Sears Tower - unul dintre primii zgarie-nori din lume

Sears Tower - unul dintre primii zgarie-nori din lume

22 noiembrie, 2006

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Este o parere acceptata in general de toata lumea ca edificiile zgarie-nori au fost descoperite in orasul Chicago, cel de-al treilea mare oras din S.U.A. In anul 1871, un incendiu a distrus o treime din oras. Pe vremea respectiva otelul era deja fabricat la nivel industrial, iar in anul 1852, Elisha Otis inventase deja si liftul. In concluzie, se puteau deja proiecta si construi cladiri mai inalte. In anul 1882, a fost finalizata prima cladire inalta din oras, Home Insurance Company Building (sediul unei companii de asigurari imobiliare). Avea scheletul exclusiv din otel si din fier, avea zece etaje, exact cu 100 de etaje mai putin decat va avea Sears Tower, construit cu 90 de ani mai tarziu, care si acum este considerata cea mai inalta cladire din America de Nord.
Au inceput sa apara cladiri din tevi lungi de otel, asigurandu-se astfel rezistenta fata de vanturile foarte puternice.
La construirea turnului Sears Tower au lucrat 2400 de muncitori timp de trei ani, cladirea fiind finalizata in anul 1973. Scheletul turnului este format din noua tevi care au sectiunea transversala de forma patrulatera, formand la baza un patrat urias, cu latura de 69 de metri. Totul a fost realizat din beton, este asezat pe piloni umpluti cu bucati de stanca, acestia fiind fixati de stratul de roci din pamant. Cele noua uriase tevi sudate depasesc impreuna inaltimea a 50 de etaje, dupa care cladirea incepe sa se ascuta. Sapte tevi ajung pana la intaltimea a 66 de etaje, apoi cinci tevi, una la inaltimea de 90 de etaje si doar doua tevi pana la inaltimea maxima - aceste doua tevi sunt amplasate in ultimele 20 de etaje. Cladirea are o inaltime de 441 de metri, dar cu cele doua antene de televiziune, inaltimea totala ajunge la 520 m. Din otelul folosit pentru construirea scheletului s-ar fi putut construi 52.000 de autoturisme
Suprafata interioara a cladirii este de 420.000 mp, mai exact 57 de terenuri de fotbal. In cladire functioneaza 104 lifturi rapide, care prin amplasarea lor impart imobilul in trei zone.
Constructia are 110 etaje iar greutatea totala depaseste 222.550 tone. S-au folosit 3.219 km de cabluri electrice si 69.200 km de cablu telefonic, iar liftul ajunge la o viteza de 488 metri/minut. Scheletul anti-incendiu al turnului este acoperit cu aluminiu negru, turnul avand peste 16.000 de geamuri de culoarea bronzului pe care le curata de opt ori anual sase masini automate de spalat geamuri.
În 1985 compania de arhitectura Skidmore Owings and Merrill, care s-a ocupat si de proiectul original, a adaugat constructiei un pavilion de vizionare pentru turisti, de unde se poate admira panorama orasului. În momentul in care cerul este senin, se spune ca din acest pavilion se pot observa cu usurinta inca alte patru state vecine Wisconsin, Michigan, Illinois si Ohio.
Annual, in jur de 1,5 milioane de turisti viziteaza Sears Tower. Cu putin mai
mult decat intr-un minut turistii sunt transportati cu doua lifturi pana la etajul 103. De pe terasa turnului, vizitatorii au posibilitatea sa admire de la inaltime panorama deosebita a orasului Chicago. In imensul hol de la intrarea in turn se poate admira uriasa statuie mobila, creatia celebrului sculptor Alexander Calder.
Costurile de constructie sunt evaluate la peste 150 de milioane de dolari.
Titlul de cea mai inalta cladire din lume, Sears Tower l-a pierdut in 1997, in favoarea turnurilor Petronas din Kuala Lumpur, Malaiezia, dar pastraza in continuare recordul de cel mai sus amplasat etaj de birouri, pavilion de vizitare si casa de lifturi.

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Arhitectura sustenabila, mai multa responsabilitate fata de natura Arhitectura sustenabila, mai multa responsabilitate fata de natura
Cum sa traiesti ca un sultan Cum sa traiesti ca un sultan
Universitatea Politehnica Bucuresti Universitatea Politehnica Bucuresti
Foisorul de Foc Foisorul de Foc
Cand si de ce apelam la un designer? Cand si de ce apelam la un designer?
Design de apartament pentru oameni creativi Design de apartament pentru oameni creativi

Vezi mai multe articole