CIOC, CIOC! Ce usa alegeti, lemn sau metal?

25 martie, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Alegerea unei usi, interioare sau exterioare, nu este o „misiune“ usoara. Spunem asta pentru ca aceasta hotarare implica multe decizii importante ce trebuie luate, care trebuie sa aiba in vedere  mai multe aspecte. Dupa ce v-ati hotarat asupra destinatiei usii, care, in cazul nostru, va fi de exterior, este necesar sa stabiliti materialul potrivit, scopul si latimea ei. Continuand in ordinea importantei, cand alegeti designul trebuie sa tineti cont de stilul locuintei dumneavoastra si, intr-o mai mica masura, de aspectul si dimensiunile holului.


Pret pe aspect - Ce face ca o usa din lemn sa arate bine? Probabil am auzit cu totii clisee de genul  „caldura lemnului“. Chiar este adevarat ca e cald la atingere, iar textura lui creeaza variatii subtile de nuante. Odata ce te obisnuiesti cu aceasta caracteristica, poti face usor diferentierea dintre o usa din lemn si una metalica. Totusi, daca se intampla sa nu fim atenti, cele din urma reusesc sa ne pacaleasca atunci cand imita o esenta de lemn. Prin urmare, va trebui sa apelam si la celelalte simturi, in afara de vaz. Pipaitul sau ascultarea rezonantei materialului ne pot furniza unele informatii suplimentare pretioase. Dar ce spuneti despre greutatea lemnului? Poate nu stiati faptul ca acest tip de usi este cateodata mai greu decat cel metalic. Aici ne referim in principal la variantele executate din lemn masiv si mai putin la acelea are au doar pe interior niste distantiere din lemn „invelite“ cu doua placaje. In general, aceste doua modele stau la baza unei varietati impresionante.
Este util sa stiti ca pretul creste cu cat designul este mai elaborat. Pe masura ce veti studia usi din ce in ce mai ieftine, veti observa cum incrustatiile si piesele speciale vor incepe sa dispara, in timp ce grosimea placajelor si a usii ajunge din ce in ce mai mica. Alt aspect ce merita atentie il constituie  elementele de feronerie (yale si balamale) care devin tot mai simple, fiind confectionate din materiale mai ieftine.


Lupta cu „miscarile“ lemnului - Din ce in ce mai multi oameni prefera avantajele oferite de lemn in defavoarea „fierului“. Nici producatorii nu sunt mai putin incantati, datorita usurintei cu care poate fi prelucrat lemnul sau refinisat in cazul zgarierii. Problemele apar abia atunci cand vorbim de pretul de fabricatie, deoarece prelucrarea manuala presupune mesteri priceputi. Pe de alta parte, lemnul crapa, se usuca, putrezeste, se umfla si nu izoleaza termic la fel de bine ca polistirenul sau spuma poliuretanica. Multe usi din lemn produse la scara industriala au la exterior doua placi de furnir ce acopera „miezul“ realizat din conglomerate de lemn (PAL, MDF sau HDF). Mai sunt si cele care au interiorul din lemn masiv. Insa, acestea costa mai mult si sunt mai greu de gasit pe piata din Romania. Corespondentul acestora, care se gaseste si la noi, este lemnul masiv nefurniruit. Diferenta este una calitativa, cele  furniruite rezistand mult mai bine la umezeala. Problema placajelor folosite este ca sunt prea subtiri atunci cand sunt aplicate sub presiune si abur pe interiorul din lemn. In exploatare este suficient sa provocati o mica distrugere a placajului pentru ca umezeala sa poata patrunde. Totusi, problema nu e atat de grava, deoarece el nu cedeaza prea usor. Cele realizate in totalitate sau doar pe interior din lemn masiv sunt mai rezistente  la crapaturi daca sunt executate din placi asezate cu fibrele perpendicular. Astfel, daca lemnul „lucreaza“ nu se va fisura decat una dintre cele doua placi.


Finisarea si intretinerea „strajerului“ - Majoritatea producatorilor nu ofera o garantie mai mare de un un sau doi, cu conditia ca usa sa fie intretinuta corespunzator de catre proprietar. De aceea, trebuie sa urmati indicatiile lor. Daca va hotarati sa finisati dumneavoastra usa, caz in care pretul de achizitionare va fi cu aproximativ 10% mai mic, va recomandam sa o montati mai intai, pentru a va asigura ca nu prezinta probleme in ceea ce priveste dimensiunile, functionarea si etanseitatea. Apoi o dati jos si inlaturati feroneria. Urmatorul pas este grunduirea, care are rolul de a astupa porii lemnului. In ultima faza trebuie aplicate cateva straturi de lac „pentru barci“, cum mai este numit. Fiecare esenta de lemn reactioneaza diferit la procesul de finisare. De exemplu, in urma lacuirii, pe usile din stejar pot aparea pete de culoare inchisa, fapt pentru care e recomandat sa faceti in prealabil mici incercari pe muchiile ei. Lemnul de brad, una dintre cele mai folosite esente moi, se pateaza la fel de usor precum stejarul. Din fericire, exista pinul care e mai rezistent la pete, mai usor de finisat si isi mentine aspectul pentru mai mult timp. Este bine sa evitati utilizarea lacurilor sau vopselelor de culoare inchisa, deoarece atrag lumina, si fac ca usa sa se incalzeasca ducand la deformarea si/sau craparea furnirului. Continuam cu operatiunile de intretinere, ce presupun monitorizarea cat mai atenta, pentru a putea descoperi in timp util fisurile, schimbarile de textura si culoare. Toate acestea presupun luarea unei masuri relativ drastice, si anume refacerea straturilor de protectie. Usile destinate pentru exterior sunt cele mai expuse la factorii distructivi, fapt pentru care montarea unei streasini de protectie este o solutie buna. Daca acest lucru nu e posibil sau prea dificil de realizat ar trebui sa va orientati catre o usa din „fier“.


„Fier“ cu bariere termice - Daca durabilitatea, izolarea termica, securitatea, intretinerea simpla si costul scazut sunt importante,  atunci usa metalica este cea mai buna alegere, deoarece isi intrece rivala la toate aceste categorii. Din pacate, majoritatea oamenilor considera ca este mai putin aspectuoasa. Producatorii fac tot ce pot pentru a schimba aceasta conceptie. Cele mai reusite dintre modele au fetele acoperite cu placaje din lemn care, prelucrate corespunzator, ajung sa nu mai fie deosebite de cele din lemn. Problema acestora este textura fibrei, care, fiind prea uniforma, pare a fi lipsita de „naturalete“.


Acelora dintre dumneavoastra care nu agreeaza lemnul, oriunde si oricum, dar nici nu se multumesc cu o usa metalica vopsita, in mod sigur usile din „fier“ placate cu diverse materiale plastice lucioase le vor capta atentia. Datorita simplitatii, dar si frumusetii lor, se potrivesc atat pentru case, cat si pentru apartamentele de bloc. Cele mai multe astfel de usi  au un cadru din lemn sau metal si o pereche de  fete metalice lipite pe un interior din spuma poliuretanica sau polistiren expandat. Puteti avea confirmarea faptului ca interiorul este din poliuretan daca valoarea R (rezistenta la transfer termic) e aproximativ 15 mp K/W. Cu timpul, aceasta spuma isi pierde din proprietatile termoizolante si de aceea e bine sa considerati de la bun inceput acel 15 ca fiind doar... 10,5. In procesul de „autodistrugere“, spuma poliuretanica emana poluanti ce se presupune ca duc la distrugerea stratului de ozon. Din fericire, toate acestea nu se intampla daca interiorul  este executat din polistiren expandat. In cazul in  care locuiti la casa, usa de exterior fiind direct expusa la temperaturile scazute ale iernii, trebuie neaparat ca interiorul usii sa fie plin, deoarece in golul ramas condensul se poate transforma in gheata. La muchii, usa trebuie prevazuta cu bariere termice din lemn sau vinil, care elimina pierderile de caldura.


Vopsire periodica - Nu toate usile metalice sunt vopsite inainte de a fi vandute atat pentru a evita zgarieturile din timpul montarii, cat si pentru ca dumneavoastra sa puteti avea posibilitatea de a alege culoarea vopselei. Producatorii recomanda ca procesul de vopsire sa fie efectuat in maximum 45 de zile de la instalare, pentru a fi evitate efectele nedorite datorate expunerii la intemperii. Frecventa cu care veti fi nevoiti sa reparati acest tip de usa depinde in cea mai mare masura de expunerea ei. Una care sta in soare toata ziua va necesita mai frecvent reparatii decat alta care este protejata de o streasina. O solutie de  revenire consta in acoperirea ei cu o vopsea deschisa la culoare. Cu toate acestea o usa din fier rezista mult mai mult decat una din lemn, iar daca din diverse motive, sufera distrugeri majore, poate fi reparata de un specialist. Problemele rezultate in urma deformarii celei din lemn, precum zgarieturile lasate pe parchet si  intepenirea in toc nu se intalnesc la cele metalice.


Antiefractie - La acest capitol nu se poate spune ca lemnul este mai bun decat metalul sau viceversa, deoarece in zilele noastre hotii nu mai sparg usa propriu-zisa, ci yala. De aceea, una impenetrabila este cea cu o yala foarte buna si nimic altceva. In urma unei cercetari amanuntite a pietei autohtone de profil, am aflat ca cele mai bune yale rezista maximum 50 de minute la tenacitatea unui lacatus  profesionist. Cele mai slabe din acest punct de vedere pot ceda chiar si in cateva secunde... Insa, acest lucru nu trebuie sa va descurajeze. Chiar daca nu va doriti ca locuinta dumneavoastra sa fie o fortareata, trebuie totusi sa fie dotata cu o usa. Noi v-am aratat doar cum sa o selectati, ceea ce nu e putin lucru...

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cu ce sa-mi incadrez fereastra.... ? Cu ce sa-mi incadrez fereastra.... ?
Folie cu protectie solara sau jaluzele exterioare - Care este cea mai eficienta metoda de umbrire? Folie cu protectie solara sau jaluzele exterioare - Care este cea mai eficienta metoda de umbrire?
Fereastra buna trece primejdia rea Fereastra buna trece primejdia rea
Cum montam glaful de exterior Cum montam glaful de exterior
Liniste si caldura pentru cateva sute de euro. Termopane. Liniste si caldura pentru cateva sute de euro. Termopane.
Influenta suprafetelor vitrate in proiectarea si constructia caselor Influenta suprafetelor vitrate in proiectarea si constructia caselor

Vezi mai multe articole