Izolarea fonica...

24 ianuarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

...de lumea zgomotoasa !
 
Ploaia bate-n geam… ninsoarea bate-n geam… vantul bate-n geam… soarele bate-n geam… sa nu deschizi!
Sunt doar intemperii de care trebuie sa stii cum sa te feresti… cel mai bine o faci tot in spatele unui geam… dar astfel, intreaga responsabilitate cade numai pe umerii geamului…
 
E bine de stiut ca performantele termice ale geamurilor pot fi imbunatatite, daca el din fabricatie
prezinta mai multe minusuri. Sticla nu este,
din pacate, un izolator termic de calitate. Iarna de exemplu, geamul sta pe post de frontiera dubla, intre temperatura cu minus de afara si cea cu plus din casa. Insa, inchiderea unui volum de aer intre doua geamuri constituie un izolator complex. Alte solutii ar fi geamul suplimentar, geamul dublu si ferestrele duble.
 
Geamul dublu consta in inlocuirea geamurilor existente cu geamuri izolatoare, care se prezinta sub forma a doua geamuri subtiri cu un volum de aer deshidratat blocat intre ele. Inainte de a echipa o fereastra cu geamuri duble, trebuie sa ii verificati soliditatea pentru a va asigura ca poate sustine greutatea mai mare a noilor geamuri.
 
Mai puteti apela la geamul suplimentar care consta din montarea peste canaturile ferestrei existente a unei rame cu un al doilea geam. Volumul de aer care joaca rolul de izolant va fi cuprins intre geamul vechi si cel nou al ramei. Aici, e bine sa nu confundati geamul dublu cu cel suplimentar. Daca etanseitatea geamului dublu se obtine din fabricatie, geamul suplimentar se obtine in momentul in care dumneavoastra montati rama cu geamul peste fereastra. In cazul in care doriti sa aplicati geamul suplimentar, trebuie sa verificati mai intai soliditatea ferestrei, de rezistenta mecanica a acesteia, intru-cat geamul suplimentar implica o greutate in plus pe care o poate sustine canatul fara a se deforma. Daca fereastra este veche, optati pentru alta solutie sau inlocuiti canaturile.
 
O alta solutie care exista in mod traditional la casele de munte este fereastra dubla. Eficacitatea ei a fost dovedita in diverse randuri, insa spatiul mare pe care il ocupa nu o face recomandabila in toate cazurile. Aici e vorba de montarea unei ferestre secundare in fata celei existente, care ramane pe loc. Geamurile ferestrei existente si ale noii ferestre trebuie sa aiba grosimi diferite.
 
Zgomotul este o alta problema cu care ne confruntam. Chiar daca ar putea coincide la un moment dat, lupta impotriva frigului si zgomotului implica solutii diferite. Ideal ar fi sa aveti ferestre care sa raspunda ambelor exigente, ceea ce insa e rareori valabil. Un rol important il joaca si caliattile peretelui in care este incastrata fereastra. Pe de alta parte, tamplaria poate fi aleasa astfel incat sa amortizeze vibratiile sonore – cazul cu profilele speciale din PVC. Este inutil sa schimbati geamul daca fereastra se gaseste intr-o stare necorespunzatoare. Izolatia constituie un tot: zidaria, tocurile, canaturile, geamurile, garniturile si jaluzelele (care toate joaca roluri complementare in izolatia fonica). In orice caz, izolarea fonica a ferestrei este foarte importanta. Odata luata in considerare si rezolvata, veti putea purta o conversatie la telefon sau cu o persoana din casa fara un sunet de fond deranjant si veti putea pune capul pe perna mult mai linistit.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Dilema usilor pliante Dilema usilor pliante
Trapele de acces - Lista completa a avantajelor Trapele de acces - Lista completa a avantajelor
Cum NU trebuie sa iti decorezi casa Cum NU trebuie sa iti decorezi casa
Amenajarea locuintei: ghid de inlocuire a tocurilor de la usile interioare Amenajarea locuintei: ghid de inlocuire a tocurilor de la usile interioare
Jaluzele pentru Fiecare Incapere: Ghid de Alegere si Sfaturi de Specialitate Jaluzele pentru Fiecare Incapere: Ghid de Alegere si Sfaturi de Specialitate
Cum cureti petele de vopsea lavabila de pe tamplaria PVC Cum cureti petele de vopsea lavabila de pe tamplaria PVC

Vezi mai multe articole