Apa va fi mai scumpa, deoarece bucurestenii vor suporta si reparatiile instalatiilor

16 februarie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Societatea de apa si canalizare vrea sa majoreze, din nou, tariful apei pentru ca investitia de 26 milioane de euro, pentru trecerea retelelor telescopice in domeniul public si pentru contorizarea celor 1.600 de blocuri batute de soarta, va fi facuta pe banii ei.
Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, sensibilizat de problema bucurestenilor din blocurile necontorizate a anuntat, in conferinta de presa de ieri, ca municipalitatea nu va aloca nici un ban pentru trecerea retelelor telescopice in domeniul public. Investitia, in valoare totala de 26 milioane euro, va fi suportata integral de societatea concesionara, Apa Nova Bucuresti, pentru punerea in conformitate a retelelor si pentru contorizarea celor 1.600 de blocuri alimentate prin instalatii degradate. In mod normal, lucrarile pentru modernizare, inlocuire si extindere a retelelor de apa si canalizare in Bucuresti ar fi trebuit sa fie o obligatie contractuala a societatii concesionare, dar aceasta nu a recunoscut niciodata ca instalatiile, care au umflat facturile bucurestenilor, fac parte din concesiune. Videanu a mai precizat ca, din cauza litigiilor dintre Apa Nova si ARBAC, privind statutul retelelor buclucase, municipalitatea va face apel la Comisia de Experti Internationali care mediaza contractul de concesiune. "ARBAC este in posesia a patru hotarari definitive si irevocabile care consfintesc ca aceste retele sunt publice, Apa Nova este in posesia a peste 20 de hotarari care trateaza aceeasi problema arata ca acestea sunt private. In perioada 26-28 februarie, cand expertii internationali se vor afla la Bucuresti, se va hotari daca aceste retele sunt publice sau nu", a declarat Videanu. Pana atunci, conducerea Apa Nova solicita o ajustare extraordinara de tarif, plecand de la considerentul ca aceste lucrari care nu au fost prevazute in oferta initiala a contractului de concesiune. "In acest moment nu s-a facut o estimare a procentului de majorare a tarifului, deoarece calculul depinde de doua elemente extrem de importante. Primul ar fi costul real al lucrarilor de punere in conformitate a retelelor, care se va stabili dupa organizarea unei licitatii si al doilea ar fi durata de amortizare a investitiei. Daca aceasta este, sa zicem, de 10 ani, majorarea va fi in jur de 8%”, a declarat directorul general al societatii Andreas Baude. Bucurestenii platesc deja mai mult cu 107,5% pentru apa consumata (16.400 lei/metru cub) si pentru canalizare (3.700 lei/metru cub), in urma majorarii din 3 ianuarie, aprobata de ANRSC prin avizul 5099 din 23 decembrie 2005 si poate sa mai creasca daca expertii internationali si ANRSC se vor pronunta pentru o majorare extraordinara a tarifului. Aceasta masura se aplica dupa ce Comisia de Experti a contractului de concesiune analizeaza timp de 30 de zile cererea societatii. In aceste 30 de zile, expertii trebuie sa se pronunte daca solicitatea este justificata, corecta si posibil de suportat pentru populatie, dupa care o trimit la ANRSC pentru avizul final, iar ANRSC are 7 zile la dispozitie sa analizeze raportul expertilor.
ARBAC a amendat Apa Nova cu 1,5 milioane de euro, pentru ca nu a contorizat blocurile alimentate de retelele telescopice. Primaria nu s-a hotarat, inca, daca va incasa banii sau nu.
Totodata, municipalitatea a decis ieri ca furnizorul de energie termica in Bucuresti (RADET) sa plateasca societatii Apa Nova, ca orice consumator casnic, serviciul de canalizare. In privinta datoriilor istorice ale RADET catre Apa Nova, estimate la 11 milioane euro, municipalitatea nu a ajuns la o solutie.
 
Sursa: Gardianul
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locul doi in UE la constructii Locul doi in UE la constructii
Chiriile locuintelor de lux din Bucuresti au scazut cu 24% fata de anul 2008 - 16 Noiembrie 2009 Chiriile locuintelor de lux din Bucuresti au scazut cu 24% fata de anul 2008 - 16 Noiembrie 2009
Casa viitorului, dezvoltata de HUF HAUS in Germania Casa viitorului, dezvoltata de HUF HAUS in Germania
Signify si Innovative Bioanalysis demonstreaza eficacitatea lampilor cu radiatii UV-C in dezinfectarea aerului Signify si Innovative Bioanalysis demonstreaza eficacitatea lampilor cu radiatii UV-C in dezinfectarea aerului
Primaria Brasov ajuta tinerii Primaria Brasov ajuta tinerii
Uponor deschide un nou showroom in Bucuresti Uponor deschide un nou showroom in Bucuresti

Vezi mai multe articole