Apartamente noi doar pentru bogati

24 octombrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Numai 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit global de circa 1.500 euro pe luna, isi pot permite sa achizitioneze o locuinta noua.
 
Pana in 2006 nu a existat nicio livrare de apartamente pentru clasa de mijloc din Bucuresti, marea majoritate a proiectelor imobiliare din Capitala adresandu-se persoanelor cu venituri foarte mari, arata un studiu realizat de compania elvetiana de consultanta imobiliara A1 Real Estate.
 
Analiza precizeaza faptul ca, in ultimul timp, majoritatea proiectelor au vizat spatii rezidentiale sau birouri, astfel ca toti cei care isi permit sa-si achizitioneze o noua locuinta ar trebui sa aiba un venit de circa 1.500 de euro pe luna. 
 
Ansambluri rezidentiale pentru cei cu venituri mari
 
Potrivit studiului, marea majoritate a dezvoltatorilor a preferat sa realizeze mici ansambluri de vile sau proiecte de blocuri cu pana la 100 de unitati, avand ca adresabilitate cumparatorii cu venituri mari sau investitorii.
 
"Niciunul dintre aceste ansambluri nu se adreseaza clasei medii", se arata in studiu. Spre deosebire de Bucuresti, in Budapesta au fost finalizate, din 2002, peste 70.000 de locuinte, majoritatea destinate clasei medii, iar alte 10.000 de apartamente noi sunt finalizate, dar inca necumparate.
 
Cerere tripla fata de oferta
 
Conform A1 Real Estate, doar 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit global de circa 1.500 euro pe luna, isi pot permite sa achizitioneze o locuinta noua, inclusiv prin credite imobiliare.
 
Proiectele imobiliare anuntate, cu termen de finalizare pana in 2011, includ doar 20.000 de apartamente, nivel de trei ori mai redus in comparatie cu cererea.
 
In ceea ce priveste spatiul locativ, fiecare locuitor are doar 55% din suprafata locuibila a unei persoane din Ungaria, discrepantele fiind mai mari in comparatie cu state din Europa de Vest, precum Germania, de exemplu.
 
O alta deosebire intre piata noastra si acestea este faptul ca peste 95% din locuintele din Romania sunt detinute in proprietate, in timp ce in statele din vestul Europei media este de 40%.
 
Valoarea tranzactiilor: dubla in 2007
 
Cu toate ca a intrat pe harta investitiilor imobiliare abia la sfarsitul anului 2003, activitatea investitionala din Romania a crescut semnificativ, mai arata analiza.
 
Analistii A1 anticipeaza ca valoarea totala a tranzactiilor din Bucuresti se va dubla in 2007. A1 Real Estate este detinuta de compania A1 Immobilien AG, cu sediul in Elvetia.
 
INVESTITIE
 
Vile de 159.000 de euro la Corbeanca
 
Un nou complex de 18 vile va fi ridicat la Corbeanca pana in luna mai a anului viitor. Construit si proiectat in regie proprie de un investitor roman, ansamblul va oferi imobile cuplate, structurate pe parter si etaj.
 
Fiecare vila va avea 180 de metri patrati construiti si o suprafata aferenta de teren de 300 de metri patrati. Pretul imobilelor va fi de 139.000 euro(la designer level) sau 159.000 euro (la cheie).
 
"Principalele avantaje sunt costurile mici de intretinere, gestionarea eficientaa spatiilor, apropierea de DN 1 si vecinatatea padurii", afirma Sorin Lacusta, broker in Departamentul vanzari rezidentiale de la Regatta. Potrivit acestuia, primele patru imobile s-au vandut deja, la nici o luna de la inceperea constructiei.
 
Sursa: Evenimentul zilei

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Plata la intretinere pentru un apartament de lux: 1.000 de euro pe luna Plata la intretinere pentru un apartament de lux: 1.000 de euro pe luna
"Odiseea" din Baneasa - Odyssea Residential - 2008-09-19 "Odiseea" din Baneasa - Odyssea Residential - 2008-09-19
Case goale. Dezvoltatorii inchiriaza locuintele viitorilor proprietari care nu pot lua credite - 10 Martie 2009 Case goale. Dezvoltatorii inchiriaza locuintele viitorilor proprietari care nu pot lua credite - 10 Martie 2009
Ariston Thermo Romania doteaza 51 de baze de salvare ale Salvamont Romania cu centrale termice si boilere Ariston Thermo Romania doteaza 51 de baze de salvare ale Salvamont Romania cu centrale termice si boilere
Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte
MFP imprumuta 3,5 mld. euro pentru reabilitarea termoficarii si a locuintelor MFP imprumuta 3,5 mld. euro pentru reabilitarea termoficarii si a locuintelor

Vezi mai multe articole