on

Cum poti preveni aparitia condensului pe ferestrele de tip termopan

01 noiembrie, 2019

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Condensul este un fenomen prin care apa prezenta in atmosfera sub forma de vapori se transforma in stare lichida.

Condensul apare atunci cand suprafata cladirii nu este izolata corespunzator, iar vaporii de apa care o traverseaza ajung sa se raceasca brusc. Condensul sau “punctul de roua” permite unei anumite concentratii de vapori sa se lichefieze si sa se depuna pe geamuri sau pe colturile ferestrelor.

In cazul alegeri unor profile PVC neadecvate, cu un coeficient termic de transfer ridicat care va impiedica circularea aerului si ventilarea naturala a incaperilor, riscul aparitiei fenomenului de condens este unul ridicat.

Unde apare condensul pe geamul de termopan?

1. Cand temperatura geamului este mult mai mica decat temperatura din camera, condensul va aparea pe suprafata interioara a geamului. Acesta fiind si cel mai intalnit caz.

2. Cand exista o problema de etansare condensul se formeaza intre foliile geamului. Acest caz ne indica si o montare necorespunzatoare, iar daca te confrunti cu aceasta problema iti recomandam sa apelezi la specialisti.

3. Desi aparitia condensului pe suprafata exterioara a geamului este rar intalnita, ea apare din cauza faptului ca marginile geamului exterior se incalzesc in dreptul punctii termice.

Cum putem evita aparitia condensului pe ferestrele de tip termopan?

In lunile de iarna, aparitia condensului este un caz des intalnit in casele noastre.

Condensul se instaleaza de indata ce temperatura suprafetei de sticla a gemului este mai mica decat cea a aerului umed din locuinta. Astfel, combinatia dintre aburii proveniti de la gatit, uscatul rufelor in interiorul locuintei, aburii din baie, si chiar aerul respirat de om si temperaturile scazute din exterior vor avea ca urmare fireasca aparitia condensului. Acesta tinde sa apara initial de la marginea geamurilor, unde gaseste zone neetanse perfect.

Daca vrei sa previi aparitia condensului iti recomandam sa:

- Alegi ferestre de tip termopan prevazute cu cel putin 3 camere de aer;
- Aerisesti des incaperile pentru a permite transferul de aer si/sau sa instalezi un sistem de ventilatie;
- Montezi o hota in bucatarie si ventilatoare in bai;
- Eviti diferentele de temperatura prea mari de la o camera la alta; chiar daca o perioada in camera respectiva nu va sta nimeni, este indicat sa pastrezi o temperatura constanta a spatiului;
- Setezi o temperatura mai mare in camerele pozitionate in partea de nord a locuintei;
- Incalzesti intreaga locuinta, iar umiditatea sa se situeze in jurul valorii de 35%.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Temperatura punctului de roua Temperatura punctului de roua
Baia si bucataria sunt cele mai mari "surse" de condens Baia si bucataria sunt cele mai mari "surse" de condens
Condensul - o problema a locuintelor moderne Condensul - o problema a locuintelor moderne
Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (II) Umiditatea - importanta pentru o viata sanatoasa (II)
De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - I De ce este importanta umidificarea aerului din casa si cum poate fi realizata - I
Solutii la indemana pentru a micsora condensul Solutii la indemana pentru a micsora condensul

Vezi mai multe articole