on

Aerul conditionat: care sunt parametri de folosire recomandati pentru sanatate

17 mai, 2018

comenteaza trimite unui prieten printeaza

In mod cert, prezenta aparatelor de aer conditionat in multe dintre locuinte nu mai este demult un lux, ci o necesitate. Cu toate acestea, necunoasterea parametrilor de functionare este inca o realitate in multe dintre cazuri. De aceea, in acest articol ne-am propus sa punctam unele mici inconveniente care pot influenta starea de sanatate a locuitorilor unei case deservite de o astfel de instalatie de ventilare.

Aerul curat necesar unei oxigenari adecvate a tesuturilor vitale trebuie sa intruneasca anumite calitati. Iata cei mai importanti factori de care poate depinde chiar sanatatea ta si a familiei tale:

  • temperatura de confort, pe care specialistii o evalueaza la 19-24 de grade Celsius iarna sau intre 22 si 26 de grade Celsius vara.
  • umiditatea, un parametru care influenteaza rata evaporarii transpiratiei. Este recomandat un procent de 40-60%. Valorile relativ crescute dau senzatia de sufocare si disconfort, iar un procent prea mic determina uscaciunea mucoaselor (gat, nas) si a pielii, cu aparitia in timp a sinuzitelor de casa, a pruritului cutanat si al dermatitelor.
  • calitatea chimica si biologica a aerului recirculat, care este determinata de ventilatia propriu-zisa. Este stiut faptul ca o functionare defectuoasa favorizeaza stocarea particulelor nocive de praf sau impuritati si activeaza diferite bacterii, precum legionella.

Aparatele care functioneaza dupa aceste reguli aduc beneficii considerabile microclimatului unei case, insa abaterile pot contribui la aparitia unor afectiuni sau la agravarea celor existente. De cele mai multe ori este greu de stabilit daca adevarata cauza se ascunde in spatele unor sisteme de ventilatie necorespunzator intretinute sau defectuos concepute. In aceste conditii, pot aparea urmatoarele grupe de afectiuni:

  • boli pulmonare si respiratorii. Din aceasta categorie fac parte sindromul febril si peumonia de hipersensibilizare
  • reactii cauzate de prezenta bacteriilor si virusurilor legionella, bacteria recunoscuta prin severitatea simptomelor si care se manifesta prin febra, astenie marcata, co-afectare digestiva cu greturi, alterarea respiratiei, varsaturi, scaune moi si dureri abdominale.
  • reactii alergice care denota o patologie greu de stapanit, mai ales cand survine pe un teren deja sensibilizat (in special la persoanele astmatice): manifestarile sunt variate – obstructie nazala, rinoree (nas care curge), lacrimare, tuse productiva sau seaca, respiratie neregulata, slabiciuni musculare, febra
  • intretinerea simptomatologiei dureroase in sfera reumatismala (spatele intepenit)

Ce este de facut?

Exista cateva reguli si recomandari de urmat pentru prevenirea afectiunilor descrise mai sus:

  • fluxul de aer trebuie atenuat prin devierea de-a lungul a doi sau trei pereti pana la intalnirea cu persoanele aflate in camera ventilata
  • traiectoria aerului racit sa intersecteze corpuri de mobilier (birouri, mese, dulapuri)
  • praful din jurul aparatelor de ventilatie si din camera trebuie indepartat periodic
  • atentie la umezeala peretilor sau a tavanului, care constituie un mediu prielnic culturilor bacteriene

Testarile specializate efectuate cu sprijinul producatorilor de instalatii vin si ele in sprijinul profilaxiei acestor patologii:

  • volumul de aer circulat sa fie de aproximativ 10 litri de persoana/secunda
  • oxigenul trebuie mentinut la un procent de 18-21%
  • determinarile de microorganisme din aer sa fie situate la maximum 1000 UFC/mp (unitati formatoare de colonii)
  • sistemele de preluare/ evacuare sa fie controlate periodic (anual), iar capacitatea de racire si umidificare sa fie inspectata.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Iarna iti iei aer conditionat mai ieftin cu reduceri de Black Friday Iarna iti iei aer conditionat mai ieftin cu reduceri de Black Friday
Este momentul pentru curatarea aparatului de aer conditionat! Este momentul pentru curatarea aparatului de aer conditionat!
Aparatul de aer conditionat: cum il poti curata in regie proprie Aparatul de aer conditionat: cum il poti curata in regie proprie
Ventilator sau aer conditionat? Ventilator sau aer conditionat?
Pretul si tehnologia sunt cele mai importante criterii de alegere a sistemelor de climatizare Hisense, distribuite prin Mit Clima Pretul si tehnologia sunt cele mai importante criterii de alegere a sistemelor de climatizare Hisense, distribuite prin Mit Clima
Cum alegi aparatul de aer condiționat pentru acasă: un ghid complet pentru cumpărătorii care își doresc cel mai bun aer condiționat Cum alegi aparatul de aer condiționat pentru acasă: un ghid complet pentru cumpărătorii care își doresc cel mai bun aer condiționat

Vezi mai multe articole