TIMON: Dezvoltatorii imobiliari fac glumite pe seama crizei - 30 Martie 2009

30 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

TIMON: Dezvoltatorii imobiliari fac glumite pe seama crizei
 
Promotii glumete ale dezvoltatorilor
 
 Targul Imobiliar National, la World Trade Center. "Ne-a lovit criza, ultimele vazari inainte de faliment" - un astfel de afis era imposibil sa nu ne atraga atentia. "Chiar sunt ultimele"? le-am dat apa la moara expozantilor. "Ei na, asa e sloganul, va dati seama", a comentat aproape ofensata domnisoara de la stand.
 
Razi tu, razi, Harap Alb, dar nu e rasul tau - cam asta ne vine sa spunem vazand promotiile cu glume pe seama crizei, afisate de dezvoltatori. Sau poate ca nu? "Si, ati vandut ceva in ultima perioada?" "Sigur, piata isi revine" anuntau cu un aer victorios majoritatea expozantilor.
 
Este adevarat, si ofertele au devenit ceva mai generoase. Marea gaselnita, ratele direct la dezvoltator, are ceva sanse sa salveze proiectele. Proiecte care, altfel, par sa fie in mare impas, din moment ce sunt mereu scoase la vanzare, la fiecare targ imobiliar, de vreo doi ani incoace.
 
Si preturile par mai mici, chiar fata de targul imobiliar din februarie: la proiecte "de fite",
unde in trecut vedeai 1.700-1.800 euro/mp, acum se merge pe 1.200 euro/mp, iar "marile promotii" de 800-900 euro/mp au ajuns acum cu 100 euro/mp mai ieftine.
 
Un cuplu de tineri pe care i-am abordat sa ne spuna impresii au marturisit ca isi cauta de mult un apartament in conditii avantajoase, dar abia acum, de cand cu sistemul de rate la dezvoltator, li se pare cu adevarat atractiv. "Chiar ne gandim foarte serios sa cumparam", au spus acestia. "Nu mai astepti aprobarea dosarului la banca, nu mai sunt dobanzi, e foarte ok", au adaugat cei doi.
 
O observatie la prima vedere, in privinta proiectelor cu rate la dezvoltator: majoritatea sunt situate in sudul capitalei: Mall Vitan, Ilioara, Titan-Liviu Rebreanu, Rin Grand Hotel, Piata Sudului. Exceptie face RubinStein Residence, de langa Carrefour Orhideea.
 
Majoritatea celor care au lansat sistemul de rate au anuntat ca acestea sunt fixe, fara dobanda singura conditie - si asta transparenta, se lauda ei - este ca pretul apartamentului creste, in functie de perioada de plata. "Dar cel putin stii cat platesti", explica expozantii.
 
Preturi si <>
 
Blitz Construct care are apartamente la Mall Vitan si Ilioara ne-a exemplificat: un apartament de 2 camere care costa 86.000 euro fara TVA, cu plata in 5 ani ajunge la 111.400 euro, iar cu plata in 10 ani, ajunge la 136.200 euro.
 
Un alt exemplu: Avantia 1 Decembrie, care vinde un bloc in bulevardul Liviu Rebreanu. Un apartament de 2 camere incepe de la 92.000 euro si ajunge la 104.000 euro. Pretul este fix. Sistemul de plata: 20% din pret pana in 2011, cu plata fie lunar, fie o data la 6 luni. Apoi, in timp de 5-10 ani, se plateste diferenta de 80%.
 
"Adio banca! Adio birocratie bancara!" se anunta optimist si pe pliantele apartinand complexului Confort City, situat in spatele Rin Grand Hotel. Dezvoltatorul ofera un sistem in rate, cu un "curs inghetat de 3,95 lei/euro pana in decembrie 2009". La 30% avans, pe o perioada de 2 ani, dobanda este de 4%, iar pe 12-15 ani, dobanda este de 14%. In acelasi timp, "se ofera discount pentru plata integrala anticipata de pana la 5%". Preturile sunt sub media pietei: 56.000 - 58.000 la un apartament de 2 camere si circa 80.000 de euro, 3 camere.
 
Pentru un bloc situat la Piata Sudului, cu finalizare in 2011, agentia imobiliara de la targ ofera rate de pana la 30 de ani, care ajung la circa 400 de euro pe luna.
 
RubinStein Residence, situat in apropiere de Carrefour Orhideea, practica un pret de 1.250 euro/mp dar spera sa fie compensat prin cele 100 de rate posibile pentru plata. De retinut, cel mai mic apartament de 2 camere are o suprafata de 99,7 mp. "Pretul este oricum redus cu 50% fata de anul trecut", explica expozantii.
 
Mai sunt si dezvoltatori care nu au lasat pretul sub 1.000 de euro/mp si nu se "uita" la rate, precum Nord Lux Residence (1.200euro/mp), sau cele ale companiei Triumf Construct, unde un apartament de 3 camere poate ajunge si la 260.000 de euro.
 
La Orhideea Gardens, spre exemplu, nu exista rate, dar promotiile pe perioada targului sunt de 780-800 euro/mp. Finalizarea proiectului este anuntata pentru luna decembrie.
 
Primavara Lujerului, compex cu finalizare in 2010, care se tot vinde de mai bine de un an: un apartament de 2 camere costa 78.700 de euro (fara TVA) daca il cumperi cu 95% avans, si va costa 85.396 euro daca il cumperi in 5 rate, platite in diferite stadii de finalizare a constructiei.
Un domn cu care am discutat in fata standului ne-a marturisit ca a platit avansul pentru un apartament in acest complex dar a venit la targ pentru a cauta o oferta mai avantajoasa. "Daca gasesc ceva mai interesant, prefer sa anulez contractul, imi asum si penalitatile", ne-a explicat acesta.
 
Militari Residence, situat in spatele magazinului Metro Militari, ofera un sistem de 50% avans iar restul sumei poate fi platita in 3, 5 sau 10 ani.
 
"Noi va dam bani pe perioada crizei!", arata un alt banner, de la un stand de imobile de lux. Daca dezvoltatorii au gasit sau nu reteta succesului, vom afla probabil la targurile imobiliare urmatoare.
 
Sursa: Hot News

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

ANRE estimeaza ieftinirea gazelor pentru consumatori - 17 Martie 2009 ANRE estimeaza ieftinirea gazelor pentru consumatori - 17 Martie 2009
\ \"Case care plang\" la Anuala de Arhitectura
Costurile ascunse ale blocurilor noi Costurile ascunse ale blocurilor noi
REAS: Primele efecte ale crizei s-au reflectat in segmentul rezidential REAS: Primele efecte ale crizei s-au reflectat in segmentul rezidential
Sectorul privat, principalul motor de crestere al vanzarilor pentru cazanele ELCO Sectorul privat, principalul motor de crestere al vanzarilor pentru cazanele ELCO
In sezonul rece caldura vine de la Brico Depot In sezonul rece caldura vine de la Brico Depot

Vezi mai multe articole