Actele asociatiei pot fi verificate numai de cenzor sau de presedinte

12 mai, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

As dori sa stiu raspunsul la cateva intrebari: 1) Care este modul de calcul al consumului de apa rece si cum se calculeaza pierderile? 2) Presedinta de bloc poate ocupa in acelasi timp si alta functie intr-o alta meserie? 3) Ce pot face in cazul in care administratorul refuza sa imi arate dosarul cu actele asociatiei de proprietari?
Maria-Smaranda Savencu,
Popesti-Leordeni
 
Raspuns: 1) Consumul de apa rece se calculeaza in functie de indicatiile apometrelor din apartamente, iar ceea ce ramane din factura dupa ce tuturor apartamentelor li s-au alocat consumurile individuale se numeste pierderi si se repartizeaza tuturor proprietarilor dupa cota-parte indiviza. 2) Bineinteles ca orice presedinte de asociatie de proprietari poate avea si alta slujba la un alt serviciu, in functie de pregatirea profesionala pe care o are respectiva persoana. 3) Pentru a putea verifica actele asociatiei, trebuie sa detineti fie functia de cenzor, fie cea de presedinte al asociatiei.
 
Incepand din luna noiembrie 2007, ni s-a impus, printr-un afis volant, sa ne rebransam la caldura sau sa ne punem repartitoare. Deoarece nu mai avem calorifere, nu am putut executa acest ordin si presedintele a hotarat sa platim toata suprafata apartamentului, chiar daca nu beneficiem de caldura, plus o penalizare de 2%. Este corect cum s-a procedat in aceasta situatie?
Maria Druta, Tulcea
 
Raspuns: Nimeni nu poate impune si nu are dreptul sa stabileasca reguli care privesc strict instalatiile pe orizontala din apartamente apartinand proprietarului decat atunci cand actiunea proprietarului poate afecta interesele comune ale celorlalti proprietari din bloc. Daca aveti o sursa proprie de incalzire, atunci nu afectati interesele celorlalti proprietari, iar masurile impuse sunt abuzive.
 
De patru ani, locatarii debransati au fost scutiti de la plata energiei termice comune, iar in februarie 2008, toti cei debransati au primit facturi individuale pentru energia termica comuna. In ce baza au fost intocmite acele facturi? Subsolul este izolat, tevile din apartamente la fel, iar pe scara blocului nu avem caldura si nici nu sunt restantieri la energia termica etc.
Asociatia de Proprietari din str. Caraiman, bl. A2, Buzau
 
Raspuns: In mod normal si de principiu, cel care emite o factura are obligatia sa dea, in scris, explicatii clientului cu privire la baza legala a modului de calcul al sumei, cu trimitere clara la articolul de lege. Altfel, fapta se numeste abuz in serviciu, generator de prejudicii clientului. Caldura de pe spatiile comune se calculeaza dupa suprafata radianta a tevilor neizolate si a caloriferelor nedebransate, suprafata care trebuie masurata, obligatoriu, de firma respectiva. Firma, daca va respecta si se vrea a fi profesionista, nu are nici un motiv serios sa refuze efectuarea acestei masuratori, o simpla operatiune tehnica de specialitate.
 
Sursa: Libertatea

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Brico Dépôt îngheață vara cu soluții de climatizare la prețuri de depozit Brico Dépôt îngheață vara cu soluții de climatizare la prețuri de depozit
Propuneri de modificare a chiriilor Propuneri de modificare a chiriilor
Ghetea: Prima Casa va relansa creditul si va stimula constructia de noi locuinte - 28 Mai 2009 Ghetea: Prima Casa va relansa creditul si va stimula constructia de noi locuinte - 28 Mai 2009
Daikin Romania: Vanzarile de purificatoare de aer s-au dublat in ianuarie fata de aceeasi luna din 2019 Daikin Romania: Vanzarile de purificatoare de aer s-au dublat in ianuarie fata de aceeasi luna din 2019
Imobiliar - Litoralul atrage investitorii in rezidential Imobiliar - Litoralul atrage investitorii in rezidential
BRAVO EUROPA a sustinut Habitat for Humanity Romania cu acoperisuri in valoare de 40.000 de euro BRAVO EUROPA a sustinut Habitat for Humanity Romania cu acoperisuri in valoare de 40.000 de euro

Vezi mai multe articole