Apartamentele vechi s-au intors la preturile de acum un an

12 noiembrie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Apartamentele vechi s-au intors la preturile de acum un an
 
Costul unei garsoniere a ajuns la 60.000 de euro
Criza de pe piata imobiliara romaneasca a determinat o scadere severa a preturilor apartamentelor vechi, iar aceste ajustari nu se opresc la acest nivel, ci vor continua, se arata intr-un raport de monitorizare al site-ului anunturiparticulari.ro. Potrivit raportului de la inceputul anului, preturile imobilelor au scazut direct proportional cu cresterile din 2006 - 2007.Scaderea preturilor este vazuta drept o consecinta directa a crizei economice, instabilitatea acestora datorandu-se diminuarii cererii solvabile de pe piata, mai ales in urma inaspririi conditiilor de creditare. Criteriul dominant al variatiei preturilor ramane insa locatia imobilului, urmata de dotarile si imbunatatirile aferente.
Conform monitorizarii anunturiparticulari.ro, o garsoniera confort I a atins pragul de 60.000 de euro in zone considerate bune din Bucuresti. Scaderi semnificative ale preturilor sunt inregistrate si in cazul apartamentelor cu 2, 3 sau 4 camere. Tot in raport, mai este precizat faptul ca la pretul de 80.000 euro se poate achizitiona un apartament bun de 2 camere, cu 90.000 euro unul de 3 camere, iar apartamentele cu 4 camere din cartiere precum Rahova si Berceni sunt evaluate la 110.000 euro.
In octombrie au fost scoase la vanzare 1.200 de locuinte
Datele anunturiparticulari.ro arata ca in luna octombrie a acestui an volumul imobilelor scoase la vanzare de catre proprietari continua trendul ascendent. Numarul ofertelor imobiliare se mentine ridicat, atat fata de luna ianuarie 2008, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut. In octombrie 2007 au fost scoase la vanzare mai putin de 1.000 de apartamente cu 2 camere, in timp ce in octombrie 2008 au fost peste 1.200. Desi exista oferte foarte tentante pe piata, preturile medii solicitate initial de proprietari au scazut ponderat. In luna octombrie 2008, pretul mediu solicitat pentru o garsoniera a fost sub 68.000 euro, la 2 camere aproape 106.000 euro, iar pentru 3 si 4 camere, pretul mediu a fost de 146.000, respectiv 200.000 euro.
 
Daca nu se vand, se inchiriaza
In contextul actual al pietei, in care aceasta se afla in blocaj, iar tranzactiile imobiliare nu se misca, proprietarii de apartamente vechi se orienteaza si catre inchirierea locuintelor.
Numarul ofertelor pentru imobilele de inchiriat a crescut cu pana la 45% in luna septembrie, fata de luna precedenta, se arata intr-un raport al anunturiparticulari.ro.
Potrivit analistilor site-ului, cresterea ofertelor a avut la baza stagnarea vanzarilor, dar nu a afectat pretul de inchiriere. Costul pentru chirii s-a mentinut la un nivel constant inca de la inceputul anului, piata fiind stabilizata de o crestere uniforma a cererii.
In luna septembrie, numarul ofertelor de inchiriere a inregistrat o crestere semnificativa, atat fata de luna precedenta, cat si fata de aceeasi perioada a anului trecut. Proprietarii de apartamente din Bucuresti au scos la inchiriat cu 45% mai multe apartamente cu trei camere fata de luna august si cu 33% mai multe apartamente cu doua camere.
Recordul pentru cele mai multe oferte publicate il inregistreaza ofertele de inchiriere pentru apartamentele cu patru camere, al caror numar a crescut cu nu mai putin de 63% fata de luna august. Tot in luna septembrie, proprietarii au scos spre inchiriere cu 19% mai multe garsoniere. Potrivit anunturiparticulari.ro, in decursul unui an de zile - din septembrie 2007 pana in septembrie 2008 - numarul ofertelor de inchiriere a crescut cu 52% pentru apartamentele cu doua camere si cu 28% pentru garsoniere. Cresteri de peste 66% au inregistrat ofertele pentru apartamentele cu trei camere, procentul record de 73% fiind detinut de apartamentele cu patru camere.
 
Sursa: Curierul national

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Birouri in Nordul Capitalei Birouri in Nordul Capitalei
Doar 20% din dosarele pentru Prima Casa vizeaza locuintele noi. Ce cred consultantii? - 26 August 2009 Doar 20% din dosarele pentru Prima Casa vizeaza locuintele noi. Ce cred consultantii? - 26 August 2009
Dupa Dupa "inghet", piata imobiliara isi revine pe seama executarilor silite - 05 februarie 2010
Majoritatea caselor de vacanta la vanzare au preturi peste 100.000 euro. Topul judetelor cu cele mai mari ieftiniri Majoritatea caselor de vacanta la vanzare au preturi peste 100.000 euro. Topul judetelor cu cele mai mari ieftiniri
Apartamente noi pentru chiriasi Apartamente noi pentru chiriasi
Produsele KUMA –  o investitie rationala in piese de design de calitate Produsele KUMA – o investitie rationala in piese de design de calitate

Vezi mai multe articole