tranzactii

11 noiembrie, 2005

comenteaza trimite unui prieten printeaza

 

In 2005, comparativ cu 2004 - Tranzactiile cu case, mai putin profitabile decat cu terenuri

 

Afacerile cu case nu au mai fost la fel de rentabile anul acesta comparativ cu anii trecuti. Daca in orase ca Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi, apartamentele de bloc s-au scumpit cu pana la 30%, in Craiova si Constanta, lucrurile au stat exact invers. In schimb, tranzactiile cu terenuri raman in continuare o investitie profitabila.

Agitatia din oras, dar si lipsa terenurilor libere pentru constructii i-au determinat pe tot mai multi brasoveni cu venituri peste medie sa ia calea periferiei. Stupini, Sanpetru, Ghimbav, Cristian sunt cateva din zonele la mare cautare astazi, cu preturi de 30-35 euro/mp in cazul terenurilor cu utilitati, ne-a declarat Adrian Pop, reprezentantul filialei Brasov a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM). Cererea in crestere a dus anul acesta la majorari de cel putin 50% ale preturilor terenurilor. Astfel, in intravilanul orasului de la poalele Tampei, metrul patrat variaza intre 100 - 500 euro, in timp ce terenurile industriale de la periferie nu coboara sub 10 euro/mp. Si apartamentele au urmat acelasi trend ascendent, cu cresteri de aproximativ 15% de la inceputul anului.

Si in orasul de pe malul Begai, apartamentele noi au inceput sa castige teren in fata celor vechi. ,Preturile locuintelor vechi vor stagna in momentul in care pe piata vor intra mai multe constructii noi", ne-a declarat Anca Vlad, directorul companiei imobiliare Imo Serv Grup. Deocamdata, apartamentele de bloc s-au scumpit cu aproximativ 30% fata de anul trecut. Si vilele au costat cu 20% mai mult. Cea mai importanta tranzactie cu vile s-a cifrat la valoarea de 800.000 euro. ,Avem tranzactii cu vile inca din faza de proiect", explica Anca Vlad. Ca si in alte orase, si in Timisoara, terenurile s-au scumpit anu l acesta (+40%), preturile osciland intre 25-50 euro/mp la periferie si 600-700 euro/mp in centru, in zone precum Gheorghe Lazar.

Piata rezidentiala din capitala Moldovei istorice a continuat si anul acesta sa se scumpeasca, cu 20%, in medie. Terenurile au fost insa ,vedeta" pietei imobiliare iesene, segment pe care s-au inregistrat numeroase tranzactii. Cum in zonele ultracentrale, unde metrul patrat costa intre 200 si 300 euro, nu prea mai sunt terenuri libere, cumparatorii s-au indreptat catre periferie. ,Cele mai ieftine zone de la periferie costa in jur de 10 euro/mp", ne-a declarat Radu Bogdan, reprezentantul agentiei Zeus Casa.

Constantenii au motive de bucurie: apartamentele de bloc s-au ieftinit cu 20% anul acesta, ne-a declarat Ioan Ududec, presedintele UNIM Constanta. Iar preturile terenurilor din intravilanul orasului bat pasul pe loc. O situatie asemanatoare e si la Craiova, unde apartamentele de bloc s-au ieftinit cu 5-10%, ne-a declarat Emil Dumitrache, reprezentantul companiei Calea Bucuresti. In schimb, terenurile din Craiova costa cu 50% mai mult fata de anul trecut.

 

(Adevarul)

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Mobexpert mobileaza casele din Bulgaria si Serbia Mobexpert mobileaza casele din Bulgaria si Serbia
Placile ceramice CESAROM au inregistrat o crestere a vanzarilor de 15% in 2020, intr-o piata care a avansat cu doar 3% Placile ceramice CESAROM au inregistrat o crestere a vanzarilor de 15% in 2020, intr-o piata care a avansat cu doar 3%
10 lucruri nostime si nestiute din istoria toaletelor si nu numai 10 lucruri nostime si nestiute din istoria toaletelor si nu numai
Peste 1,4 milioane de metri patrati, suprafata totala a locuintelor prezentate la targul Imobiliarium de luna viitoare Peste 1,4 milioane de metri patrati, suprafata totala a locuintelor prezentate la targul Imobiliarium de luna viitoare
Liderul polonez Armatura a intrat pe piața din România Liderul polonez Armatura a intrat pe piața din România
Cum sa citim un contract de asigurari? Cum sa citim un contract de asigurari?

Vezi mai multe articole