on

Influenta suprafetelor vitrate in proiectarea si constructia caselor

25 aprilie, 2017

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In proiectarea si constructia caselor individuale exista o tendinta de utilizare a unor suprafete vitrate majorate semnificativ fata de variantele clasice, cunoscute de la blocuri sau casele vechi. Influenta suprafetei vitrate are multiple implicatii asupra modului de iluminare a camerei, pierderilor de energie dar si izolatiei fonice a spatiului respectiv. O recomandare legată de proiectarea acestui aspect are in vedere accesul luminii naturale, capitol la care este de dorit ca suprafata vitrata sa aiba alocata o marime de minimum 10% din suprafata camerei.

Odata cu aparitia tehnologiei de realizare a ferestrelor si a fatadelor din sticla cu profile din PVC si aluminiu, cu pachete de sticla termo si fonoizolante, a fost nevoie doar de un design modern si de indrazneala clientilor pentru a aduce in casele proprii un perete exterior din sticla, care ofera posibilitatea de a avea o priveliste spre o curte frumos aranjata sau un peisaj natural.

Cum orice solutie are avantaje si dezavantaje, din experienţa unor utilizatori ai forumului putem trage concluzia ca alegerea unei solutii de acest gen trebuie facuta numai dupa o analiza in detaliu a factorilor care conduc spre o constructie reusita. Aceste aspecte tin de orientarea zonei vitrate fata de punctele cardinale. Vor fi considerate orientari favorabile pozitionarile spre sud sau sud-vest, alegerea unor profile si pachete de sticla premium (caracteristici superioare de izolare fonica si termica, inclusiv controlul solar), dar si de asigurarea unor instalatii de incalzire/ racire adaptate peretilor vitrati.

O suprafata vitrata care pleaca de la baza pardoselii si merge pana aproape de centura, va fi sub directa actiune a radiatiei solare. Aceasta poate produce supraincalzire pe timp de vara si o racire masiva iarna. In sezonul rece, pe langa disconfortul interior, poate aparea si condens masiv, iar in cazul in care situatia persista, va aparea chiar si mucegai. Amplasarea unui calorifer clasic (cu o inaltime de 600 mm) pe acest tip de perete este o solutie nerecomandata, deoarece va afecta tot efectul panoramic.

Pentru asigurarea unui flux de aer cald care sa spele toata suprafata vitrata, este necesar apelarea la doua solutii: fie varianta cu calorifer de inaltime redusa (300 mm), fie variante ingropate in pardoseala, ca ventilo-convectoarele de pardoseala.

Aceasta ultima varianta va fi o solutie la fel de moderna ca fatada de sticla si va reusi sa asigure necesarul de caldura si ventilatie fara a afecta designul interior. Exista, de asemenea, solutii constructive cu o inaltime de numai 10 cm, care pot fi montate usor in pardoseala si care acopera grosimea izolatiei termice, sapa de egalizare si finisajul de pe pardoseala. Sunt solutii compacte, care obtin un randament foarte bun. Elementul de incalzire, un radiator cu aripioare poate fi incastrat intr-o cutie si poate fi prevazut cu ventilatoare cu mai multe viteze. In partea superioara, elementul care inchide ansamblul este un grilaj care poate fi livrat pe o culoare incadrabila in aspectul general al finisajului de pe pardoseala.

Sunt utilizabile atat pentru racire, cat si pentru incalzire, in functie de arhitectura sistemului utilizat, dar pot fi si integrate in sisteme de control de la distanta in cadrul managementului pentru cladiri, BMS.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Automatizarea perdelelor si draperiilor | Confort si Eleganta Automatizarea perdelelor si draperiilor | Confort si Eleganta
Rulourile pentru ferestre Rulourile pentru ferestre
Usa de exterior si usa de interior: sfaturi de alegere si de montare Usa de exterior si usa de interior: sfaturi de alegere si de montare
Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I Mic ghid pentru tâmplăria termoizolantă - partea I
Obloane din lemn stratificat Obloane din lemn stratificat
Necesitatea unei zile insorite: usile culisante VEKA Necesitatea unei zile insorite: usile culisante VEKA

Vezi mai multe articole