Aparitia mallurilor umfla pretul apartamentelor

13 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Constructia unui mall aduce mari beneficii nu numai companiei care-l costruieste, ci si proprietarilor de locuinte din zona. Asta pentru ca preturile apartamentelor cresc instantaneu cu 10-20 de procente, numai datorita proximitatii fata de centrul comercial.
"Vand apartament, doua camere, cu imbunatatiri, situat langa mall". Asa suna anuturile de mica publicitate postate de cei care spera ca astfel sa isi vanda mai bine proprietatea. "In general, aparitia unui mall sau a unui alt tip de magzin de mari dimensiuni face ca preturile locuintelor din respectiva zona sa creasca cu 15-20%", spune analistul imobiliar Radu Zilisteanu. El precizeaza ca in Romania componenta psihologica joaca un rol important in stabilirea preturilor in piata. "Da bine sa spui ca stai langa mall. In general orice concentare economica conduce la majorari de preturi pe segmentul rezidential", considera Zilisteanu.
De asemenea, si nivelul chiriilor este influentat de aparitia centrelor comerciale. Spre exemplu, la Timisoara, constructia Iulius Mall a facut ca un apartament cu doua camere sa se inchirieze cu 350 de euro pe luna, fata de 150-200 de euro, cat erau tarifele inainte de dezvoltarea centrului comercial. "Un proprietar care detine un apartament in zona solicita acum cu 4.000, pana la 10.000 de euro in plus pentru o locuinta scoasa la vanzare, in functie de imbunatatiri", spune Adina Tataru, consultant imobiliar la agentia Casadomi din Timisoara. Astfel, pe un apartament din apropierea Iulius Mall care era vandut cu 40.000-46.000 de euro, se solicita acum 50.000-55.000 de euro.
si in Capitala, situatia este similara. Preturile apartamentelor au cunoscut un trend ascendent puternic odata cu aparitia centrelor comerciale de tip mall. In zona Drumul Taberei, unde este amplasat Plaza Romania costurile de achizitie au crescut cu 20-25%. Astfel, o locuinta cu doua camere se vinde acum in medie cu 60.000 de euro.
De asemenea, si informatia referitoare la posibila constructie a unui mall se vinde bine. Proprietarii speculeaza la maxim acest lucru si posteaza anunturi de genul: "vand apartament situat langa viitorul mall". Cel mai bun exemplu este zona Rahova-Trafic Greu din Bucuresti, unde va fi ridicat un nou centru comercial. Aici proprietarii cer deja cu 10% mai mult pe apartamente numai din cauza acestui fapt.
"Astfel de anunturi au insa dublu tais. Unii clienti nici nu mai suna cand vad ca un apartament este situat langa un asemenea de centru comercial. Asta pentru ca le este teama ca nu au banii necesari pentru achizitionarea locuintei. Au fost insa multe situatii cand ar fi putut cumpara apartamentul intrucat dispuneau de sumele necesare", spune Adina Tataru.
Si in Iasi, aparitia centrelor comerciale a influentat preturile de pe piata rezidentiala. "Atat costurile de achizitie, cat si chiriile au crescut in medie cu 10%", spune Diana Cibotar, directorul general al agentiei Velis din Iasi.
Un studiu al companiei Colliers arata ca dezvoltatorii centrelor comerciale de tip mall sunt din ce in ce mai interesati de investitii in orasele mai mici, de cel putin 70.000 de locuitori. "Pana la sfarsitul acestui an urmeaza sa fie livrate pe piata noua centre comerciale de tip mall, in sapte orase. Tendinta se va mentine si se va ajunge astfel la cel putin doua proiecte in fiecare oras cu o populatie mai mare de 100.000 locuitori", se precizeaza in analiza.
Dezvoltatorii se orienteaza spre orase secundare, venind pe piata cu concepte de centre mici, de 10.000-15.000 metri patrati, sau medii - 20.000-30.000 mp..
Asadar este de asteptat ca pe viitor sa asistam la cresteri de preturi pe piata rezidentiala si in localitatile mai mici, ca urmare a construirii unor asemenea centre comerciale.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Krups Latt'Espress, fericire intr-o ceasca de cafea Krups Latt'Espress, fericire intr-o ceasca de cafea
Ca sa platiti mai putin la intretinere, solutia ideala este contorizarea individuala - 10 Martie 2009 Ca sa platiti mai putin la intretinere, solutia ideala este contorizarea individuala - 10 Martie 2009
Internetul lucrurilor devine personal – Bosch se axeaza pe asistenti inteligenti Internetul lucrurilor devine personal – Bosch se axeaza pe asistenti inteligenti
Programul Programul "Prima Casa", si pentru locuinte nefinalizate - 19 Iunie 2009
PROMOTIE tigla GERARD - 08 Septembrie 2009 PROMOTIE tigla GERARD - 08 Septembrie 2009
S-a dat unda verde la credite! - 02 Aprilie 2009 S-a dat unda verde la credite! - 02 Aprilie 2009

Vezi mai multe articole