Tiny house - Casa mica

Tiny house - Casa mica

02 noiembrie, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cartierele de case inghesuite, parcelele si loturile inguste, fara deschidere prea mare la calea de acces sunt doar cateva dintre motivele care au dus la aparitia si dezvoltarea conceptului de “tiny house”. Pe de alta parte, sunt tot mai multe voci care afirma ca nu avem nevoie de case foarte mari si chiar exista un curent impotriva caselor supradimensionate. Practic, notiunea de “Tiny House” se refera la spatii simple de locuit, care sa ofere celor 1-2 locatari strictul necesar unui trai minimalist. Acest concept se datoreaza si studiilor care arata ca in lumea occidentala suprafata medie a locuintelor familiale a crescut de la 165 m2 la 230 m2, in timp ce numarul mediu de persoane care ocupa o astfel de suprafata a scazut.

“Tiny House” are o suprafata ce variaza intre 30 si 50 m2 si dispune de spatii functionale pentru pregatit si servit masa, pentru dormit, toaleta etc. Avand dimensiuni mici, costurile cu incalzirea unei astfel de case in sezonul rece, cu reparatiile sau taxele catre stat sunt mici. In plus, tot datorita dimensiunilor mici, toate ustensilele, aparatele si electrocasnicele pe care le foloseste trebuie sa fie multifunctionale, acelasi aparat folosind mai multor scopuri.

Daca tot are o suprafata redusa, nu este obligatoriu ca “Tiny House” sa fie un imobil fix, cu temeile in pamant. Exista si varianta de casa mobila, pe 4 roti, pe care o poti transporta cu un autovehicul la mare ori la munte. In felul acesta daca serviciul iti permite sa lucrezi de la distanta si nu necesita prezenta ta zilnica la sediul angajatorului, ai putea sa te muti, cu tot cu casa, intr-o locatie in care sa-ti petreci intregul sezon estival. Alta varianta de “Tiny House” este cea plutitoare. Daca esti un iubitor al sporturilor acvatice sau, de ce nu, al pestuitului, poti schimba in fiecare zi privelistea din dormitorul casei tale, schimbandu-i locatia cu ajutorul unei barci cu motor.

“Tiny House” poate fi contruita si din zidarie, dar de cele mai multe ori se recurge la varianta lemnului sau a placilor prefabricate de PAL, PFL, MDF etc. Varianta din placi prefabricate are cateva avantaje: casa are o greutate mult mai redusa si se preteaza la varianta de casa mobila, este mai usor si mai rapid de realizat, iar costurile de productie sunt mai mici.

Adauga un comentariu


1 Comentariu

Thedoor

29 martie, 14:18

acest concept Tiny House (casă minusculă, pentru cei care nu știu engleza) pare potrivit pentru casă de vacanță sau pentru traiul în rulotă, cum fac unii americani de exemplu...

Alte articole

Case din lemn - costuri Case din lemn - costuri
Case subterane Case subterane
Ce sa ai in vedere atunci cand construiesti o casa care nu va fi conectata la utilitati Ce sa ai in vedere atunci cand construiesti o casa care nu va fi conectata la utilitati
Case cu adevarat unice Case cu adevarat unice
Cum calculezi corect spatiul necesar pentru un sediu de firma Cum calculezi corect spatiul necesar pentru un sediu de firma
Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I) Casa din container – O locuinta accesibila excentrica (Partea I)

Vezi mai multe articole