Un bec aprins in Botosani va costa mai mult decat unul din Mehedinti

08 august, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Doua federatii sindicale, Univers si Energia Mileniului III, acuza Agentia Nationala de Reglementare a Energiei (ANRE) ca patroneaza tepuirea a 8 milioane de consumatori casnici de catre „baietii destepti” care detin mare parte din contractele de furnizare a energiei hidroelectrice.
Problema modului in care au fost incheiate contractele pentru cea mai ieftina energie din tara nu este noua, dar, spun sindicalistii, dupa liberalizarea totala a pietei de energie efectele acestor contracte asupra veniturilor populatiei se vor accentua. Liberalizarea pietei de profil a intrat in vigoare, teoretic, de la 1 iulie 2007. Practic, la mai bine de o luna de la deschiderea pietei, nici o familie nu stie inca unde sa se adreseze si cum sa procedeze ca sa obtina un pret mai bun. ANRE promite insa ca va rezolva aceasta problema de informare printr-o campanie de presa, care in prezent intampina „ceva probleme tehnice”
Un alt argument folosit de sindicalisti este ca, cantitatea de energie furnizata de hidrocentrale este limitata – circa 30% din totalul energiei din sistemul national. Aceasta nu poate fi suplimentata decat daca se va investi in hidrocentralele existente sau in altele noi. Or, din cantitatea de energie produsa in prezent de hidrocentrale cea mai mare parte este deja contractata de „baietii destepti”, cu firme de apartament, pe baza unor contracte incheiate pe sub mana.
In consecinta, furnizorii care au intrat in competitie de la 1 iulie, n-au cum sa ofere populatiei decat ce a mai ramas pe piata – energia produsa de termocentrale, aproape de doua ori mai scumpa decat cea hidro. „Romania se va imparti in regiuni norocoase si ghinioniste, iar intre ele diferenta de pret la energia electrica va fi foarte mare. Una este, de pilda sa locuiesti in Botosani, unde nu ai in jur decat termocentrale, si alta este sa locuiesti pe langa Portile de Fier. Bineinteles ca si cei din Botosani, teoretic, vor putea incheia contracte cu un furnizor care ia energie de la Portile de Fier, dar, practic, oferta fiind limitata, intervin si probleme administrative legate de distanta si de modul de organizare a incasarii platilor de catre furnizori. Cei din apropierea producatorilor de energie ieftina (hidro sau nucleara) vor fi mai avantajati.
Apoi, exista problema consumatorilor cu venituri mici. Pentru acestia era stabilit un tarif preferential in anumite conditii de consum. Odata cu liberalizarea totala a pietei, protectia sociala ramane in sarcina firmelor furnizoare, ceea ce este o prostie. Firmele urmaresc profit, nu sunt asociatii de binefacere. Guvernul ar trebui sa prevada masuri de protectie a grupurilor dezavantajate. Cei de la Ministerul Muncii au spus ca vor elabora asemenea masuri, dar la o luna de la liberalizare n-au schitat nimic”, spune Adolf Muresan, presedintele Federatiei Univers. Oficialii Autoritatii de Reglementare se abtin insa sa comenteze problema decalajelor tarifare ce ar putea aparea in cele opt regiuni. „Noi ne uitam ce s-a intamplat pe pietele din Anglia, Germania, Olanda sau Elvetia, acolo unde piata a fost deschisa 100% cu mai mult timp in urma. Pot spune ca in cadrul ANRE se lucreaza la acest proiect, care nu va putea intra in vigoare anul acesta”, a declarat Gergely Olosz, presedintele ANRE. Acesta admite ca se discuta la nivel de Autoritate posibilitatea introducerii de preturi diferentiate la energia electrica pe cele opt zone de distributie chiar de anul viitor. „In Comunitatea Europeana se practica de mai mult timp preturi zonale. Noi analizam introducerea unor astfel de tarife pe cele opt zone de distributie, care vor fi diferentiate in functie de costuri”,a spus presedintele ANRE.

Sindicalistii cer anularea contractelor cu „baietii destepti”
Cele doua federatii cer ANRE sa anuleze contractele "baietilor destepti" si sa oblige producatorii sa isi „vanda” energia la bursa, asa cum se intampla in toate tarile UE. „Cei de la ANRE ne tot spun ca este complicata renegocierea contractelor deja incheiate pentru energia hidro. Dezinformeaza! Contractele s-au incheiat cu incalcarea legislatiei romanesti si a celei europene privind libera concurenta si protectia consumatorilor. Nu poate fi vorba de nici o negociere, ci de anulare”, spune Muresan.
In replica, Gergely Olosz, presedintele ANRE, a declarat ca nu este problema Autoritatii de a interveni, ci a Justitiei.
„E vorba de contracte bilaterale, si nu de sectorul reglementat. E clar ca la ora actuala nu se mai pot incheia astfel de contracte, ceea ce putem face este sa asteptam expirarea lor”, a precizat Olosz.
Cele doua federatii ameninta ca, daca nu se anuleaza contractele, vor pari Guvernul Comisiei Europene si vor declansa proteste de strada. Impreuna, Federatia Univers si Energia Mileniului III au peste 40.000 de membri.
Protestele vor incepe dupa 15 august si la ele vor participa majoritatea salariatilor din sistemul energetic, deoarece contractele baietilor destepti ii pagubesc nu numai pe micii consumatori, ci si pe Hidroelectrica SA, care ar fi putut vinde pe bursa energia mai scump, si pe firmele furnizoare care vor trebui sa importe energie ca sa scape de tarifele de la termocentrale.
 
ANRE analizeaza solicitarile de majorare a pretului la energie
Producatorii de energie electrica au solicitat ANRE majorarea pretului la energia electrica platit de catre populatie. Spre exemplu, Complexul Energetic Rovinari doreste sa-i fie recunoscute in tarifele electricitatii costurile legate de investitiile de mediu, in caz contrar ar putea solicita reducerea canbtitatii de energie electrica livrata pe piata reglementata. Consecinta directa a oricarei dintre aceste masuri este majorarea preturilor. O solicitare asemanatoare, de data aceasta verbala, a facut si Elcen Bucuresti. „ANRE verifica la sange costurile invocate de producatori deoarece recunoasterea acestora atrage dupa sine majorarea pretului la consumatorii casnici. Nu pot spune acum daca vom mari sau nu aceste preturi, dar incercam sa protejam consumatorul final pe cat posibil” a declarat Gergely Olosz, presedintele ANRE.
 
Sursa: Gandul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

proprietate proprietate
acvariul si prosperitatea acvariul si prosperitatea
In ce proprietati imobiliare poti investi 10.000 de euro - 14 Octombrie 2009 In ce proprietati imobiliare poti investi 10.000 de euro - 14 Octombrie 2009
Rowenta Intense Pure Air XL si respiri aer curat in casa ta Rowenta Intense Pure Air XL si respiri aer curat in casa ta
Paradisul imobiliar, la final. Tranzactiile imobiliare comerciale ale populatiei ar putea fi impozitate cu 16% - 11 Martie 2009 Paradisul imobiliar, la final. Tranzactiile imobiliare comerciale ale populatiei ar putea fi impozitate cu 16% - 11 Martie 2009
Brush & Straight your Hair cu Rowenta Premium Care Brush & Straight your Hair cu Rowenta Premium Care

Vezi mai multe articole