Asigurarea obligatorie a locuintelor: 10 intrebari si raspunsuri - 19 iulie 2010

19 iulie, 2010

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Asigurarea obligatorie a locuintelor, care se aplica din data de 15 iulie, a starnit foarte multe reactii din partea proprietarilor de case. In urmatoarele sase luni peste opt milioane de proprietari de locuinte trebuie sa incheie o asigurare care costa 10 sau 20 de euro pe an, in functie de materialele din care sunt construite locuintele respective.
 
1. Sunt proprietar de locuinta. Ce trebuie sa fac?
Proprietarii de locuinte trebuie sa incheie asigurarea obligatorie in maximum 6 luni de la aplicarea legii, adica pana la data de 15 ianuarie 2011, in caz contrar fiind sanctionati de primarie cu o amenda cuprinsa intre 100 si 500 de lei. Cei care au deja o asigurare facultativa trebuie sa incheie polita obligatorie in maximum 5 zile de la expirarea celei facultative.
2.Unde poate fi incheiata asigurarea obligatorie?
Polita de asigurare obligatorie pentru locuinta poate fi incheiata in orice agentie a celor 13 asiguratori membri ai PAID sau de la agentii acestora. In zonele rurale unde asiguratorii nu au puncte de lucru acestia vor trimite agenti care sa vanda polite.
3. Ce acte sunt necesare pentru incheierea politei?
Potrivit presedintelui PAID, Marius Bulugea, proprietarii pot incheia aceasta polita doar cu buletinul.
4. Asiguratorii au oferte standard?
Cei 13 asiguratori care fac parte din Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) - Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City si Platinum - au oferte standard, pretul asigurarii fiind acelasi, de 10 sau 20 de euro pe an. Totusi, unii asiguratori ar putea vinde acest produs "la pachet" cu alte asigurari, la preturi mai mici.
5. Pe ce mizeaza companiile de asigurari?
Firmele de asigurari au intrat in PAID pentru a avea acces la o baza uriasa de clienti: proprietarii celor peste 8,3 milioane de locuinte din Romania. Asiguratorii mizeaza pe cross-selling, adica pe posibilitatea de a le vinde clientilor - odata stabilita o relatie cu acestia - si alte tipuri de asigurari, pe langa cea obligatorie.
6.Cat castiga asiguratorul din aceasta asigurare?
Companiile de asigurari membre ale PAID castiga un comision de 10% din prima platita de client, adica 1 euro in cazul politelor de 10 euro pe an si 2 euro in cazul celor de 20 de euro pe an. Primele colectate de cele 13 firme de asigurari sunt transferate ulterior la PAID, companiile ramanand cu comisionul.
7. Va fi aceeasi mobilizare de forte de vanzare ca in cazul pensiilor private?
Perspectiva incasarii de comisioane prin vanzarea unei polite obligatorii si foarte simplu de explicat clientului ar putea atrage la fel de multi agenti ca in campania de lansare a fondurilor de pensii private de la sfarsitul lui 2007, adica 200.000-300.000 de persoane. Deja pe internet si pe e-mail circula anunturi cu titluri "Atentie intreprinzatori! O sansa de castig oferita de stat!" prin care se incearca atragerea de agenti care sa vanda polite obligatorii. Avand in vedere un comision de 2 euro pe polita, un agent poate castiga aproape 1.000 de euro daca asigura apartamentele din sase blocuri (cu patru apartamente pe etaj, noua etaje si doua scari).
8. Ce locuinte nu pot fi asigurate?
Singurele locuinte care nu vor putea fi asigurate sunt cele cu "bulina rosie", riscul ca acestea sa se prabuseasca la primul cutremur mai puternic fiind semnificativ. In rest, pot fi asigurate toate locuintele care au fost construite in baza unor autorizatii eliberate de autoritatile locale, inclusiv cele din zone in care inundatiile au devenit deja o certitudine aproape in fiecare an.
9. Cat costa o asigurare facultativa pentru locuinta?
Asigurarea obligatorie nu acopera nici pe departe valoarea reala a locuintei, sumele asigurate fiind foarte mici, de 10.000 sau 20.000 de euro pe an, in functie de tipul casei. De asemenea, prin aceasta polita nu se asigura bunurile din casa. O asigurare facultativa pentru o locuinta de 50.000 de euro, situata in Bucuresti si construita in 1980, costa intre 50 si 100 de euro pe an.
10. Cum este cotatia la asigurarile obligatorii fata de cele facultative?
Asigurarea obligatorie este incheiata la o cotatie (raportul dintre prima anuala si suma asigurata) de 0,1%. In cazul politelor facultative, cotatiile practicate de asiguratori sunt de 0,1%-0,2%, dar acestea acopera mult mai multe riscuri.
 
Sursa: Ziarul financiar

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Romanii se viseaza producatori de energie eoliana. Transelectrica, sufocata de cereri ce depasesc de opt ori capacitatea de transport - 23 ianuarie 2010 Romanii se viseaza producatori de energie eoliana. Transelectrica, sufocata de cereri ce depasesc de opt ori capacitatea de transport - 23 ianuarie 2010
Cele mai mici chirii din Capitala sunt mai mari decat salariul mediu pe economie Cele mai mici chirii din Capitala sunt mai mari decat salariul mediu pe economie
Gustul seductiei in Mozart Chocolate Vanilla Cream Gustul seductiei in Mozart Chocolate Vanilla Cream
Mobilier pentru juniori, la oferta Mobilier pentru juniori, la oferta
Locatarii blocurilor cu bulina se muta Locatarii blocurilor cu bulina se muta
Nu ne permitem case mai mari Nu ne permitem case mai mari

Vezi mai multe articole