Proprietarii isi reclama tot mai des administratorii ajunsi stapani la bloc din cauza ca ingroasa cotele de intretinere si penalizarile

28 august, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Administratorii blocurilor din Capitala isi ingroasa buzunarele si le subtiaza pe cele ale proprietarilor majorand cu cateva procente cotele penalizarilor la intretinere. Desi sunt furati de ani buni in acest fel, bucurestenii nu reusesc sa-si recupereze banii nici cu dreptatea in mana.
 
Primariile din cele sase sectoare ale Capitalei primesc mii de plangeri anual din partea locatarilor care reclama incarcarea sumelor la intretinere, insa comisiile de specialitate din cadrul institutiilor administratiei publice locale nu fac fata solicitarilor cetatenilor. Desi sunt obligati sa respecte deciziile adunarii generale cand vine vorba de penalizarile aplicate restantierilor, administratorii de la bloc indexeaza dupa bunul plac cotele. Pentru ca verificarile primariilor raman, cel mai des, fara rezultat, pagubitii aleg sa se adreseze instantelor de judecata. Este si cazul lui Nicolae N. din Bucuresti care, desi a reusit sa probeze, cu ajutorul a patru rapoarte de expertiza contabila judiciara, faptul ca Vasile Lupu, Rasvan Ene, Paula Tartasnae si Aurelia Stoian, in calitate de administratori, presedinti si membri ai comisiei de cenzori in cadrul asociatiei de proprietari au incalcat legea cand i-au incarcat abuziv cotele de intretinere in perioada noiembrie 2004-iunie 2005, Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 3 s-a facut ca ploua si i-a facut scapati pe cei in cauza. Calvarul proprietarului a inceput la sfarsitul anului 2004 cand a sesizat ca administratia blocului a i-a cerut mai multi bani pentru intretinere si ca a calculat eronat procentul total al partilor comune la caldura ale imobilului care i-au adus un prejudiciu de 650.000 lei. Povestea s-a repetat si in lunile urmatoare, si in cazul facturilor la apa potabila, fapt care l-a determinat pe pagubit sa se adreseze instantei. Potrivit legislatiei in domeniu (HG 400/2003 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari), administratorul este obligat sa incaseze penalizari de la restantieri numai pe baza sistemului aprobat de adunarea generala a asociatiei de proprietari, si nu in functie de cum bate vantul. Pentru asemenea abateri, clica de la bloc era pasibila de urmarire penala si de amenzi de sute de milioane lei vechi.
 
Si furat, si pus la colt
Pagubitul a cerut inceperea urmaririi penale a conducerii asociatiei de proprietari in patru dosare distincte, atasånd la dosare cele patru rapoarte de expertiza contabila din care rezulta, fara dubii, ca in toata aceasta perioada asociatia de proprietari a incarcat abuziv cotele de intretinere si a marit procentul partilor comune de caldura de la 0,95% la 2,5%. Cu toate acestea, Parchetul a dat o rezolutie defavorabila. “Constat ca s-a incalcat grav legislatia privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, dar, cu toate rapoartele de expertiza contabila in favoarea mea, nu am reusit nici sa-mi recuperez banii, nici o decizie in instanta pentru inceperea urmaririi penale”, ne-a spus Nicolae N., convins ca Parchetul nu trebuia sa faca abstractie de probele de la dosar. Ironia sortii a facut ca pagubitul nostru sa cheltuiasca mai multi bani cu procesele si cu expertizele contabile decat are de recuperat din indexarea abuziva a birurilor. Daca prejudiciul calculat de expertul contabil abia se ridica la un milion lei vechi, Nicolae N. a trebuit sa suporte din propriul buzunar cateva zeci de milioane lei vechi pentru documente si actiunile in instanta.
 
Sursa: Gardianul

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Angajari masive si salarii mai mari in constructii Angajari masive si salarii mai mari in constructii
EFORTURILE SAINT-GOBAIN DE COMBATERE A SCHIMBARILOR CLIMATICE AU FOST RECUNOSCUTE INCA O DATA DE  ORGANIZATIA CDP (CARBON DISCLOSURE PROJECT) EFORTURILE SAINT-GOBAIN DE COMBATERE A SCHIMBARILOR CLIMATICE AU FOST RECUNOSCUTE INCA O DATA DE ORGANIZATIA CDP (CARBON DISCLOSURE PROJECT)
Pierderile de apa potabila au ajuns la 41% Pierderile de apa potabila au ajuns la 41%
Costuri suplimentare Costuri suplimentare
Preturile apartamentelor Preturile apartamentelor
Gebrüder Weiss Romania continua parteneriatul pe termen lung cu P3 Logistic Parks Gebrüder Weiss Romania continua parteneriatul pe termen lung cu P3 Logistic Parks

Vezi mai multe articole