Termostat centrala

Avantajele folosirii unui termostat pentru centrala

23 ianuarie, 2014

comenteaza trimite unui prieten printeaza

Iarna aduce cu ea nu doar bucuria zapezii, a sarbatorilor si a vacantelor la munte, ci si facturi coplesitoare. Factura la gaze sau la electricitate se numara printre cele mai de temut facturi, astfel ca trebuie sa gasesti solutii pentru a mentine o valoare acceptabila a consumului, fara a trebui sa porti toata colectia de pulovere odata sau sa stai toata ziua sub plapuma.

Termostatul este solutia ideala pentru un consum rentabil si un cost rezonabil. Principiul de functionare al unui termostat este simplu. Prin montarea unui termostat ai la dispozitie posibilitatea de a seta un orar de functionare a centralei, precum si temperatura dorita, in functie de anumite intervale de timp.

Cu alte cuvinte, poti seta perioada de timp în care centrala sa functioneze la o temperatura mai ridicata, de exemplu seara, cand te intorci de la serviciu, sau in zilele de weekend, cand stai toata ziua in casa, sau cand sa nu functioneze deloc, in situatiile in care esti plecat in vacanta.

Temperaturile pot fi stabilite in functie de necesitatile si preferintele fiecaruia. Se considera a fi temperaturi optime valorile cuprinse intre 18°C si 22°C, insa va trebui sa decizi singur valoare care iti asigura confortul termic. Cand lipsesti de acasa, poti alege sa setezi termostatul la 14°C - 18°C, aceeasi valoare fiind ideala si pe timpul noptii.

Exista doua tipuri de termostate: cu fir sau fara fir. Aparent singura diferenta dintre cele doua tipuri este prezenta sau absenta firului, cel din urma functionand pe baza de unde radio. La o privire mai atenta insa, vei putea observa ca termostatele wireless sunt mai scumpe decat cele cu fir.

Desi, termostatul fara fir are avantajul de a putea fi montat in orice incapere a locuintei si astfel il poti monta in camerele unde consideri ca este cel mai indicat sa ai un control al temperaturii, trebuie sa iei in calcul faptul ca pot aparea probleme de comunicare in momentul in care se intrerupe alimentarea cu energie electrica. Exista posibilitatea ca reluarea comunicarii sa fie problematica, dar acest aspect difera in functie de model. De asemenea, poti opta pentru termostate wireless prevazute cu functia de a se comuta in regim manual, solutia ideala pentru cand termostatul ramane fara baterii sau transmitatorul se defecteaza.

Montarea unui termostat se poate face foarte usor, atata timp cat urmaresti cu atentie indicatiile producatorului. Trebuie sa ai grija sa nu montezi termostatul in apropierea unor surse de caldura, a obiectelor electronice sau in vizorul soarelui. De asemenea, in momentul in care montezi termostatul trebuie sa tii cont de inaltimea la care il montezi.

Pe piata exista termostate mecanice si digitale. Cele wireless sunt intotdeauna digitale si pot fi intalnite si sub denumirea de cronotermostate digitale. In functie de buget, poti opta pentru un termostat ce poate fi programat in functie de temperatura sau de temperatura si timp.

Adauga un comentariu


2 Comentarii

gica70

24 ianuarie, 14:53

Eu am vazut mereu aceste sfaturi referitoare la termostat. Dar ce te faci daca ai mai multe camere si pe 2 nivele? Unde montez termostatul in aceste conditii?

Iulian

24 ianuarie, 13:41

Buna ziua! Alte avantaje ce recomanda un termostat de ambianta este ca in momentul cand s-a realizat temperatura setata si centrala se opreste, totodata se opreste si pompa astfel nu mai merge incontinu toata perioada de iarna cum se intampla la centralele care nu folosesc termostat.Mai previne pornirile repetate care duc un consum de gaz mai mare

Alte articole

Centrala termica pe lemne: 4 motive pentru care este cea mai buna alegere Centrala termica pe lemne: 4 motive pentru care este cea mai buna alegere
Centrala ta intra pe avarie? Afla cum sa actionezi corect! Centrala ta intra pe avarie? Afla cum sa actionezi corect!
Cat ne costa incalzirea iarna asta Cat ne costa incalzirea iarna asta
Pompa de caldura, ieftina si ecologica Pompa de caldura, ieftina si ecologica
Top 5 cele mai indragite stiluri de seminee Top 5 cele mai indragite stiluri de seminee
Cum să ai apă caldă la prețuri mici! Cum să ai apă caldă la prețuri mici!

Vezi mai multe articole