Atentie la cuiburile de viespi

24 august, 2015

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Cu ani in urma, a fost lansat “Killer Bees” (“Albinele ucigase”), un film despre cum roiuri imense de albine terorizeaza orase migrand si construindu-si cuiburi in locuri ascunse din gospodariile oamenilor. In ecranizare, acestea ataca albinele crescute de apicultori si isi fac cuib in stupii lor. Desigur, filmul este o fictiune, insa totul porneste, ca de fiecare data, de la un sambure de adevar. In tara noastra, nu a fost semnalizata prezenta vreunei astfel de specii de albine agresive, insa asemanarea lor este facuta cu familiile de viespi.

Asa cum stim, viespea este o insecta care isi face cuib in locuri variate, de la cele salbatice pana la acelea din apropierea locuintelor. Viespile isi construiesc un fagure din resturi de lemn maruntite si pamant, in locuri ascunse, ferite de pericole si intunecate.

In fotografiile atasate acestui articol, puteti observa cum aceste insecte au considerat ca locul oportun construirii cuibului este o o firida de masurare a instalatiei de alimentare cu gaz metan. La descoperirea acestui fapt, s-a actionat imediat; cu un spray puternic, intr-o prima etapa. Un timp, viespile au disparut, dar, aproximativ doua saptamani mai tarziu, fagurele era din nou populat. De aceasta data, dupa actiunea cu insecticid si eliminarea viespilor, s-a extras fagurele si a fost distrus.

Dupa aceste incidente, proprietarul gospodariei a devenit mai atent si a studiat comportamentul viespilor pe care le vedea inca zburand in numar mare prin curte. El a descoperit ca acestea intrau si ieseau din unitatea exterioara a aerului conditionat. S-a actionat cu insecticid in zona respectiva si, ulterior, a fost demontat capacul superior al unitatii. In imagini poate fi observat cel de-al doilea fagure descoperit.

Sfatul nostrum este sa urmariti si sa eliminati din timp aceste cuiburi, deoarece coloniile mari care se dezvolta pot defecta aparatele respective, existand si riscul ca insectele sa devina agresive si sa atace oameni sau animale care se apropie de cuib.

Conform studiilor, in lunile august si septembrie s-au semnalat cele mai multe atacuri de acest gen.

Adauga un comentariu


3 Comentarii

Dorina

15 iulie, 15:56

Cine se ocupa de emilinarea unui cuib din aparatul de aer conditionat? La cine sa apelez?

Giovani

28 august, 22:45

La mine au facut ceva mai "inteligent": au gaurit termoizolatia si si-au facut cuib intre parter si mansarda (casa de lemn). Nu pot sa va explic cat chin am avut sa scap de ele...Asa ca, da, aveti grija cu ele...Urmariti-le prin curte daca vedeti ca s-au inmultit ca sa nu va plangeti de mila mai tarziu...

Alte articole

Casa activa recupereaza si regleaza umiditatea din aer Casa activa recupereaza si regleaza umiditatea din aer
Cum iti poti pastra casa mereu curata si ordonata Cum iti poti pastra casa mereu curata si ordonata
Cum scapi de paianjeni Cum scapi de paianjeni
Metode de combatere a igrasiei si a mucegaiului Metode de combatere a igrasiei si a mucegaiului
 Gandeste global, actioneaza local Gandeste global, actioneaza local
Combaterea gandacilor de bucatarie Combaterea gandacilor de bucatarie

Vezi mai multe articole