Mai putin de jumatate din locuintele promise au reusit sa fie livrate - 19 Martie 2009

19 martie, 2009

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Mai putin de jumatate din locuintele promise au reusit sa fie livrate
19 Martie 2009
 
Numarul total de locuinte propuse spre finalizare in anul 2008 a crescut pana la aproape 9.000 unitati, insa au fost livrate mai putin de jumatate, potrivit calculelor companiei de consultanta imobiliara BNP Paribas Real Estate (fosta Atisreal). In continuare, este asteptata o stagnare a pietei rezidentiale, cel putin pana la jumatatea anului.
 
Aproximativ 4.000 de locuinte au fost livrate in 2008
 
Pe langa locuintele nou construite, la stocul rezidential existent in 2008 au fost adaugate aproape 50% din unitatile livrate in 2007, achizitionate de investitori in anii anteriori, in faze incipiente de constructie, cu scopul revanzarii dupa finalizare.
 
In semestrul al doilea din 2008, o parte din dezvoltatori si-a schimbat strategia, prin incetinirea lucrarilor de constructie sau inghetarea completa a proiectelor. Explicatia pentru aceasta decizie este numarul mare de locuinte disponibile in cadrul proiectelor noi existente si propuse, inrautatirea situatiei economice si scaderea constanta a numarului de unitati vandute in cea de-a doua jumatate a anului.
 
“Dezvoltatorii mai mici si-au diminuat prezenta pe piata prin intarzierea lucrarilor de constructie sau stoparea anumitor proiecte anuntate, multe dintre acestea ramanand la faza de proiect. Dezvoltatorii importanti au ales sa finalizeze doar proiectele aflate in stadii avansate de constructie si sa decida mai tarziu viitorul altor proiecte anuntate”, se arata in analiza companiei BNP Paribas Real Estate.
 
Consultantii BNP Paribas Real Estate sunt de parere ca piata rezidentiala locala va stagna in primul semestru din 2009, fiind influentata in principal de costurile ridicate ale finantarii. Comparativ cu pietele rezidentiale din alte Capitale, in Bucuresti insa nevoia reala de locuinte noi depaseste inca oferta existenta.
 
Credite de 8,75 mld. lei pentru achizitii imobiliare
 
In ciuda finalizarii primelor proiecte rezidentiale in Bucuresti, cererea a ramas semnificativ mai mare decat oferta pana la sfarsitul anului 2007, cand ritmul vanzarilor a inregistrat o usoara scadere. Unul dintre cei mai importanti factori ce au determinat scaderea vanzarilor in 2008 a fost numarul mai mic de tranzactii incheiate de investitorii oportunisti. Acestea au reprezentat in 2007 mai mult de 50% din volumul total al tranzactiilor, in timp ce in 2008 au ajuns sa reprezinte mai putin de 10% in 2008.
 
Vanzarile de apartamente din Capitala s-au injumatatit in 2008
 
Un factor important a fost noua reglementare privind creditele ipotecare impusa de Banca Nationala a Romaniei, care a diminuat considerabil posibilitatlei a crescut de la 10,17% in noiembrie 2007 pana la 11,07% in noiembrie 2008. In aceeasi perioada, rata medie a dobanzii pentru creditele in euro a crescut de la 8,02% pana la 8,6%.
 
In 2008, creditele ipotecare au ramas principala sursa de finantate pentru achizitiile de locuinte. Potrivit Bancii Nationale a Romaniei, la sfarsitul lui 2008 volumul total al creditelor acordate in regiunea Bucuresti-Ilfov pentru achizitii imobiliare a atins aproximativ 8,75 miliarde lei.
 
Apartamentele si garsonierele au dominat cererea
 
In 2008, garsonierele si apartamentele cu doua camere au reprezentat 75% din totalul cererii. Pretul a fost factorul cel mai important al deciziei pe segmentul populatiei cu venituri medii si medii-ridicate. O mare parte a cererii a fost generata de populatia tanara (intre 35-40 ani) cu venituri lunare intre 2.200-2.500 euro pe familie.
Cererea pentru apartamentele vechi a provenit in principal din partea persoanelor care nu indeplinesc conditiile financiare necesare pentru achizitionarea de locuinte noi.
 
In ultimul trimestru din 2008, tranzactiile rezidentiale au fost aproape inghetate si am asistat la o scadere importanta a preturilor solicitate pentru locuinte. Corectiile de pret au afectat in special apartamentele din blocurile vechi, pentru care in unele cazuri scaderile au fost de pana la 40%.
 
Piata inchirierilor de apartamente: Oferte tot mai multe, chirii tot mai mici
 
In primul semestru din 2008, pretul mediu pentru apartamentele destinate populatiei cu venituri medii si medii-ridicate a fost mentinut intre 1.300-1.800 euro/mp. Numarul mic de tranzactii inregistrate in cea de-a doua jumatate a anului a reflectat o scadere a pretului cu 15-20% comparativ cu cel inregistrat la sfarsitul lui 2007.
 
Pentru vilele si apartamentele amplasate in cladirile joase, situate in zone rezidentiale renumite (Primaverii, Dorobanti, Kiseleff), pretul mediu de vanzare a fost intre 3.000-5.000 Euro/mp.Pentru proprietatile de calitate situate in zone rezidentiale consacrate ale orasului (Primaverii, Dorobanti, Herastrau), chiriile solicitate au variat intre 2.000-6.000 Euro/luna pentru apartamente si intre 3.000-8.000 euro/luna pentru vile.
 
BNP Paribas Real Estate, divizia imobiliara a bancii BNP Paribas, este unul dintre liderii din Zona Euro si a patra companie de consultanta imobiliara ca marime in Europa. Atisreal este cel mai cunoscut brand care a adoptat numele BNP Paribas Real Estate, fiind prezenta pe pietele din Franta, Germania, Spania si Marea Britanie.
 
Sursa: Wall street
 

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

ROCKWOOL este partener al proiectului EFdeN care va reprezenta Romania la Solar Decathlon 2018 ROCKWOOL este partener al proiectului EFdeN care va reprezenta Romania la Solar Decathlon 2018
Energie - Accizele scumpesc viata romanilor Energie - Accizele scumpesc viata romanilor
Finantele se imprumuta pentru constructia de locuinte si modernizarea rurala Finantele se imprumuta pentru constructia de locuinte si modernizarea rurala
Unde mai puteti plati utilitatile Unde mai puteti plati utilitatile
Sarbatori cu arome intense alaturi de Krups Evidence Sarbatori cu arome intense alaturi de Krups Evidence
Produse esentiale pentru locuinte Produse esentiale pentru locuinte

Vezi mai multe articole