Solutii la indemana pentru a micsora condensul

14 august, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

V-am vorbit in articolele precedente despre cauzele care duc la aparitia condensului. Am lasat-o pentru final pe cea mai importanta dintre ele, dar si solutiile pentru a scadea probabilitatea de a avea condens in locuinta. De cele mai multe ori, aparitia condensului se datoreaza izolarii necorespunzatoare, mai ales in sezonul rece, cand diferentele de temperatura interior/exterior sunt mari. Peretele neizolat este rece, in timp ce in incapere este cald. Totusi, refacerea peretilor exteriori nu este simpla, mai ales in cazul celor care locuiesc la bloc. O astfel de operatiune este destul de costisitoare, si este necesar ca toti locatarii sa fie de acord.

 
Asa cum am mai spus si intr-un articol anterior, cea mai buna solutie anticondens, pe care oricine o are la indemana, este o aerisire cat mai buna. Ideal este sa faceti curent, adica sa deschideti toate ferestrele in acelasi timp, la fel si usile dintre camere, timp de 5-6 minute, de doua ori pe zi. Dimineata este indicat sa deschideti ferestrele de la dormitor pentru minim 20 de minute, pentru a scapa de condensul creat de respiratie, peste
click stanga pentru a mari imaginea
noapte.
 
Condensul poate sa apara si in incaperile insuficient incalzite. Daca temperatura in interiorul incaperii este sub 19-20°C, mediul este propice dezvoltarii mucegaiului si a ciupercilor in prezenta umezelii (a condensului).
Chiar daca se utilizeaza geamuri termopan, cu grad inalt de izolare termica, condensul se poate extinde extinde asupra altor structuri din jurul ferestrei, datorita existentei puntilor termice. Acestea apar la nivelul legaturii intre toc si peretele exterior, mai ales daca nu se folosesc materiale de calitate superioara, dar si datorita conductivitatii termice diferite a diverselor materiale sau a montajului necorespunzator al tamplariei.
Pentru diminuarea sau indepartarea condensului pe geam este necesara amplasarea surselor de incalzire sub ferestre, montarea unor glafuri care sa nu depaseasca nici macar cu un centimetru cadrul normal al ferstrei, pentru ca aerul cald sa circule de jos in sus si sa incalzeasca suprafata ferestrei. Specialistii Institutului de la Rosenheim mentioneaza influenta asa numitului “unghi mort”. In cazul prezentei glafurilor interioare, care acopera elementele de incazire poate fi redus riscul aparitiei condensului, prin realizarea in acestea a unor fante sau perforatii. Perdele si jaluzelele pot fi si ele un obstacol, dar pentru a minimaliza efectul lor negativ, ele trebuie sa fie suficient de largi si lungi, cat sa acopere aproximativ 2-3 centimetri din calorifer. Daca sunt lungi pana in podea, ferestrele vor fi ventilate, dar camera nu va mai fi incalzita corespunzator, aerul orientandu-se in proportie de 50 % catre fereastra. Nici folosirea tapetului nu este o idee foarte buna, pentru ca acesta impiedica peretii sa respire, la fel ca si vopseaua lavabila lucioasa. Peretii si covorul au rolul de a absoarbe umiditatea din camere. Evitati incalzirea apartamentului prin utilizarea aragazului deoarece hidrogenul nears se va combina cu oxigenul din aer si se va produce umiditate in apartament.
 
In cazul in care aveti probleme de mucegai in locuinta, inlaturati ghivecele de flori, pentru ca solul mentinut in permanenta umed este un mediu bun pentru dezvoltarea fungilor. Pentru a scapa de mirosul de mucegai, curatati bine cu o pensula rosturile faiantei si gresiei. Aplicati apoi pe rosturi o solutie facuta din parti egale de bicarbonat de sodiu, si sare, dupa care clatiti bine.
Dar baia si bucataria, care de altfel sunt cele mai predispuse la umezeala, reprezinta un subiect aparte, pe care il vom dezbate saptamana viitoare.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum stii ca ai nevoie sa iti cumperi un dezumidificator? Cum stii ca ai nevoie sa iti cumperi un dezumidificator?
Umezeala la colturi Umezeala la colturi
O casa fara condens si igrasie O casa fara condens si igrasie
Perete deteriorat din cauza umiditatii crescute – Cauze si Solutii Perete deteriorat din cauza umiditatii crescute – Cauze si Solutii
Dezumidificatorul de aer Dezumidificatorul de aer
"Plansul" termopanelor "Plansul" termopanelor

Vezi mai multe articole