Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc

01 septembrie, 2003

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Marele Zid Chinezesc, una dintre cele mai mari minuni ale lumii, a fost inclus de UNESCO in lista World Heritage in 1987. Asemeni unui dragon gigantic, Marele Zid stapaneste peste deserturi, pajisti, munti si platouri, intinzandu-se pe aproximativ 6,700 de kilometri, de la estul la vestul Chinei.

Avand o istorie de mai bine de 2000 de ani, cu cateva sectiuni acum in stare de ruine sau disparute in totalitate, Marele Zid reprezinta inca cea mai fermecatoare atractie din intreaga lume, datorita grandorii sale arhitecturale si a semnificatiei istorice.

Istoria Zidului: Marele Zid a fost construit ca fortificatie defensiva de catre cele trei state: Yan, Zhao si Qin. In timpul ultimelor dinastii, marele zid a fost frecvent extins si reparat. Initial a fost construit ca segmente de zid independente pentru diferite state, devenind "Marele" zid abia la Dinastia Qin. Imparatul Qin Shihuang a fost primul care a reusit sa uneasca toate zidurile pentru a infrunta invaziile din nord ale hunilor, dupa unificarea Chinei.

De atunci Marele Zid reprezinta monumentul natiunii chineze de-a lungul istoriei. O vizita la marele zid este ca o reintoarcere in istorie, oferind turistilor o atractie deosebita cu fiecare treapta a sa.

Constructia in sine ramane un mare mister. Marele Zid incepe de la Shanhaiguan

Pass, in est, si se intinde pana la Jiayuguan Pass in vest, traversand regiuni ale Liaoning, Hebei, Beijing, Tianjin, Shanxi, Inner Mongolia, Ningxia, Shaanxi si Gansu. Marele Zid Chinezesc este un element de baza al mitologiei chinezesti si al simbolisticii populare. Cea mai populara legenda povesteste despre prabusirea unei sectiuni a Marelui Zid ,cauzata de plansul amarnic al lui Meng Jiangnu dupa moartea sotului ei.

Dupa o expertiza desfasurata in 45 de zile pe 101 sectiuni ale Marelui Zid in diferite regiuni, Academia Marelui Zid Chinezesc a declarat in decembrie 2002 ca fortele naturii si amprenta umana destructiva cauzeaza reducerea graduala a intinderii lui, intr-un ritm ingrijorator.

Daca preferati sa vedeti zidul intr-o stare relativ naturala, vizitati Simatai, la 110 km nord-est de Beijing. Aceasta parte a zidului este cea mai buna alegere (pt. vizitat), deoarece este inca in starea sa originala, nefiind transformat intr-o atractie turistica populara, datorita distantei si putinelor optiuni de transport public.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Palatul Topkapi - Istanbul Palatul Topkapi - Istanbul
Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei Turnul cu ceas - poarta cetatii Sighisoarei
Castelul Bran, dincolo de legenda Castelul Bran, dincolo de legenda
5 destinatii de vacanta de neratat in 2014 5 destinatii de vacanta de neratat in 2014
Manastirea Namaiesti Manastirea Namaiesti
4 destinatii de vacanta - Arhitectura impresionanta a oraselor europene 4 destinatii de vacanta - Arhitectura impresionanta a oraselor europene

Vezi mai multe articole