Repartitie ANL: "Eu votez pentru copilul tau, tu pentru al meu"

04 februarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Primarul, viceprimarul, consilierii locali si citiva sefi din Primaria Bragadiru au repartizat locuinte ANL propriilor copii, rudelor si cunostintelor. Metoda folosita: „Eu votez pentru copilul tau, tu votezi pentru al meu“.
Blocul de locuinte ANL este situat chiar linga sediul Primariei, locul unde
membrii comisiei de reparti]ie si consilierii au decis cine ii vor fi chiriasii
 
 
La numai sapte kilometri de Bucuresti, in orasul Bragadiru, judetul Ilfov, ANL a finalizat anul trecut un bloc de locuinte destinate inchirierii de catre tinerii sub 35 de ani. De altfel, darea in folosinta a celor 52 de apartamente a fost chiar una dintre promisiunile electorale ale primarului din Bragadiru, Marin Brinzoi, in alegerile din 2004. Imobilul este situat in centrul orasului, chiar linga sediul primariei. In jur de 500 de doritori au depus cereri pentru cele 52 de apartamente. Repartizarea acestora s-a facut de catre o comisie alcatuita din primar, viceprimar, consilieri locali si sefii unor directii din primarie, in total 13 persoane. Ierarhizarea candidatilor s-a facut pe baza unor criterii stabilite printr-o hotarire a Consiliului Local. Teoretic, intruneau un punctaj bun pentru a primi o locuinta toti tinerii sub 35 de ani, casatoriti, cu copii, cu loc de munca si cu domiciliu stabil in Bragadiru, care nu aveau si nici nu avusesera vreodata in proprietate un alt imobil. Practic insa, pe lista beneficiarilor se gasesc acum adolescenti de 19 ani, necasatoriti, fara copii. Explicatia: parintii sau prietenii parintilor lor au facut parte din comisia care a decis cui se atribuie apartamentele.
 
Unul dintre beneficiarii unui apartament ANL este Ionut Constandin, fiul Elenei Constandin, contabilul sef al Primariei Bragadiru, care a facut parte din comisia care a decis cine primeste case. Ionut are 19 ani, este necasatorit si locuieste impreuna cu parintii, bunica si o nepoata de-a mamei intr-un apartament de 75 de metri patrati. A depus cererea pentru casa la doar o luna dupa ce a implinit 18 ani si, dupa sase luni, s-a trezit cu locuinta. Cosmin Ghebea, nascut in mai 1988, a primit si el un apartament ANL. Mama sa, Liliana Ghebea - de la departamentul Social al primariei -, a facut si ea parte din comisie. Si Cosmin este necasatorit si locuieste cu parintii si bunica intr-un apartament de 60 de metri patrati.
 
Un alt beneficiar este Sorin Panait, nascut pe 21 ianuarie 1979, necasatorit. El este fiul consilierului PSD, Gheorghita Panait, membru in comisie. Valentin Ionut Patachia, necasatorit, nascut pe 4 iunie 1981, a primit si el un apartament ANL. El este fiul unui alt consilier PSD, Valeriu Patachia, de asemenea membru in comisie. Atribuirea apartamentelor ANL nu a tinut cont de apartenenta politica. De exemplu, Octavian Serban, nascut pe 27 februarie 1979, casatorit, are un copil, este fiul consilierei PD, Cleopatra Serban, membra a comisiei, si a primit si el casa.
Patru dintre solicitantii de apartamente ANL care au ramas „sub linie“,
desi indeplinesc conditiile. In blocul din spate stau „fiul lui...“ si „fiul lui...“
 
 
O alta beneficiara de apartament ANL este Mirela Iuliana Lita, fata primarului comunei Bulbucata, Nicolae Lita. Localnicii spun ca primarul din Bulbucata este bun prieten cu cel din Bragadiru, amindoi fiind, pina nu de mult, membri PSD. Intre timp, Lita a dezertat la PD-L. Fata primarului din Bulbucata a avut domiciliul in Bucuresti, pina in 2006. Pe 20 octombrie 2006, ea a fost luata in spatiu de cineva din Bragadiru, obtinind astfel domiciliu in orasul cu locuinte ANL. Controversa in cazul fetei primarului din Bulbucata consta in faptul ca ea are la dosar o cerere pentru obtinerea unei locuinte in Bragadiru din anul 2004, cu doi ani inainte sa aiba domiciliu aici. Explicatia: vechimea cererii se noteaza cu mai multe puncte. Intrebat cum comenteaza faptul ca fiica sa, necasatorita, a obtinut un apartament intr-o localitate unde nu avea domiciliu la data depunerii cererii, primarul Lita din Bulbucata ne-a declarat iritat: „Da, si? Sedea cu chirie in Bucuresti, iar Bragadiru era mai aproape. Da, n-a avut domiciliu in 2004 in Bragadiru, dar si l-a facut ulterior. Pe cine deranjeaza treaba asta? A obtinut punctajul? Atunci totul e legal“.
 
Iuliana Lita o sa fie vecina cu Adrian Militaru, cu domiciliul tot in Bucuresti pina in 2006. Cazurile lor sint trase la indigo: amindoi au obtinut domiciliu in Bragadiru la aceeasi adresa - strada Arges, nr. 9, in acelasi an - 2006; amindoi au depus cereri pentru locuinta in Bragadiru in 2004, cu doi ani inainte sa obtina domiciliu in localitate. Tot printre beneficiari se numara si Doru Mehedinteanu, care a fost cununat de fiul primarului din Bragadiru.
 
La repartitia caselor, cei 13 membri ai comisiei aveau o problema: Legea administratiei publice locale le interzicea sa voteze cind se aflau in conflict de interese: „Nu poate lua parte la deliberare si la adoptarea hotaririlor consilierul care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini sau rude pina la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului local“. Si-atunci ei au votat in cirdasie, asa cum reiese din procesul-verbal al sedintei. Astfel, cei 13 au analizat in comun toate dosarele, dar cind s-a votat cazul copilului unuia dintre ei, acela s-a abtinut, iar ceilalti au votat favorabil pentru casa sa. Apoi fiecare, pe rind, a beneficat de votul celorlalti, pe principiul „tu votezi pentru copilul meu, iar eu o sa votez pentru copilul tau“.
 
Sesizat in legatura cu neregulile repartitiei, prefectul judetului Ilfov, Nicolae Jecu, a trimis un control la Bragadiru, care a constatat „erorile“ si a propus refacerea procedurii de atribuire a locuintelor. Consiliul Local din Bragadiru a reanalizat dosarele si n-a gasit nici o neregula. Prefectul Jecu a revenit si, pe 17 ianuarie 2008, a cerut din nou Consiliului Local revocarea hotaririi prin care s-a aprobat lista repartitiilor.
 
Primarul din Bragadiru nu pare sa aiba de gind sa propuna Consiliului Local abrogarea hotaririi. „Daca au indeplinit criteriile si au acumulat punctajul necesar, atunci totul e legal. Am documente“, afirma primarul Brinzoi. Referitor la legalitatea prezentei consilierilor locali la o sedinta in care acestia au avut un interes patrimonial, primarul Brinzoi ne-a explicat: „Cind s-a votat cazul copiilor lor, acestia s-au abtinut. Iar ceilalti consilieri au considerat ca merita si au votat. Daca acei consilieri votau pentru copiii lor, atunci era ilegal. Prezenta lor in acea sedinta a fost legala, atit timp cit acestia nu au votat pentru copiii lor“.
Nedreptatitii cer refacerea repartitiilor
 
Cei care nu au primit repartitie solicita abrogarea hotaririi Consiliului Local si reanalizarea corecta a dosarelor. „Am 29 de ani, sint casatorit, am un copil si locuiesc cu parintii intr-un apartament de trei camere. Acei pusti de 19 ani, necasatoriti, fara copii, care locuiesc si ei cu parintii in apartamente mult mai mari au obtinut cu un punct mai mult decit mine si au primit apartamente, iar eu am cazut primul sub linie. Cer abrogarea hotaririi si analizarea corecta a dosarelor, pentru ca actele de la dosarul meu nu au fost luate in calcul asa cum trebuie“, sustine Gabriel Copalau, unul dintre nemultumiti.
 
„Am 34 de ani si trei copii mari. Stau la parinti si dormim patru insi intr-o camera. Dorm intr-un pat cu un copil de 16 ani. In locul meu a primit apartament fata primarului din Bulbucata, care nici macar nu e de aici, din Bragadiru, si nu e nici maritata“, afirma Adriana Radu.
 
Gheorghita Gheorghe are 30 de ani, e casatorita si are un copil. Ea spune ca locuiesc noua insi in trei camere. „In 2005, primarul mi-a spus sa fac cerere pentru o locuinta sociala. Anul trecut, domnul Brinzoi mi-a zis ca nu am facut cererea corect, ca trebuia sa scriu locuinte destinate tinerilor spre inchiriere, nu locuinte sociale. Asa ca nu mi-a luat cererea in considerare si am fost depunctata“, ne-a declarat Gheorghita Gheorghe.
Topul beneficiarilor ANL
• Sorin Panait, fiul consilierului PSD Gheorghita Panait
 
• Valentin Ionut Patachia, fiul consilierului PSD Valeriu Patachia
 
• Octavian Serban, fiul consilierei PD Cleopatra Serban
 
• Cosmin Ghebea - 19 ani, fiul Lilianei Ghebea, departamentul Social
 
• Ionut Constandin - 19 ani, fiul contabilei Elena Constandin
 
• Mirela Iuliana Lita, fiica primarului din Bulbucata, prieten cu primarul din Bragadiru
 
• Doru Mehedinteanu, finul fiului primarului din Bragadiru
 
Sursa: Cotidianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Preturile caselor vechi, in cadere libera Preturile caselor vechi, in cadere libera
Fiskars reinventează uneltele pentru zăpadă cu noua gamă SnowXpert Fiskars reinventează uneltele pentru zăpadă cu noua gamă SnowXpert
Apartamentul mic este preferat vilei cu loc pentru gratar Apartamentul mic este preferat vilei cu loc pentru gratar
"Romanii pleaca resemnati din casele executate. In Canada proprietarii rupeau tot"
Miele Romania incheie anul 2017 cu o cifra de afaceri de 30,3 milioane de lei Miele Romania incheie anul 2017 cu o cifra de afaceri de 30,3 milioane de lei
Reduceri de pana la 18.000 de euro la editia din acest weekend a targului Imobiliarium Reduceri de pana la 18.000 de euro la editia din acest weekend a targului Imobiliarium

Vezi mai multe articole