on

Alegerea, aplicarea si intretinerea tencuielii decorative

17 mai, 2021

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Dupa cum bine stim, tencuiala decorativa este un finisaj aplicat pe pereti, spre deosebi pe cei exteriori. Tencuiala reprezinta un detaliu important in ceea ce priveste estetica fatadei si confera numeroase posibilitati pentru a contura un design unic si impresionant. Mai mult decat atat, exteriorul casei noastre are nevoie si de o protectie completa impotriva conditiilor climatice, atat de schimbatoare in ultima vreme. Pentru a beneficia de toate acestea trebuie sa avem in vedere o tencuiala decorativa de calitate, care sa isi mentina culoarea o perioada cat mai lunga de timp.

 

Alegerea tencuielii decorative

 

Pentru a alege tencuiala decorativa potrivita, trebuie sa ai in vedere cateva criterii importante, precum: nivelul de protectie pe care il ofera constructiei; rezistenta la factorii mecanici, dar si la factorii climatici; puterea de acoperire; aderenta la stratul suport si usurinta in aplicare; culoarea etc..

 

In primul rand trebuie sa mentionam faptul ca toate casele frumoase au fatade cu personalitate. Iar alegand culori din cartela Duraziv Jubileu, pe baza de pigmenti 100% anorganici, rezistenti la actiunea factorilor climatici, fatada casei va ramane la fel de frumoasa si peste 30 de ani!

 

Culori cu aspect natural, pe baza de pigmenti 100% anorganici. Culorile imbunatatesc semnificativ aspectul unei cladiri si, folosite corect, pot accentua orice element de design. Colectia Jubileu contine o paleta de 60 de culori neutre si pasteluri, ideale pentru exterior datorita pigmentilor 100% anorganici, care asigura o putere mare de acoperire si dau o rezistenta chimica excelenta culorilor, de pana la 30 de ani.

De asemenea, alegerea tencuielii decorative o poti face in functie de tipul suportului pe care se aplica si conditiile de mediu. In general, o tencuiala pentru un termosistem sau una supusa conditiilor de mediu trebuie sa fie cat mai permeabila si sa reziste la ploaie, mizerie, praf sau actiunea microorganismelor. Duraziv Clima Protect poate face fata cu brio tuturor acestor cerinte, in orice zona din tara, fie ca discutam de zone rezidentiale, industriale, de la mare pana la munte. Gratie permeabilitatii ridicate la vapori dar si aditivarii cu biocid, reuseste sa reziste in conditii foarte bune la actiunea algelor, muchilor si fungilor, necesitand o minima intretinere pe toata durata de viata normata. Prezenta aditivilor in tencuiala confera proprietati elastice finisajului, reducand posibilitatea de aparitie a fisurilor si exfolierilor.

 

Culori cu indice de reflexie a luminii Y>20%

 

Produsele alese pentru decorarea fatadei, in primul rand tencuiala decorativa, nu trebuie sa fie alese doar pe criterii estetice, ci si functionale - sa ofere protectie durabila impotriva actiunii factorilor climatici. Culorile din cartela Jubileu au fost alese special pentru tencuiala Duraziv Clima Protect® cu Kauciuc®, cu un indice de reflexie a luminii Y>20%, tocmai pentru ca tencuiala se aplica peste un strat de masa de spaclu armat peste polistiren sau vata bazaltica pentru fatada, ca parte a sistemului de termoizolare, si reducandu-se considerabil cantitatea de caldura absorbita se reduce implicit riscul de degradare a sistemului. Se stie ca polistirenul incepe sa se macine la temperaturi de peste 70˚C, deci cu cat se evita supra-incalzirea, cu atat mai mult se prelungeste durata de viata a fatadei si se reduc costurile de intretinere a acesteia.

 

Formula unica cu Kauciuc® – procent majoritar de rasini sintetice de calitate superioara

 

Materiale de cea mai buna calitate mentin in timp caracteristicile rezultatului final. Formula unica cu Kauciuc® a tencuielilor din gama Clima Protect® asigura o flexibilitate crescuta si protejeaza pelicula de eventuala aparitie a crapaturilor, chiar si in conditii meteo aspre, cu numeroase cicluri inghet-dezghet, radiatii solare puternice si umezeala ridicata. Astfel, se evita infiltrarea apei in stratul suport si aparitia unor probleme precum eflorescenta, exfolierea etc.

Aditivi de hidrofobizare

 

Aditivii de hidrofobizare din tencuiala Clima Protect® cu Kauciuc® resping infiltrarea apei si asigura un efect de auto-curatare, particulele de praf fiind antrenate in alunecare pe suprafata cladirii odata cu picaturile de apa, ceea ce face ca produsul sa fie perfect pentru zonele urbane poluate.

 

Formula noua, cu biocid “incapsulat” direct in rasina

 

Contaminarea biologica este o problema frecvent intalnita, nu doar in zonele cu nivel ridicat de umiditate atmosferica, asa cum sunt cele de pe litoral sau din depresiuni, sau cele din preajma unor zone verzi, ci si acolo unde fatadele sunt orientate spre nord si nu sunt suficient incalzite de soare. Certificata de Laboratoarele Troy din Germania, formula sistemului Clima Protect® cu Kauciuc® - tencuieli si primer, este imbunatatita cu biocid “incapsulat” direct in rasina si blocheaza pe termen lung actiunea degradanta a fungilor si algelor. La formulele clasice biocidul este “spalat” de apa, mai ales daca se si curata cu furtunul fatada, asa ca protectia anti-bacteriana este mult redusa.

 

Sfaturi de care sa tii cont cand decorezi fatada:

 

· Alege nuante care sa respecte planul de urbanism al zonei in care locuiesti;

· Creeaza o schema cromatica tinand cont de toate elementele vizibile – acoperis, tamplarie, burlane etc.;

· Testeaza culoarea pe o suprafata mai mare inainte de a decide sa o aplici pe toata fatada, este posibil sa iti para diferita fata de cum o vezi in cartela, pe o suprafata de 30 cmp.

· Testeaza culoarea la lumina naturala, poate fi mult influentata de lumina artificiala, in special tonurile de gri.

· Culoarea de baza, care va fi vizibila pe cea mai mare suprafata, trebuie aleasa impreuna cu cea complementara, pentru a stabili exact tonul cel mai potrivit si intensitatea dorita.

 

Cum se aplica tencuiala decorativa?

 

Suprafetele pe care se va aplica tencuiala decorativa trebuie sa fie reparate corespunzator si maturate, acest lucru presupune o perioada de minim 7 zile pentru masa de spaclu specifica termosistemului si 28 de zile pentru tencuielile de ciment. Amorsarea prealabila este obligatoriu sa se realizeze cu grundul recomandat de producator, in cazul nostru Duraziv grund de amorsare Clima Protect, nuantat dupa culoarea tencuielii. Uscarea stratului de grund se realizeaza in cateva ore de la aplicare, moment in care putem trece la aplicarea stratului de tencuiala decorativa. Dupa desfacerea cutiei de tencuiala este necesar mixarea continutului pentru omogenizare, uneori este nevoie si de o mica cantitate de apa (1-2%) - pentru a putea lucra la temperaturi mai ridicate ale aerului.

Aplicarea se realizeaza intr-un singur strat, continuu, pe suprafata intregului perete. Grosimea de aplicare este data de marimea granulatiei tencuielii, prin urmare la o granulatie de 1,5 mm tencuiala se va aplica pe perete cu gletiera in pozitie inclinata, exact la grosimea de 1,5 mm. Imediat ce tencuiala nu se mai lipeste de gletiera, se finiseaza suprafata cu drisca din plastic, respectand modelul de finisare - bob de orez prin miscari circulare sau scoarta de copac prin miscari pe verticala.

 

Se va evita intreruperea procesului de aplicare deoarece orice astfel de pauza in campul suprafetei ce se lucreaza poate duce la aparitia dungilor pe finisaj. Prin urmare, echipa de lucru trebuie sa fie in numar suficient de mare, astfel incat, se se acopera intreaga inaltime a peretelui atat pentru aplicare, cat si driscuire. Se va evita lucrul sub soare direct, fara plasa de protectie. De asemenea, nu se va lucra in conditii de umiditate mare (ceata, ploaie) ori temperaturi in afara intervalului 10-30°C. Stratul suport nu trebuie sa aiba o temperatura ridicata pentru a evita uscarea rapida inainte de driscuire.

 

Driscuirea se executa in aceeasi directie si nu se va insista mai mult decat este necesar, in caz contrar vom avea pete si urme pe suprafata finala.

 

Se va evita tragerea tencuielii la o grosime mai mare decat granulatia ei pentru ca va fi mai greu de driscuit si uniformizat suprafata.

 

Dupa aplicarea tencuielii decorative nu se mai aplica niciun alt strat suplimentar, pentru ca nou strat va iesi in relief si nu se mai putea finisa astfel incat sa nu se observe diferenta.

 

In cazul unor conditii meteo nefavorabile (ploaie ori ninsoare) dupa aplicare, suprafata trebuie protejata pe o perioada de 48-72 ore.

 

Tencuiala Duraziv Clima Protect este disponibila in doua variante de finisaj: bob de orez si scoarta de copac. De asemenea, sunt posibile 3 tipuri de granulatii: 1 mm, 1,5 mm si 2 mm. Atunci cand calculezi necesarul de tencuiala decorativa si costul asociat va trebui sa ai in vedere consumul specific in conditii de santier, acestea fiind:

- Pentru granulatia de 1 mm, 10-12 m²/galeata;

- Pentru granulatia de 1,5 mm, 8-9 m²/galeata;

- Pentru granulatia de 2 mm, 6-7 m²/galeata.

 

Forumistul Misiunea Casa Serbanescu C. intreba, acum cativa ani, cum poate indeparta verdeata de pe tencuiala decorativa. Vezi aici solutiile recomandate de specialistii MisiuneaCasa.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Tencuiesti cu Multibat si faci economie de material, timp si bani Tencuiesti cu Multibat si faci economie de material, timp si bani
Aplicatiile lemnului compozit in constructii Aplicatiile lemnului compozit in constructii
Adeziv polistiren - baza unei termoizolatii de calitate (1) Adeziv polistiren - baza unei termoizolatii de calitate (1)
Avantajele si dezavantajele placilor din gips-carton Avantajele si dezavantajele placilor din gips-carton
Construieste fara concesii, cu BCA Construieste fara concesii, cu BCA
De 110 ani, Ceresit este partenerul tau de incredere De 110 ani, Ceresit este partenerul tau de incredere

Vezi mai multe articole