Biserica Neagra dincolo de metafora

Biserica Neagra dincolo de metafora

23 martie, 2007

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 
Sus, linga Turnul Alb, e gri,
E rece, vint ÅŸi ud.
Jos, cerul Timpei se-nnegri
Şi nu există Sud.
Braşovul fără tine-i mort,
E sumbru, rău, urit.
Biserici negre-n suflet port
Åži orgi dogite-n git...
Versurile lui Romulus Vulpescu, din poezia Carte postala 1, v-au dat cumva o senzatie de tristete? Nu era cazul; in continuare vom incerca sa va risipim aceasta dispozitie. Brasovul este mult mai mult decat atat; cand ne gandim la acest superb oras transilvan ne vin in minte Piata Sfatului, Biserica Neagra, Turnul Alb, Turnul Negru, Postavarul, Tampa si multe alte atractii turistice aglomerate intr-un perimetru parca neincapator pentru atata valoare istorica si estetica.
Amplasata in centrul orasului, strajuind parca Piata Sfatului, Biserica Neagra reprezinta un element aparte in ansamblul peisajului brasovean. Ridicarea acesteia a inceput in anul 1383 pe amplasamentul unei biserici construite in prima jumatate a secolului al XIII-lea. A fost realizata in stil gotic, initiativa apartinand prim-preotului Thomas Sander. Proiectul initial prevedea, in partea vestica a bisericii, construirea a doua turnuri insa pana la urma a fost ridicat doar unul dintre ele, pe latura sud-vestica, inaltimea acestuia fiind de 65 m. In timpul primei invazii turcesti (1421) biserica, in mare masura terminata, a suferit distrugeri insemnate. Ulterior, in anul 1477 lucrarile de reconstructie s-au incheiat iar biserica a fost sfintita, purtand hramul Sfanta Fecioara.
Incendiul din anul 1689, de la care i se trage si numele de Biserica Neagra, a afectatextrem de grav acoperisul si interiorul cladirii. Refacerea a durat aproape 100 de ani. Ca urmare a lucrarilor de recladire acoperisul a fost prelungit si deasupra galeriei. Si interiorul gotic al bisericii si-a pierdut aceasta caracteristica de stil in urma renovarii. Boltile gotice initiale au capatat forma semicilindrica, iar in navele laterale s-au realizat galerii stil baroc, pentru marirea capacitatii.
Din cauza frecventelor seisme - intr-o anumita masura, si a gresiei de slaba calitate folosita la construirea bisericii – pe de alta parte, edificiul a necesitat interventii continue, pentru a putea fi conservat corespunzator. Spre exemplu, intre anii 1654 - 1656 s-a intervenit pentru consolidarea arcului de triumf prin ridicarea a doua contraforturi exterioare. In perioada 1937 - 1944 a fost restaurat corul, insa nu in intregime, cauza principala a stagnarii lucrarilor fiind razboiul. Noi interventii de cosmetizare au avut loc intre anii 1970 si 1984, cand s-a restaurat din nou acoperisul, fatada sudica si interiorul bisericii. Ferestrele vechi au fost inlocuite cu altele noi, cu efect de filtrare a razelor ultraviolete, protejandu-se astfel covoarele si picturile.
Patrimoniul acestei biserici include un element de o valoare deosebita – orga. Aceasta orga este una din cele mai mari din sud-estul Europei, faimoasa pentru sonoritatea ei remarcabila. Cuprinde circa 400 de tuburi, si a fost confectionata intre anii 1836-1839 de catre mesterul berlinez Buchholz.
Covoarele anatolice fabricate in secolele XVII-XVIII fac parte si acestea dintr-o colectie remarcabila, conferind un farmec aparte interiorului bisericii.
Din puct de vedere arhitectural Biserica Neagra este un edificiu de tip hala, avand inaltimea navei centrale egala cu cea a navelor laterale, deosebindu-se prin aceasta de constructiile de tip bazilica (avand nava centrala mai inalta decat cele laterale).
Amvonul bisericii a fost realizat in maniera baroca in anul 1696, iar pe stalpul din fata amvonului se observa stema orasului Brasov; deasupra apare blazonul regelui Matei Corvin. Spatiile laterale ale antreului dinspre vest sunt placate cu pietrele funerare ale unor oameni de seama ai Brasovului, decedati in secolele XVI-XVIII.
Desi stilul arhitectural al bisericii a fost modificat succesiv iar astazi se observa reminiscente ale mai multor maniere, acestea au fost combinate in mod estetic iar in prezent, vizitand edificiul, avem impresia unei unitati stilistice. Prin urmare aveti toate motivele sa vizitati aceasta constructie speciala daca aveti drum prin Brasov. Iar daca ati facut-o deja nu ezitati sa repetati experienta, deoarece senzatia va fi de fiecare data alta.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Sarbatori pascale sub privirile zeilor - Riviera Olimpului Sarbatori pascale sub privirile zeilor - Riviera Olimpului
Ce așteptări ai de la vacanța perfectă? Ce așteptări ai de la vacanța perfectă?
Toamna se numara valizele Toamna se numara valizele
Manastirea Corbii de Piatra Manastirea Corbii de Piatra
Turnul Chindiei - bastionul Curtii Domnesti de la Targoviste Turnul Chindiei - bastionul Curtii Domnesti de la Targoviste
Vacanta la Monte Carlo Vacanta la Monte Carlo

Vezi mai multe articole