Arhitectura neconventionala - Xanadu Dome Home

Arhitectura neconventionala - Xanadu Dome Home

26 august, 2012

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Desprinsa parca din povesti, arhitectura Domului Xanadu din Sedona (Arizona) reprezinta atat o inovatie de design, dar si un experiment ecologic reusit. Fiind singurul complex din lume de domuri interconectate, de diferite dimensiuni, posesorii acestei locuinte sunt cat se poate de incantati de caminul lor, pe care intentioneaza sa-l promoveze ca stil arhitectural unic si sustenabil.
Atmosfera familiara, dar in acelasi timp si putin ciudata, te intampina inca de la intrare: complexul este vopsit in culorile curcubeului, fiecare subansamblu reprezentand cate o culoare. Aspectul exterior este, din nou, un element ce atribuie acestei locuinte un iz aparte: numarul mic si forma bizara a ferestrelor ascunde interiorul de ochii curiosilor.
Amplasarea Domului Xanadu in mijlocul desertului ar putea fi considerata de multi arhitecti o nebunie curata, lipsa resurselor coroborata cu accesul dificil respingand multi amatori de peisaje desertice. Totusi, aceste mici neajunsuri nu au descurajat posesorii ansamblului, care au investit in acest proiect indraznet, transformandu-l dintr-o banala locuinta intr-un complex ecologic sustenabil. Reciclarea apei, producerea energiei cu ajutorul panourilor solare, cultivarea diverselor plante, toate aceste elemente converg intr-o reducere cu 50% a consumului de energie, comparativ
casa xanadu
cu o locuinta conventionala.
Domurile Monolitice Xanadu sunt construite integral din beton armat, rezistente si izolate fonic atat prin compozitia materialelor de constructii cat si prin forma rotunda, unitara si armonios dispusa pe orizontala. Trecerea dintr-un subansamblu in altul se face prin pasajele de legatura, orientarea intregului ansamblu corespunzand celor patru puncte cardinale. O fantana arteziana si piscina in acelasi timp, inconjurata de cativa arbusti este marginita de opt din cele zece subansambluri – o imagine aflata in neconcordanta cu peisajul desertic din jur.
Interiorul domurilor surprinde prin obiectele ciudate de mobilier cu forme rotunjite, dar si prin spatiul deschis si fluid, aparent de negandit, in conditiile in care din exterior, noua domuri sunt semisfere de mici dimensiuni iar cel mai inalt dom, poate fi asemanat cu un ou.
Pentru posesorii acestui complex, viata intr-o asemenea locuinta nu poate fi decat colorata si optimista. Iar atunci cand atmosfera vesela se imbina cu materialele de constructie robuste, complexul de Domuri din Sedona devine indistructibil atat in fata naturii cat si a plictiselii.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Negrul in designul interior Negrul in designul interior
Design de apartament pentru oameni creativi Design de apartament pentru oameni creativi
Senzori in infrarosu Senzori in infrarosu
Foisorul de Foc Foisorul de Foc
Ne vedem la BIFE-SIM 2019 Ne vedem la BIFE-SIM 2019
Diferenta dintre o ”cladire sculpturala” si folosirea sculpturii in arhitectura Diferenta dintre o ”cladire sculpturala” si folosirea sculpturii in arhitectura

Vezi mai multe articole