi termoizolarea cladirii 4 lucruri pe care este bine sa le cunosti inainte sa realizezi termoizolarea cladirii
Caracteristicile izolatiei cu spuma poliuretanica  si influenta asupra comportarii constructiei Caracteristicile izolatiei cu spuma poliuretanica si influenta asupra comportarii constructiei
Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (II) Sfaturi pentru protejarea fonica si diminuarea zgomotului (II)
Alege corect polistirenul Alege corect polistirenul
Polistirenul cu striatii, mai sigur si mai eficient Polistirenul cu striatii, mai sigur si mai eficient
Termoizolarea pe interior, cu polistiren de la Austrotherm Termoizolarea pe interior, cu polistiren de la Austrotherm

Vezi mai multe articole