Apartamentul anilor `90 este vedeta locuintelor vechi

28 ianuarie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desi costa mai mult, clientii agentiilor imobiliare il prefera in detrimentul celor construite in deceniile sapte-opt
 
Scheletele blocurilor a caror constructie a inceput inainte de 1989, structuri care aminteau tuturor epoca ce tocmai se incheiase, s-au transformat astazi in cele mai cautate cladiri de apartamente din segmentul locuintelor vechi.
 
Materialele modernefolosite in finisaje si instalatii, dar si posibilitatea mai usoara de obtinere a unui credit ipotecar au facut ca acest tip de locuinta sa fie preferat de potentialii cumparatori, in detrimentul unitatilor locative construite inainte de 1989. Si asta, in ciuda pretului considerabil mai mare pe metru patrat.
Piata locuintelor vechi are un produs-vedeta: apartamentele din blocurile construiteinainte de 1989 si finalizate in anii `90.
 
Aceste unitati locativesunt preferate de potentialii cumparatori in primul rand datorita posibilitatii mai usoare de obtinere a unui credit ipotecar. Si asta, deoarece bancile au inceput sa manifeste prudenta in privinta acordarii de credite pentru achizitionarea apartamentelor construite in anii ’70-’80.
 
Instalatiile noi, un atu important
 
Astfel, cu cat un apartament este mai nou, cu atat sansa de a obtine un credit de la banca este mai mare, pentru ca institutiile financiare isi pot recupera mai usor banii investiti, in cazul in care clientul nu mai este solvabil, si astfel locuinta trebuie scoasa la vanzare.
 
„Exista o prudenta a bancilor in acordarea creditelor pentru apartamentele vechi, din cauza preturilor mari la care au ajuns acestea. S-a produs o ruptura intre pretul evaluat de piata si valoarea reala, care este mai mica, din cauza uzurii mai avansate a unitatilor locative vechi.
 
Creditele sunt acordate pe o perioada mare, 20-25 de ani, iar locuintele vechi vor continua sa se deprecieze, scazandu-le astfel valoarea", declara pentru "Adevarul" Gabriel Zamfir, director Romlider Servicii Imobiliare. Starea in care se afla viitoarea locuinta a inceput sa fie unul dintre motivele alegerii sau respingerii, de catre potentialii cumparatori, a ofertelor agentilor imobiliari.
 
„Clientii aleg apartamentele in blocurile mai noi si pentru ca, din punctul de vedere al instalatiilor, este mai bine. Una e sa locuiesti intr-un bloc din anii ’70, in care instalatiile sunt pe duca si necesita inlocuire imediata, si alta e sa stai intr-o cladire finisata la mijlocul anilor ’90, unde instalatiile mai rezista inca 10-15 ani", spune Alexandru Neagu, agent imobiliar la Perfect Consulting Team.
 
Unitatile locative finalizate in anii `90 sunt mai cerute decat cele construite inainte de 1989, chiar daca clientii trebuie sa plateasca, in medie, cu pana la 300 de euro mai mult pe metru patrat. Diferentele pot fi insa si mai mari. In zona Vitan-Mall, spre exemplu, pe segmentul garsonierelor, metrul patrat construit in 1986 costa cu 600 de euro mai putin decat aceeasi unitate de masura finalizata in 1990.
 
O situatie aparte o au apartamentele anilor ’90 situate in zone centrale, precum Piata Unirii, Piata Victoriei sau Centrul Civic. "Nu putem compara aceste constructii, situate in centrul Bucurestiului, cu unitatile locative similare din zonele semicentrale, si asta din simplul motiv ca ele sunt singulare ca tip de unitate locativa, nu exista alt tip de apartamente in zona. In plus, vorbim de zona­centrala, implicit mai scumpa", spune Alexandru Neagu.
 
Sursa: Adevarul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Locul de parcare costa cat o garsoniera in Bulgaria Locul de parcare costa cat o garsoniera in Bulgaria
ROMEXPO a dat startul pregatirilor pentru Craciun ROMEXPO a dat startul pregatirilor pentru Craciun
Tendintele in mobila, in lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017 de pe 13 pana pe 17 septembrie Tendintele in mobila, in lumina reflectoarelor BIFE-SIM 2017 de pe 13 pana pe 17 septembrie
Zece milioane de euro pentru 11 blocuri din Otopeni Zece milioane de euro pentru 11 blocuri din Otopeni
Sonos lanseaza boxa inteligenta ultraportabila Sonos Roam, care iti permite sa iei cu tine experienta Sonos oriunde ai merge Sonos lanseaza boxa inteligenta ultraportabila Sonos Roam, care iti permite sa iei cu tine experienta Sonos oriunde ai merge
Hornbach a investit, din 2007, peste 3 milioane de euro in specializarea personalului Hornbach a investit, din 2007, peste 3 milioane de euro in specializarea personalului

Vezi mai multe articole