aplicare adeziv placi ceramice

Aplicarea placilor ceramice

21 martie, 2008

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Pregatirea bazei
Placile ceramice se pot aplica aproape pe orice material de baza, cu lipire in strat subtire. Conditia este o suprafata neteda, cu capacitate portanta, fara grasimi si praf. Indepartati tencuielile vechi, spacluiti neregularitatile sau nivelati neregularitatile mari cu masa de spaclu, respectiv sapa autonivelanta. Pentru siguranta aplicati intotdeauna un grund, in special la materialele de baza ab-sorbante cum sunt placile de gipscarton sau straturile de ciment. La materiale de baza neabsorbante (de ex. faianta veche) trebuie aplicat in prealabil un grund de priza. Atentie! Tineti seama in mod deosebit de factorii de solicitare. Acestia sunt in special umiditatea, de ex. dusuri, terase, balcoane – in acest caz trebuie prevazute rosturi impermeabile – sau o solicitare termica deosebita, cum ar fi incalzirea prin pardoseala, terase. In acest caz utilizati produse special prevazute de catre producator si respectati instructiunile de aplicare (vedeti tabelul cu domeniile de utilizare si materialele necesare). Aplicarea placilor ceramiceImpartirea peretilorInca inaintea cumpararii trebuie sa va ganditi la ordonarea faiantelor pe perete sau podea, pentru a va calcula necesarul. O suprafata devine atractiva prin armonizarea jocului placilor si a rosturilor. Placile trebuie ordonate astfel incat sa rezulte o simetrie. Determinati axa centrala a camerei si incepeti de acolo cu un rost sau axa centrala a unei placi. Placa de margine trebuie sa aiba o latime de cel putin jumatate de placa intreaga. Placile de pardoseala le asezati mai intai pe uscat.Daca placile sunt de inaltime variabila, incepeti de jos cu o placa intreaga. Daca trebuie respectata o cota de incheiere, la bucatarii de ex. incepeti de la aceasta linie cu o placa intreaga. La colturile exterioare incepeti de asemenea cu o placa intreaga.In spatiile limitate preluati firul rosturilor, de asemenea si la faiantele de pardoseala si perete de aceeasi marime. La corpurile de incalzit pozitionati central segmentul decupat sau aplicati pe laturi segmente egal decupate.
Calculul necesarului
Aplicati urmatoarea formula simpla: suprafata in m2 + 5% caderi din taiere + 5% rezerva.Pregatirea placilor ceramiceCu scule potrivite aduceti placile ceramice la forma dorita. Pentru taieri drepte recomandam o masina de taiat. Placile mai groase se zgarie cu acul de trasat pe partea glazurata si se separa prin ciocanire atenta pe partea dorsala cu ciocanul pentru faianta. Placile din piatra naturala vor fi taiate cu masini prin procedeul umed. Gaurile se dau cu masina de gaurit faianta sau freza de gaurit faianta. Resturile laterale se vor rupe cu atentie cu clestele papagal.
Aplicarea placilor ceramice
In domeniul casnic se foloseste practic in exclusivitate metoda patului de adeziv subtire. Important este ca, in functie de conditiile de mediu ale spatiului si de influentele termice, sa fie ales mortarul adeziv cel mai potrivit (vedeti tabelul cu domenii de utilizare si materiale nece-sare). Respectati cu strictete indicatiile producatorului. Adezivul se va aplica in mod uniform cu mistria neteda, dupa care se piaptana cu spaclul zimtat. Aplicati numai atat cat puteti prelucra in 15 minute. Placile se insereaza in patul de adeziv (incepand cu placa alaturata si conti-nuand succesiv, astfel incat sa se evite iesirea adezivului la rosturi!) si presati bine. La pereti folositi cruciulite de montaj pentru a obtine rosturi regulate.
Rosturi
Rosturile reprezinta, de asemenea, elemente decorative, de aceea se ofera diferite nuante de culoare. Latimea si locul de utilizare sunt criterii de alegere a chitului pentru rosturi (vedeti tabelul cu domenii de utilizare si materiale necesare). Rosturile trebuie sa fie curate, uscate si fara resturi de adeziv. Chitul pentru rosturi se amesteca manual sau mecanic. La faiante chitul se aplica diagonal fata de directia rosturilor, cu cauciucul de rosturi sau rigla de rosturi. Excesul de material se va indeparta curat, pe cat posibil diagonal. La nevoie se poate repeta operatia dupa un scurt timp. La gresii chitul se aplica masiv cu stergatorul de cauciuc, pe directie diagonala. Resturile se indeparteaza. Dupa intarire se curata faianta cu un burete umed dupa care se lustruieste cu o laveta uscata si moale.
Rosturi de imbinare
Acolo unde se intalnesc materiale si/sau elemente constructive diferite, de ex. la trecerea de la perete la podea, se va face o umplere elastica a rosturilor. Inaintea aplicarii siliconului se va aplica un grund (primer) iar ulterior un material de glazurare a siliconului. Pentru domeniul sanitar se gaseste silicon antimucegai. Rosturile de dilatare la marmura/piatra naturala se vor umple cu silicon pentru marmura. In zonele exterioare se lasa un rost de dilatare la fiecare 20 m2.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Cum construim un bar in bucatarie Cum construim un bar in bucatarie
DIY: Corpuri de iluminat pe care le poti realiza singur DIY: Corpuri de iluminat pe care le poti realiza singur
Cum sa montezi singur un intrerupator in cativa pasi simpli - DIY Cum sa montezi singur un intrerupator in cativa pasi simpli - DIY
Construirea gratarului Construirea gratarului
Adapost pentru pasari Adapost pentru pasari
Construirea unui foisor Construirea unui foisor

Vezi mai multe articole