Apartamente noi doar pentru bogati

24 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Numai 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit global de circa 1.500 euro pe luna, isi pot permite sa achizitioneze o locuinta noua.
 
Pana in 2006 nu a existat nicio livrare de apartamente pentru clasa de mijloc din Bucuresti, marea majoritate a proiectelor imobiliare din Capitala adresandu-se persoanelor cu venituri foarte mari, arata un studiu realizat de compania elvetiana de consultanta imobiliara A1 Real Estate.
 
Analiza precizeaza faptul ca, in ultimul timp, majoritatea proiectelor au vizat spatii rezidentiale sau birouri, astfel ca toti cei care isi permit sa-si achizitioneze o noua locuinta ar trebui sa aiba un venit de circa 1.500 de euro pe luna. 
 
Ansambluri rezidentiale pentru cei cu venituri mari
 
Potrivit studiului, marea majoritate a dezvoltatorilor a preferat sa realizeze mici ansambluri de vile sau proiecte de blocuri cu pana la 100 de unitati, avand ca adresabilitate cumparatorii cu venituri mari sau investitorii.
 
"Niciunul dintre aceste ansambluri nu se adreseaza clasei medii", se arata in studiu. Spre deosebire de Bucuresti, in Budapesta au fost finalizate, din 2002, peste 70.000 de locuinte, majoritatea destinate clasei medii, iar alte 10.000 de apartamente noi sunt finalizate, dar inca necumparate.
 
Cerere tripla fata de oferta
 
Conform A1 Real Estate, doar 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit global de circa 1.500 euro pe luna, isi pot permite sa achizitioneze o locuinta noua, inclusiv prin credite imobiliare.
 
Proiectele imobiliare anuntate, cu termen de finalizare pana in 2011, includ doar 20.000 de apartamente, nivel de trei ori mai redus in comparatie cu cererea.
 
In ceea ce priveste spatiul locativ, fiecare locuitor are doar 55% din suprafata locuibila a unei persoane din Ungaria, discrepantele fiind mai mari in comparatie cu state din Europa de Vest, precum Germania, de exemplu.
 
O alta deosebire intre piata noastra si acestea este faptul ca peste 95% din locuintele din Romania sunt detinute in proprietate, in timp ce in statele din vestul Europei media este de 40%.
 
Valoarea tranzactiilor: dubla in 2007
 
Cu toate ca a intrat pe harta investitiilor imobiliare abia la sfarsitul anului 2003, activitatea investitionala din Romania a crescut semnificativ, mai arata analiza.
 
Analistii A1 anticipeaza ca valoarea totala a tranzactiilor din Bucuresti se va dubla in 2007. A1 Real Estate este detinuta de compania A1 Immobilien AG, cu sediul in Elvetia.
 
INVESTITIE
 
Vile de 159.000 de euro la Corbeanca
 
Un nou complex de 18 vile va fi ridicat la Corbeanca pana in luna mai a anului viitor. Construit si proiectat in regie proprie de un investitor roman, ansamblul va oferi imobile cuplate, structurate pe parter si etaj.
 
Fiecare vila va avea 180 de metri patrati construiti si o suprafata aferenta de teren de 300 de metri patrati. Pretul imobilelor va fi de 139.000 euro(la designer level) sau 159.000 euro (la cheie).
 
"Principalele avantaje sunt costurile mici de intretinere, gestionarea eficientaa spatiilor, apropierea de DN 1 si vecinatatea padurii", afirma Sorin Lacusta, broker in Departamentul vanzari rezidentiale de la Regatta. Potrivit acestuia, primele patru imobile s-au vandut deja, la nici o luna de la inceperea constructiei.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Criza financiara va frana constructiile Criza financiara va frana constructiile
Krups Latt'Espress, fericire intr-o ceasca de cafea Krups Latt'Espress, fericire intr-o ceasca de cafea
Pierderile de apa din reteaua blocului se adauga la intretinere Pierderile de apa din reteaua blocului se adauga la intretinere
Legi sucite de dragul obligatiilor noastre fata de UE: Piata imobiliara merge din 2010 pe propria raspundere - 15 Decembrie 2009 Legi sucite de dragul obligatiilor noastre fata de UE: Piata imobiliara merge din 2010 pe propria raspundere - 15 Decembrie 2009
Cat costa sa cumperi teren langa Capitala si sa construiesti o casa cu trei dormitoare: 70.000 euro - 13 Iulie 2009 Cat costa sa cumperi teren langa Capitala si sa construiesti o casa cu trei dormitoare: 70.000 euro - 13 Iulie 2009
Praktiker lanseaza catalogul „Gradina si Camping” Praktiker lanseaza catalogul „Gradina si Camping”

Vezi mai multe articole