Asiguratorii nu pot face fata unui cutremur similar cu cel din '77

04 februarie, 2011

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Societatile de asigurare din Romania nu au capacitatea de a face fata unui cutremur de mare amploare precum cel din 1977. Motivele tin atat de capacitatea financiara a acestora, care este in stransa legatura cu programele de reasigurare, cat si de capacitatea de gestionare a daunelor.
 
„Daca va uitati pe raporatele anuale veti observa ca gradul de reasigurare pe segmentul property (proprietati – n.r.) este foarte redus. Multi asiguratori nu cedeaza
cutremur 1977
dintr-un motiv foarte simplu: costa”, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu.
 
El a explicat ca societatile de asigurare spera ca riscurile pe care le acopera prin politele vandute sa nu se produca si sa ramana in buzunar cu banii pe care i-ar fi cheltuit pe reasigurare.
 
In ceea ce priveste lichidarea daunelor, Constantinescu a amintit ca dupa cutermurul din ’77 un inspector putea finaliza doua-trei dosare de dauna pe zi, ceea ce inseamna ca asiguratorii ar avea nevoie de un numar foarte mare de oameni pentru finalizarea acestui proces.
 
„Ar fi bine daca lichidarea daunelor s-ar termina in sase luni~, apreciaza oficialul UNSAR.
 
Asigurarea obligatorie, o tampenie totala
 
„Acum am ajuns in faza a doua de tampenie totala: e foarte clar ce scrie in lege – persoanele care au o asigurare facultativa ce acopera cele trei riscuri nu au nevoie de asigurare obligatorie”, spune Constantinescu, criticand declaratiile facute pe marginea legii potrivit carora respectivii proprietari trebuie sa cumpere politele obligatorii.
 
Data de la care proprietarii vor fi amendati daca nu au nici asigurare obligatorie si nici polita facultativa a fost schimbata de la 15 ianuarie la 15 iulie. Sanctiunile sunt intre 100 si 500 de lei, in timp ce pretul politelor este de 10 euro (43 lei) sau 20 de euro (86 de lei)/an in functie de tipul constructiei asigurate.
 
Sursa: Capital

Adauga un comentariu


Comentarii

Nu exista comentarii.

Alte articole

Preturile materialelor de constructie, umflate artificial Preturile materialelor de constructie, umflate artificial
Repartitorul ramine optional Repartitorul ramine optional
Usoara revenire pe piata imobiliara. In mai s-au vandut cu 1.200 mai multe case si terenuri fata de aprilie - 24 Iunie 2009 Usoara revenire pe piata imobiliara. In mai s-au vandut cu 1.200 mai multe case si terenuri fata de aprilie - 24 Iunie 2009
Creditul ipotecar rapid este mai scump Creditul ipotecar rapid este mai scump
Grupul TeraPlast il numeste pe Marian Pirvu in pozitia de Director General al Depaco Grupul TeraPlast il numeste pe Marian Pirvu in pozitia de Director General al Depaco
Romanii construiesc mult si peste tot Romanii construiesc mult si peste tot

Vezi mai multe articole