Vara in toiul iernii

Vara in toiul iernii

19 februarie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In capitala statului Kazahstan, Astana, se va construi un urias cort transparent, in care va fi tot timpul vara. Proiectul va costa nu mai putin de 15 miliarde de dolari si va fi "oaza de caldura" din cea mai friguroasa capitala din lume.
"Mi-am asumat un risc imens cu acest proiect, dar simt ca va fi un real succes. Am jucat o singura carte, iar daca gresesc o sa pun pe masa chiar si demisia mea", a declarat pentru BBC presedintele kazah.
Conform declaratiilor unora din apropiatii presedintelui, "orasul verii" este cel mai ambitios proiect al tuturor timpurilor, tinand cont ca "nimeni nu si-a imaginat vreodata o oaza de vara in inima stepei".
Cortul transparent din inima capitalei Kazahstanului, Astana, care va fi finalizat pana la sfarsitul acestui an, va avea 150 de metri inaltime si va putea acoperi peste 10 stadioane olimpice. Construit dintr-un material special care va absorbi razele soarelui, creand un efect de vara permanenta in interior, cortul va acoperi un mic orasel cu strazi pietruite, magazine de lux, canale navigabile si terenuri de golf sau tenis,  gradini cu palmieri, parcuri luxuriante, si strazi de promenada.
Astfel, in timp ce afara vor fi constant temperaturi de -35 sau -40 de grade Celsius, in interiorul cortului de sticla se va mentine caldura de 26-27 de grade Celsius, specifica verii.
Nursultan Nazarbayev, presedintele tarii, multumit de "Piramida Pacii", un uluitor complex din granit si sticla care a fost inaugurat la Astana in septembrie 2006, anul acesta, i-a incredintat tot arhitectului britanic Norman Foster si proiectul "Khan Shatyry" (cortul gigantic).
Conform proiectului lui Foster, in interiorul orasului vor fi ridicate palate din marmura, statui abstracte si structuri de metal care sa sfideze imaginatia.
Cortul, din panza de otel, va fi construit de firma Sembol, din Turcia. Inginerii au promis ca intregul ansamblu va fi gata in numai 12 luni, iar statul Kazahstan, bogat in petrol, a avansat deja banii necesari. Astana a devenit capitala statului Kazahstan in 1997, la initiativa presedintelui Nazarbayev. Atunci, acesta le-a promis kazahilor “o capitala ca-n povesti, in mijlocul pustietatii". Constructiile din marmura si otel, care rivalizeaza doar cu cele din Dubai, arata ca “petro-dolarii” pot finanta extravagante arhitectonice demne de Cartea Recordurilor.
”Este un proiect unic in lume, iar din punct de vedere tehnic este practic imposibil", a declarat Nazarbayev.
Situat in centrul stepei din Asia Centrala, orasul Astana inregistreaza frecvent geruri de -40 de grade iarna, iar vara calduri de peste 40 de grade Celsius. De zece ani incoace, de cand Nazarbaiev a decis sa mute capitala de la Alma Ata la Astana, autoritatile au investit 15 miliarde de dolari in constructii noi.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Vinalia | Rasfat si Relaxare Vinalia | Rasfat si Relaxare
Vacanta la Monte Carlo Vacanta la Monte Carlo
Manastirea Namaiesti Manastirea Namaiesti
Nisipurile de aur - oferte pentru toate gusturile si buzunarele Nisipurile de aur - oferte pentru toate gusturile si buzunarele
Nevoia de verde – 10 motive sa iesim cu familia in natura Nevoia de verde – 10 motive sa iesim cu familia in natura
Miracolul Romei este perfectiune Miracolul Romei este perfectiune

Vezi mai multe articole